Χιλιάδες ομογενείς πλημμύρισαν τους δρόμους του Σίδνεϊ

Σίδνεϊ.- «Να δημιουργήσουμε αρραγές μέτωπο για τα συμφέροντα της πατρίδας»

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στο Σίδνεϊ, ο κοινός εορτασμός της Εθνικής μας Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821.

Από νωρίς το μεσημέρι χιλιάδες ομογενείς άρχισαν να συρρέουν, πρώτα στο Martin Place -στο κενοτάφιο του οποίου έγινε η κατάθεση στεφάνων- και μετά στο προαύλιο του Opera House όπου κατέληξε η παρέλαση των μεγάλων πρωταγωνιστών της ημέρας, μαθητών και μαθητριών σχολείων της ομογένειας.

Γονείς, παππούδες, γιαγιάδες και όλοι οι συμπάροικοι και άλλοι πολίτες που παρακολούθησαν τα δρώμενα, καταχειροκρότησαν τα παιδιά καθώς διέσχιζαν τους δρόμους της πόλης και τερμάτιζαν στη μαγευτική θέα που συνθέτουν η Λυρική Σκηνή και η Γέφυρα του Λιμανιού.

Είχε προηγηθεί το πρωί δοξολογία στον καθεδρικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Redfern.

Οι εκδηλώσεις, στις οποίες υπήρξε πολυπρόσωπη εκπροσώπηση του πολιτικού κόσμου, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της οργανωμένης ομογένειας, συνδιοργανώθηκαν από την Διακοινοτική Επιτροπή Αρχιεπισκοπής και την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Ν.Ν. Ουαλίας.

Στην εμβληματική Opera House («Ακρόπολη» της Αυστραλίας την χαρακτήρισε ο Bill Shorten), παρουσιάστηκε καλλιτεχνικό πρόγραμμα και εκφωνήθηκαν οι ομιλίες των επισήμων.

«Ο διπλός εορτασμός που τιμούμε σήμερα, μας δίδει την εξαιρετική ευκαιρία για περισυλλογή και πνευματική αξιολόγηση, που προϋποθέτει όμως οι άνθρωποι να είναι υπεύθυνοι και σε εγρήγορση.

«Συνεπώς, το τραγικό ερώτημα που θέτει η διπλή επέτειος της 25ης Μαρτίου, είναι σε ποιο βαθμό οι σημερινοί Έλληνες, εντός και εκτός Ελλάδας, κατέχουν την απαιτούμενη θεμελιώδη υπευθυνότητα και εγρήγορση για την εξυπηρέτηση των αληθινώς εντίμων συμφερόντων του ελληνικού έθνους» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην προσλαλιά του ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Στυλιανός.

«Σήμερα συγκεντρωθήκαμε εδώ για να θυμηθούμε τις θυσίες του ελληνικού λαού για την ανεξαρτησία του ύστερα από 400 χρόνια σκλαβιάς στους Οθωμανούς. Ήταν αγώνας που έδωσε και κέρδισε ο λαός. Εμείς, στην μακρινή Αυστραλία, πρέπει να δώσουμε τον δικό μας αγώνα για την διατήρηση του πολυπολιτισμού, της ελληνικής γλώσσας, της θρησκείας, και των ηθών και εθίμων μας», σημείωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Ν.Ν.Ο. Χάρης Δανάλης.

«Το απαράμιλλο παράδειγμα των προγόνων μας αγωνιστών του ’21 πρέπει να μας εμπνέει και να μας καθοδηγεί στο διηνεκές. Εμείς οι Ελλαδίτες και εσείς οι απόδημοι Έλληνες απανταχού της γης, οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα αρραγές μέτωπο συνευθύνης και συντονισμού των ενεργειών μας για την προαγωγή των συμφερόντων της πατρίδας, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι όλοι μας θα επιδεικνύουμε πάντα τον δέοντα σεβασμό προς τις κοινωνίες όπου ζείτε και μεγαλουργείτε» επισήμανε η πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστραλία Αικατερίνη Ξαγοράρη, και πρόσθεσε:

«Αυτή η σύμπλευσή μας καθίσταται επιτακτική ιδίως κατά την τρέχουσα συγκυρία όταν αναδεικνύονται κορυφαίες προκλήσεις των οποίων η έκβαση θα καθορίσει μακροπρόθεσμα το μέλλον της Ελλάδας, όπως και εκείνο της μεγάλης ευρωπαϊκής μας οικογένειας».

Την ομοσπονδιακή κυβέρνηση εκπροσώπησε ο ομογενής γερουσιαστής και υπουργός Βιομηχανίας Αθανάσιος Συνοδινός, που μίλησε πρώτα στα Ελληνικά και μετά στα Αγγλικά. Συνεχάρη τους φορείς για τον κοινό γιορτασμό και απέδωσε εύσημα στα παιδιά που μαθαίνουν Ελληνικά, όπως έκανε και ο ίδιος προ πολλών ετών, όπως είπε, πηγαίνοντας σε απογευματινό σχολείο.

Την πιο πολιτική ίσως τοποθέτηση έκανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Bill Shorten. Μίλησε υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην γενέθλια γη τους και ανέπτυξε θέσεις της παράταξής του υπέρ του πολυπολιτισμού, της μετανάστευσης και των συντάξεων.

Παρούσα στο Opera House ήταν η πρωθυπουργός Ν.Ν., Gladys Berejiklian, η οποία διάβασε ολόκληρες προτάσεις στα Ελληνικά, εκφράζοντας την εκτίμησή της για την προσφορά της ελληνικής παροικίας στην ανάπτυξη της Πολιτείας και της Αυστραλίας ευρύτερα.

Στο ίδιο μήκος κυμάνθηκε και η τοποθέτηση του αρχηγού της πολιτειακής αντιπολίτευσης Luke Folley, ο οποίος συνοδευόταν από μεγάλο αριθμό Εργατικών βουλευτών, ομογενών και μη, τόσο στο Martin Place, όσο και στο Opera House.

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο νεοτοποθετηθείς στην προεδρία της Διακοινοτικής Επιτροπής Κοσμάς Δημητρίου, που απηύθυνε ευχαριστίες.

Το πρόγραμμα στο Όπερα Χάουζ συμπαρουσίασαν η κ. Αιμιλία Κατσιγιάννη και ο κ. Σταύρος Τσιλίμος.