Επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης ζήτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Να επαναλειτουργήσει η θεολογική Σχολή της Χάλκης ζήτησε για πολλοστή φορά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μιλώντας σε στρογγυλή τράπεζα ημερίδας με τίτλο «Ο Ελληνισμός της Πόλης στον 21ο Αιώνα» που διοργανώθηκε στο κτήριο της Σχολής Γαλατά στην Κωνσταντινούπολη, για την επέτειο έκδοσης 40 ετών της ομογενειακής εφημερίδας «Ηχώ» που κυκλοφορεί μηνιαία και στην Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων σημείωσε: «Το μυστήριον της μαρτυρίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς το εν τη Πόλει άμεσον ποιμνιόν του ήταν ανέκαθεν Θρίαμβος, επιτυχία, καύχησις, υπερηφάνεια. Πολλάκις όμως και πειρασμός, μαρτύριον: αντιμετώπισης ποικίλλων κακουχιών, αφαίρεσις αρχαίων προνομίων και περιουσιών κινητών και ακινήτων, εγκατάλειψις παντός είδους και υπό πολλών υπευθύνων και ανευθύνων, κατεδάφισης ναών των πατέρων μας (Τιμίου Προδρόμου Πριγκήπου, Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Εμιργκιάν, Αγίου Γεωργίου Θεραπείων, Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Γαλατά) και σχολών, υπεξαίρεσις και παράδοσης εις ξενους προς την ημετέραν Κοινότητα Ιερών Ναών και σχολών και περιουσιών (Παναγία Καφατιαννή, Άγιος Ιωάννης των Χίων, Άγιος Νικόλαος Γαλατά), στοχασμοί και μεθοδεύσεις ποικίλαι, καταλήψεις πολλών επωνύμων Μονών και ιστορικών Κοινοτήτων μας».

Ο διακεκριμένος καθηγητής κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Μπιλγκι Αιχάν Ακτάρ στην ίδια στρογγυλή τράπεζα παρουσίασε στατιστική μελέτη του, για το πόσοι θα έπρεπε να είναι σήμερα οι ομογενείς στην Κωνσταντινούπολη αν όλα είχαν κυλήσει ομαλά. Ο αριθμός των στατιστικών λοιπόν είναι πληθυσμός 334.926 ατόμων. Σήμερα, οι Έλληνες της Πόλης υπολογίζονται μεταξύ 2500 – 3000. Δηλαδή λιγότερο από το 1% του πληθυσμού έχει παραμείνει στις εστίες του. Στην ίδια στρογγυλή τράπεζα ομιλητές ήταν και ο Πρέσβης ΕΤ Αλέξης Αλεξανδρής, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Ενώσεων Επαγγελματιών Πληροφορικής(CEPIS) Βύρων Νικολαϊδης και ο ιστορικός και Προϊστάμενος του γραφείου Τύπου του Γενικού Προξενείου στην Κωνσταντινούπολη Γιώργος Αγγελετόπουλος.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ