Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι σχέσεις Τουρκίας-Ολλανδίας

Ρότερνταμ, Ολλανδία.- Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι σχέσεις Τουρκίας-Ολλάνδίας με την πρώτη να εκτοξεύει νέες απειλές, μετά την απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για ομιλία στο Ρότερνταμ, αλλά και της υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας που επιχείρησε να μεταβεί οδικώς.

Την ίδια ώρα, η ολλανδική αστυνομία συγκρούστηκε το βράδυ του Σαββάτου με διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από το τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ, διαμαρτυρόμενοι για το «μπλόκο» στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η αστυνομία έκανε χρήση κανονιών νερού για να διαλύσει τους περίπου 1.000 διαδηλωτές.

Η Τουρκία προειδοποιεί ότι θα υπάρξουν σκληρά αντίποινα. «Έχουμε διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση με τον πιο έντονο τρόπο και έχει μεταφερθεί στις ολλανδικές αρχές ότι θα υπάρξουν αντίποινα με τους πιο σκληρούς τρόπους (…) Θα απαντήσουμε αναλόγως σε αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά» τόνισε ο τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ σε ανακοίνωσή του.

Το Σάββατο ο Ταγίπ Ερντογάν, αντέδρασε οργισμένα στην απόφαση της Ολλανδίας χαρακτηρίζοντας τους Ολλανδούς «απογόνους των ναζί, προκατειλημμένους και φοβικούς». «Μπορείτε να απαγορεύσετε στον υπουργό Εξωτερικών μας να πετάξει, αλλά στο εξής να δούμε πώς θα προσγειώνονται οι πτήσεις σας στην Τουρκία» πρόσθεσε.

Η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων με ανάρτησή της στο Twitter τόνισε: «Ο κόσμος πρέπει να πάρει θέση στο όνομα της Δημοκρατίας κατά αυτής της φασιστικής πράξης. Αυτή η συμπεριφορά ενάντια σε μία γυναίκα υπουργού δεν μπορεί να γίνει ποτέ αποδεκτή».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης ότι οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου «ξεπερνούν κάθε όριο». «Είναι φυσικά ένα τρελό σχόλιο. Καταλαβαίνω ότι είναι θυμωμένοι, αλλά αυτό φυσικά ήταν εντελώς απαράδεκτο» πρόσθεσε.

Η Ολλανδία χαρακτήρισε, επίσης, «ανεύθυνη» την επίσκεψη της τουρκάλας υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων στο Ρότερνταμ.
«Η επίσκεψη της Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά ήταν ανεύθυνη. Μέσω επικοινωνίας με τις τουρκικές αρχές τις ενημερώσαμε επανειλημμένα ότι η Καγιά δεν ήταν ευπρόσδεκτη στην Ολλανδία (…) Παρόλα αυτά εκείνη αποφάσισε να ταξιδέψει», ανέφερε η ολλανδική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Η τουρκάλα υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων έφτασε στο Ρότερνταμ οδικώς από το Ντίσελντορφ της Γερμανίας το βράδυ του Σαββάτου, όμως οι ολλανδικές αρχές της αρνήθηκαν την πρόσβαση στο τουρκικό προξενείο της πόλης.

«Είμαστε εδώ επί τέσσερις ώρες», είχε δηλώσει η Καγιά στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV. «Η ολλανδική αστυνομία δεν μου επιτρέπει να εισέλθω στο προξενείο».

Έπειτα από διαβουλεύσεις που είχε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε με τον υπουργό Εξωτερικών του, Μπερτ Κέντερς, αποφάσισαν «ότι η κυρία Καγιά θα λάβει την εντολή να εγκαταλείψει τη χώρα μέσω των γερμανικών συνόρων», συνέχιζε η ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Ο δήμαρχος του Ρότερνταμ Άχμεντ Αμπουτάλεμπ δήλωσε τη νύχτα ότι η τουρκάλα υπουργός «βρίσκεται στον δρόμο μεταξύ του Ρότερνταμ και της Γερμανίας» και οδηγείται στα γερμανικά σύνορα από την ολλανδική αστυνομία.

Νωρίτερα η ολλανδική κυβέρνηση είχε απαγορεύσει την προσγείωση της πτήσης του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είχε προγραμματίσει να μεταβεί στο Ρότερνταμ για συγκέντρωση υπέρ της ενίσχυσης των εξουσιών του Τούρκου προέδρου.

Μετά το ολλανδικό μπλόκο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατευθύνθηκε στο Μετς της Γαλλίας, προκειμένου να μιλήσει σε δημόσια συγκέντρωση το μεσημέρι της Κυριακής.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Sputnik