Φοροκαταιγίδα 34,4 δισ. ευρώ μέχρι τέλος του έτους

Αθήνα.– Μόνο με την συνδρομή της εσωτερικής στάσης πληρωμών σε νοσοκομεία και κοινωνικά επιδόματα, διατηρείται εντός τροχιάς η εκτέλεση του προϋπολογισμού, αφού το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,7 δισ. ευρώ που καταγράφει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για το πρώτο τετράμηνο είναι σχεδόν ίσο με την υστέρηση των πρωτογενών δαπανών, ενώ και τα έσοδα παρουσιάζουν 161 εκατ. ευρώ.

Σε μια χρονιά την οποία ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα είναι υπερτριπλάσιος από αυτόν του 2016 (θα πρέπει να επιτευχθεί πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ έναντι 0,5% του ΑΕΠ), το υπουργείο Οικονομικών διατηρεί τον προϋπολογισμό εντός στόχου μόνο μέσω των δαπανών.

Συνολικά η υστέρηση των πρωτογενών δαπανών φτάνει τα 1,2 δισ. Ευρώ, αυτό σημαίνει ότι αν έσπαγε η παράδοση των τελευταίων ετών και το δημόσιο πλήρωνε στην ώρα αυτά που όφειλε, τότε το πρωτογενές πλεόνασμα για το πρώτο τετράμηνο του 2017 θα ήταν 500 εκατ. Ευρώ, αντί του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 800 εκατ. ευρώ.

Το χειρότερο είναι ότι καθυστερούν δαπάνες ανελαστικές, οι οποίες είχαν προγραμματιστεί για ευαίσθητους κοινωνικά τομείς, όπως είναι η υγεία και οι αγρότες.