Η δωρεά Ιατρικής Βιβλιοθήκης στον “Ευαγγελισμό” στο προσυνέδριο ΑΗΕΡΑ-Ελλάς

Του Χρήστου Μαλασπίνα

Φωτογραφία: Αθαν. Σαραντόπουλος

Η δημιουργία της Ιατρικής Βιβλιοθήκης στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», δωρεά της ελληνοαμερικανικής οργάνωσης, ΑΧΕΠΑ, ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν στο Περιφερειακό προσυνέδριο της ΑΗΕΡΑ Περιφέρειας Ελλάδος που διεξήχθη το διήμερο 17-18 Φεβρουαρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Στο προσυνέδριο παραβρέθηκε ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα κ. Τζέφρυ Ρ. Πάιατ καθώς και εκπρόσωποι του Αρχιεπισκόπου, της Κυβέρνησης και των Κομμάτων.  Παρόντες επίσης και αντιπρόσωποι από τα 35 Τμήματα της ΑΗΕΡΑ εν Ελλάδι καθώς και ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΑΗΕΡΑ Βασίλης Μωσαϊδης.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το Τμήμα Αθηνών HJ1 της ΑΧΕΠΑ σχημάτισε την οργανωτική επιτροπή για το σπουδαίο αυτό έργο. Γραμματέας της Επιτροπής ΑΗΕΡΑ Medical Library at Evagelismos είναι ο Δρ. Αθανάσιος Σαραντόπουλος ειδικός συνεργάτης της ΡΗΡ και αντιπρόεδρος Κοινωνικής Eυθύνης ελληνικής Περιφέρειας ΑΗΕΡΑ.

Το έργο για τη δημιουργία της Ιατρικής Βιβλιοθήκης ΑΧΕΠΑ εγκρίθηκε ως «National Project» στο Ύπατο Συνέδριο της οργάνωσης που έλαβε χώρα στο Λας Βέγκας των ΗΠΑ τον Ιούλιο του 2016.

Ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα κ. Τζέφρυ Ρ. Πάιατ ανταλλάσσει χειραψία με τον Κυβερνήτη ΑΗΕΡΑ-Ελλάς κ. Βασ. Πετκίδη. Δεξιά ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΑΗΕΡΑ κ. Βασ. Μωσαϊδης.

Ο σκοπός της Ιατρικής Βιβλιοθήκης ΑΧΕΠΑ είναι η δημιουργία ενός κέντρου Ιατρικής Γνώσεως τελευταίας τεχνολογίας. Με την ίδρυση ενός ελκυστικού και φιλόξενου χώρου άτομα του ιατρικού κλάδου (ιατροί, νοσηλευτές, επαγγελματίες υγείας, φοιτητές) θα έχουν πρόσβαση σε πλήρως ενημερωμένες υπηρεσίες και μελέτες σχετικές με τον τομέα αυτό. Η Ιατρική Βιβλιοθήκη ΑΧΕΠΑ θα λειτουργήσει ως ένας κόμβος γνώσης και ανταλλαγής πληροφόρησης με στόχο τη καλύτερη προσφορά υπηρεσιών υγείας.

Σε μία εποχή οικονομικών δυσχερειών και δυσκολιών, ένας δυνατός φορέας ενημέρωσης, όπως μία ιατρική βιβλιοθήκη, θα παρέχει στους χρήστες σύγχρονη τεχνολογία και πληροφόρηση και θα αναπτύξει τις ηγετικές και δημιουργικές τους ικανότητες.

Ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα στα πρότυπα μίας σύγχρονης και καινοτόμος βιβλιοθήκης, στεγαζόμενο μέσα σε ένα από τα καλύτερα γενικά νοσοκομεία θα είναι μακράν ο πιο σωστός και ολοκληρωμένος τρόπος υποστήριξης της ιατρικής έρευνας, της παραγωγής γνώσης και της προώθησης της ιατρικής επιστήμης.

Ο στόχος της ΑΧΕΠΑ είναι η δημιουργία ενός κέντρου γνώσης, στο ισόγειο του νεόκτιστου κτιρίου στο ΓΝΑ Ευαγγελισμός με συνολική έκταση 250τμ. Το νέο κτήριο επίσης προσφέρει αίθουσα συνεδρίων.

Ανάμεσα στα οφέλη που προκύψουν από τη δημιουργία της ιατρικής Βιβλιοθήκης και την υποστήριξη της συνεχούς μάθησης σε συνδυασμό με μία υποδομή με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας ώστε να προσφέρεται γνώση με ποιοτικά κριτήρια, είναι η ενίσχυση της ιατρικής κοινότητας μέσω της προώθησης και η προώθηση παγκοσμίως της Ελληνικής Ιατρικής Έρευνας με την παροχή δυνατότητας στους ερευνητές να έχουν πρόσβαση σε μία απέραντη πηγή γνώσης. Και, τέλος, η δημιουργία ενός κατάλληλου χώρου για συνάντηση, μελέτη και ενός μέρους δικτύωσης και επιμόρφωσης.

Το Συνέδριο της ελληνικής Περιφέρειας ΑΗΕPΑ προγραμματίζεται για τον προσεχή Μάιο, στην Κοζάνη.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η AHEPA (American Hellenic Progressive & Educational Association / Αμερικανο – Ελληνική Προοδευτική & Μορφωτική Ένωση) ιδρύθηκε το 1922, στην Αμερική, από οκτώ Έλληνες μετανάστες. Στη διάρκεια των δεκαετιών, με δαπάνες της Οργάνωσης, έγιναν δεκάδες κοινωνικά έργα υποδομής στη χώρα (π.χ. Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, ομώνυμη Πτέρυγα στο Γ.Ν.Α «Ευαγγελισμός», Σχολεία ο Φάρος Τυφλών Καλλιθέας ενώ δίνονται υποτροφίες. Επίσης έχει προσφέρει υγειονομικό υλικό και τρόφιμα, σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδος, μέσω των οργανωτικών δομών της Μ.Κ.Ο. «Αποστολή», της Εκκλησίας της Ελλάδος.