Reuters: Στα τέλη Απριλίου η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα

Αθήνα.- Στα τέλη Απριλίου αναμένεται να επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για να οριστικοποιήσουν την τεχνική συμφωνία της δεύτερης αξιολόγησης, είπαν τη Δευτέρα στο Reuters πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις. Θα έχει προηγηθεί η κρίσιμη εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ καθώς εκεί θα συζητηθεί εκτενώς το θέμα του χρέους.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα στη Μάλτα σε ένα προσχέδιο δημοσιονομικών μέτρων που θα εφαρμόσει η Ελλάδα μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος στήριξης.

Μία πηγή είπε ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν προς το τέλος Απριλίου, με μία δεύτερη να συμπληρώνει ότι το πιθανότερο είναι να επιστρέψουν μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στις 21-23 Απριλίου.

Οι διαπραγματεύσεις για τους δημοσιονομικούς στόχους μετά το 2018 συνεχίζονται.

«Οι συζητήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν την συνάντηση των υπουργών Οικονομικών τον Μάιο», είπε μία από τις πηγές.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε την Κυριακή, σε ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ότι προϋπόθεση για να εφαρμοστούν τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα είναι να υπάρξουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα οδηγήσουν σε ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE) καθώς και ένα δημοσιονομικό μονοπάτι που να μην είναι «απροσπέλαστο».

To Bερολίνο πάντως διεμήνυσε την Δευτέρα ότι η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις πριν εξεταστεί η ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους.

«Οι συζητήσεις για το χρέος δεν θα είναι εύκολες», είπε στο Reuters άλλη πηγή.

Σε ότι αφορά την τεχνική συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης στις δύο εβδομάδες που μεσολαβούν έως την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, όλες οι πλευρές μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και συζητήσεων συντάσσουν το κείμενο.

«Στόχος είναι στο Eurogroup της 22ας Μαΐου να είναι όλα έτοιμα. Χρειάζεται πολλή δουλειά μέχρι τότε, αλλά είναι ένας εφικτός στόχος», δήλωσε στην εφημερίδα Έθνος αξιωματούχος της ΕΕ.

Αν δεν υπάρξουν επιπλοκές και το χρονοδιάγραμμα υλοποιηθεί, η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, οπότε θα μπορούσε να αποφασίσει την ένταξη της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι στις 8 Ιουνίου.

Newsroom ΔΟΛ