Τι προτείνει η Κυβέρνηση στην αναθεώρηση του Συντάγματος για την ψήφο των Αποδήμων

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα.- Το τελικό κείμενο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τις αλλαγές που προτείνει στο Σύνταγμα, όπως αποκαλύπτεται στο Real.gr. αναφέρεται και στην ψήφο των Αποδήμων Ελλήνων Ψηφόρων αναθεωρώντας εν μέρει το σχετικό Άρθρο 51 του Συντάγματος.

Σύμφωνα με την προτεινόμενη ρύθμιση, «προβλέπεται για την ψήφο των εκτός Επικρατείας Ελλήνων, για την οποία νόμος μπορεί να ορίζει ότι έως πέντε βουλευτές εκλέγονται αποκλειστικά μεταξύ των Ελλήνων που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια, με βάση γεωγραφικά κριτήρια».

Ειδικότερα, το άρθρο 51 ως προς την παράγραφο 4, προτείνεται να αναθεωρηθεί ως εξής:

“4. Οι βουλευτικές εκλογές διενεργούνται ταυτόχρονα σε ολόκληρη την Επικράτεια. Νόμος που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών μπορεί να ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια. Ως προς τους εκλογείς αυτούς η αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών δεν κωλύει την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος με επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο μέσο, εφόσον η καταμέτρηση και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων διενεργείται όποτε αυτό γίνεται και σε ολόκληρη την Επικράτεια.

Ο νόμος μπορεί να ορίζει ότι έως πέντε βουλευτές εκλέγονται αποκλειστικά μεταξύ των Ελλήνων που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια, με βάση γεωγραφικά κριτήρια“.

Εξάλλου, το Άρθρο 108, που αφορά στην Παιδεία και το ΣΑΕ προτείνεται από την συμπολίτευση να παραμείνει ως στο ισχύον σήμερα Σύνταγμα υπάρχει.