Το Κρεμλίνο λέει ότι ο Τραμπ θα συναντηθεί με τον Πούτιν τον Ιούλιο

Μόσχα.- Σε τηλεφωνική επικοινωνία την Τρίτη το απόγευμα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συζήτησε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν το ενδεχόμενο συνάντησης στο Αμβούργο τον Ιούλιο -μια λεπτομέρεια που παραλείφθηκε από τη σύντομη ενημέρωση του Λευκού Οίκου. Τα νέα της ενδεχόμενης συνάντησης στο περιθώριο της διάσκεψης των G20 στο Αμβούργο, η πρώτη μεταξύ των δύο ηγετών από την ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ, δόθηκαν μόνο από την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Στη δεύτερη συνομιλία τους από τον Ιανουάριο, ο Τραμπ και ο Πούτιν συζήτησαν επίσης τη βία στη Συρία, την απειλή της Βόρειας Κορέας και της τρομοκρατίας στη Μέση Ανατολή, σε αυτό που ο Λευκός Οίκος χαρακτηρίζει στη συνοπτική σύνοψη των 124 λέξεων ως “πολύ καλή” συνομιλία. Ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος συμμετείχε στην πρόσκληση, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν παρακολούθησε πόσο κράτησε η συνομιλία. “Ήταν μια πολύ εποικοδομητική συνομιλία που είχαν οι δύο πρόεδροι”, δήλωσε ο Τίλερσον στο υπουργείο Εξωτερικών. “Ήταν ένα πολύ, πολύ πλήρες τηλεφώνημα, κατά το οποίο έγιναν πολλές λεπτομερείς ανταλλαγές απόψεων. Έτσι θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε”.

Κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος του στο Κρεμλίνο τον Ιανουάριο, ο Τραμπ ήταν στο Οβάλ Γραφείο μαζί με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πένς, τον αρχηγό του προσωπικού Ράινς Πρίμπους, τον τότε σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Μάικλ Φλιν, τον επικεφαλής στρατηγικής του Στιβ Μπάνον και τον γραμματέα Τύπου Σον Σπάισερ. Αυτή τη φορά, ο Λευκός Οίκος δεν ανακοίνωσε ποιος άλλος ήταν παρών δίπλα στον Τραμπ ενώ μιλούσε με τη Μόσχα.

Η σύντομη δήλωση του Λευκού Οίκου δεν ανέφερε επίσης εάν ο Τραμπ ανέφερε τη βία κατά των αντιπάλων του Πούτιν στην Ουκρανία, το μέλλον του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασάντ, τη βία κατά των ομοφυλοφίλων στην Τσετσενία ή την υποτιθέμενη ρωσική παρέμβαση στις εκλογές του 2016 – θέματα τα οποία ανέφερε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στον Πούτιν την Τρίτη, κατά την τεταμένη προσωπική τους συνάντηση στη Ρωσία, την πρώτη εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι η συζήτηση με τον Πούτιν “συμπεριέλαβε τη συζήτηση για τις ζώνες ασφαλείας ή την κλιμάκωση για να επιτευχθεί διαρκής ειρήνη για ανθρωπιστικούς και πολλούς άλλους λόγους”. Παρόλο που η δήλωση δεν ανέφερε ρητά τον Άσαντ, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι Τραμπ και Πούτιν “συμφώνησαν ότι τα δεινά στη Συρία συνεχίστηκαν για πολύ καιρό και ότι όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να τερματίσουν τη βία”.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα αποστείλει αντιπρόσωπο για να παρακολουθήσει συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός στην Αστάνα του Καζακστάν στις 3 και 4 Μαΐου. Ένας υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα εκπροσωπούνται από τον Στιούαρτ Τζόουνς, επικεφαλής σε θέματα Μέσης Ανατολής. Η ρωσική ανακοίνωση χαρακτηρίζει τον τόνο της επικοινωνίας “επιχειρηματικό” και περιγράφει μια “εποικοδομητική ατμόσφαιρα” μεταξύ των ηγετών.

Οι Δημοκρατικοί απέρριψαν αμέσως τον Λευκό Οίκο για το γεγονός ότι δεν κράτησε σκληρή γραμμή εναντίον του Πούτιν, του οποίου ο στρατός υποστηρίζει τον ηγέτη της Συρίας – και του οποίου οι χημικές επιθέσεις κατά γυναικών και παιδιών τον Απρίλιο οδήγησαν το Τράμπ να διατάξει αεροπορικές επιδρομές κατά του Συριακού καθεστώτος. “Αντί να στέλνουμε στον Πούτιν ένα σκληρό μήνυμα για την υποστήριξη του βάρβαρου καθεστώτος του Άσαντ, ο Τραμπ φαίνεται να επιλέγει μια στρατηγική αποκατάστασης”, δήλωσε η Αντριαν Γουάτσον, της ομάδας επικοινωνίας στη Δημοκρατική Εθνική Επιτροπή. Σημείωσε ότι η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου δεν έκανε καμία αναφορά για “στο άγριο ιστορικό της Ρωσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε ένα σαφές μήνυμα για το μέλλον του Άσαντ στη Συρία και για την καταδίκη της συνεχιζόμενης επιθετικότητας της Ρωσίας στην Ουκρανία. Είναι σαφές ότι τελικά, ο Πούτιν παίρνει ό,τι θέλει από τον Τραμπ”.

Το τηλεφώνημα έγινε την ίδια ημέρα που η Χίλαρι Κλίντον έδωσε την πιο μεγάλη συνέντευξη μετά τις εκλογές και κατηγόρησε τον Πούτιν, σε μεγάλο βαθμό, για την ήττα της. “Ασφαλώς παρενέβη στις εκλογές μας και ήταν σαφές ότι παρενέβη για να με βλάψει και βοήθησε τον αντίπαλό μου”, δήλωσε σε συνέντευξή της στην Κριστιάν Αμανπούρ του CNN.

politico.eu