Τα έδωσαν σχεδόν όλα για να κλείσει η αξιολόγηση

Αθήνα.- Η υποχώρηση βασικών οικονομικών δεικτών, ο κίνδυνος το πρώτο εξάμηνο του 2017 να έχουμε ύφεση αλλά κυρίως η προοπτική να μη βγούμε στις αγορές το 2018 οδήγησαν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να δώσει εντολή για το άμεσο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του vima.gr, η κυβέρνηση τα έδωσε σχεδόν όλα και πλέον είναι ζήτημα ημερών να ανακοινωθεί η επίτευξη της συμφωνίας.

«Ο Αλέξης πήρε τις αποφάσεις του…» ήταν η χαρακτηριστική ατάκα κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους.

Δεν είναι τυχαία και η χθεσινή παρέμβαση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη που έβαλε τέλος στα σενάρια για τέταρτο μνημόνιο.

Σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα της τελικής συμφωνίας το περιέγραψε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς: «Στόχος είναι η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) να επιτευχθεί έως το Eurogroup της 7ης Απριλίου. Θα προηγηθεί η συνεδρίαση προετοιμασίας του ΕuroWorking Group την ερχόμενη Πέμπτη 30 Μαρτίου».

Στις μειώσεις αφορολόγητου και συντάξεων θα προστεθεί ακόμη μια βαριά ήττα στα εργασιακά, αφού οι συλλογικές συμβάσεις δεν επανέρχονται, το όριο των απολύσεων αυξάνει και ο συνδικαλιστικός νόμος αλλάζει. Ένα αντίμετρο που φαίνεται να έχει κερδηθεί είναι ότι τα εισοδήματα που θα φορολογηθούν για πρώτη φορά λόγω μείωσης του αφορολόγητου θα φορολογηθούν με χαμηλότερο συντελεστή.

Επίσης, έχει κλείσει και η πώληση μεγάλου κομματιού του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ, αλλά εδώ γίνεται μια προσπάθεια να μην περιληφθούν τα υδροηλεκτρικά -λίγο δύσκολο- αλλά και να μεταβιβαστεί το 17% της επιχείρησης που σήμερα βρίσκεται στο ΤΑΙΠΕΔ στο υπερταμείο.

Πλέον μένει η πολιτική διαχείριση της συμφωνίας και πώς αυτή θα περάσει χωρίς παρατράγουδα από τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Η χθεσινή άνοδος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά 1,7% αλλά και η σημερινή επίδοση με κέρδη 1,49% για το Γενικό Δείκτη δείχνει ότι η αγορά προεξοφλεί το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Newsroom ΔΟΛ