Reuters: Η κατ’ αρχήν συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές

Αθήνα.- Η κυβέρνηση έχει κατ’ αρχήν συμφωνήσει με τους δανειστές στα εργασιακά, στις μειώσεις συντάξεων και στην πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Αναφορικά με τις συντάξεις, οι δύο πηγές ανέφεραν ότι συμφωνήθηκε ότι η μείωση θα φτάσει στο 1% του ΑΕΠ το 2019.

Η συμφωνία για μείωση του αφορολόγητου γύρω στα 6.000 ευρώ θα φέρει εξοικονόμιση 1% του ΑΕΠ, συμπλήρωσε η πηγή.

Στα εργασιακά, η κυβέρνηση δεν θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων, όπως αρχικώς ζητούσε το ΔΝΤ. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, όμως, θα επανεκκινήσουν μετά τη λήξη του προγράμματος, το 2018.

Ενεργειακά

Οι δύο πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις δήλωσαν στο πρακτορείο ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να προχωρήσει στην πώληση ορισμένων εκ των βασικών λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Οι διαφορές μεταξύ της Αθήνας, της ΕΕ και του ΔΝΤ σχετικά με την κυριαρχία της ΔΕΗ στην ελληνική αγορά ήταν πηγή διαφωνίας που εμποδιζε το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, αναφέρει το πρακτορείο.

Σύμφωνα με μία πηγή, η Ελλάδα θα πρέπει να πωλήσει ώς και το 40% των λιγνιτικών μονάδων.

Η κατ’ αρχήν συμφωνία, ανέφεραν οι πηγές, ενδέχεται να έχει κλείσει και πριν από το Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Πάντως, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιτχαρτ δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα.

Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση

«Ουδέν σχόλιον. Όταν κλείσει η συμφωνία, θα το μάθετε επισήμως και όχι από τη διαρροή» ανέφερε κυβερνητική πηγή σχολιάζοντας το δημοσίευμα.

Πάντως, το δημοσίευμα δεν διαψεύστηκε ευθέως, με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών να σημειώνουν ότι «είμαστε κοντά σε συμφωνία» επικαλούμενοι και τις σχετικές δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου την Τρίτη.

Μιλώντας στο Star, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι κάποια από τα μέτρα, θα ψηφιστούν από τη Βουλή μετά την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας και πριν το οριστικό κλείσιμο της αξιολόγησης που θα άφορα το μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Ο κύριος όγκος του πακέτου είπε, θα ψηφιστεί μετά το κλείσιμο του συνόλου της συμφωνίας.

«Θα είναι αποτυχία να οδηγηθούμε σε τέταρτο μνημόνιο» παραδέχθηκε όσον αφορά τη συμφωνία με τους δανειστές ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Να κρατήσουμε ανοιχτό το δρόμο για να βγούμε έξω από το μνημόνιο. Υπάρχει χρόνος, αρκεί τα μέτρα να λειτουργήσουν με τον κανόνα της λογικής, πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι το ΔΝΤ «έχει βγει μπροστά». Παράλληλα, αποκάλεσε στημένο το διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση μέρους των παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ.

«Η συμφωνία θα έχει μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, θα είναι σημαντική επιτυχία, και θα είναι προς την κατεύθυνση να βγούμε από την επιτροπεία με το τοπίο να είναι μετά διαφορετικό για την οικονομία» σχολίασε μέσω του ΣΚΑΪ ο Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας.

Newsroom ΔΟΛ/Skai