Βετεράνος των ANZACs τιμά τον ιστορικό δεσμό Ελλάδας-Αυστραλίας

Σιδνεϊ.- Ο Bill Rudd, ένας από τους γηραιότερους επιζήσαντες της εκστρατείας των ANZACs στην Ελλάδα, επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα το μνημείο Λήμνου-Καλλίπολης στο Άλμπερτ Παρκ της Μελβούρνης, με τη συνοδεία του ιστορικού και γραμματέα της Αυστραλιανής Επιτροπής Μνήμης Λήμνου-Καλλίπολης Jim Claven.

Η παρουσία του Bill Rudd σε αυτό το χώρο μνήμης και τιμής στους πεσόντες του πολέμου υπήρξε αναμφίβολα συμβολική, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει τον θαυμασμό του για το έργο της Επιτροπής και όσων εργάστηκαν σκληρά για να αναβιώσουν τους ισχυρούς δεσμούς των δύο χωρών.

«Ως βετεράνος που έχει συνδεθεί με την Ελλάδα του Β’ Παγκοσμίου, εκτιμώ ιδιαίτερα την δημιουργία αυτού του υπέροχου μνημείου προς τιμήν των νοσοκόμων και στρατιωτών της Αυστραλίας που υπηρέτησαν στη Λήμνο στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μνημεία σαν και αυτό εμπεδώνουν μια βαθιά σύνδεση ανάμεσα στο παρελθόν της Αυστραλίας των ANZAC και την Ελλάδα.»

Η προσοχή του όπως ήταν αναμενόμενο συγκεντρώθηκε στο περίφημο άγαλμα που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Peter Corlett.

Ο βετεράνος είχε μάλιστα παρευρεθεί στα αποκαλυπτήρια του μνημείου «Η θρηνούσα μητέρα» στο Μπαλαράτ που επίσης φέρει την υπογραφή του Corlett.

Το γλυπτό ανεγέρθηκε προς τιμήν όλων των γυναικών που έχασαν τα παιδιά τους εξαιτίας του πολέμου. Την εκδήλωση ανέγερσης του μνημείου παρακολούθησαν και τα μέλη της Επιτροπής Μνήμης Λήμνου-Καλλίπολης Χριστίνα Δεσποτέρη, Γιάννης Σαλπιγκτίδης, Λάμπης Εγγλέζος, Γιώργος Πέτρου και Jim Claven.

O Bill Rudd, ο οποίος πρόσφατα γιόρτασε τα εκατοστά πρώτα γενέθλιά του, υπηρέτησε στη Μέση Ανατολή κατά τον Β’ Παγκόσμιο και υπήρξε αιχμάλωτος πολέμου στην περίφημη μάχη του Ελ Αλαμέιν.

Μαζί με άλλους στρατιώτες συμμάχους είχε επιβιβαστεί στο πλοίο Nino Bixio που έμελλε να μεταφέρει τους αιχμαλώτους στην Ιταλία. Το πλοίο ωστόσο τορπιλίστηκε εν μέσω θαλάσσης και κατέληξε στο λιμάνι της Πύλου τον Αύγουστο του 1942.

Ακολουθώντας την φυλάκισή του στην κωμόπολη της Πελοποννήσου, ο Bill τοποθετήθηκε σε στρατόπεδο αιχμαλώτων στην Ιταλία από όπου απέδρασε με τελικό προορισμό την Ελβετία.

Ακόμη θυμάται και αναπολεί την χαρακτηριστική καλοσύνη των ντόπιων κατοίκων της Πύλου, οι οποίοι αψηφώντας τα αντίποινα των Ιταλών φρουρών έφερναν σύκα και ντομάτες στους φυλακισμένους στρατιώτες.

Επί του παρόντος, μέλη Πελοποννησιακών συλλόγων της Μελβούρνης επιδιώκουν την ανέγερση ενός μνημείου αφιερωμένου στους Συμμάχους στρατιώτες που μεταφέρθηκαν στην Πύλο (καθώς και στην κοντινή Μεθώνη) κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου.

Παράλληλα, ο Bill Rudd έχει ήδη δημιουργήσει μια ιστοσελίδα με πληροφορίες για στρατιώτες των Συμμαχικών δυνάμεων που καταδιώκονταν στην Ελλάδα του Β’ Παγκοσμίου.

«Πέρα από το ότι συγκαταλέγεται ανάμεσα στους βετεράνους και επιζήσαντες αιχμαλώτους, ο Bill έχει μάλιστα αναλάβει ένα τεράστιο έργο προκειμένου να εξασφαλίσει ότι η προσφορά και οι ιστορίες όσων αιχμαλωτίστηκαν στον πόλεμο δεν θα ξεχαστούν χάρη στην εμπεριστατωμένη του έρευνα και τη δημιουργία αυτού του του διαδικτυακού εργαλείου».

* Η ιστοσελίδα ‘Anzac POW(prisoners of war) Freemen in Europe’ αποτελεί μέρος της βάσης δεδομένων του αυστραλιανού πολεμικού αρχείου και μπορείτε να την επισκεφθείτε στη διεύθυνση http://www.aifpow.com/