Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Αθήνα.-Τον πρώην πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, που πέθανε τα ξημέρωματα της Δευτέρας αποχαιρετά με μηνύματα σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας.

Για ένα κορυφαίο Πολιτικό Ηγέτη που αφήνει ανεξίτηλο στίγμα του στην πολιτική ζωή του Τόπου μας κάνει λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σχολιάζοντας το θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, υπογραμμίζει ο κ. Παυλόπουλος, «αφήνει, ως κορυφαίος Πολιτικός Ηγέτης, ανεξίτηλο το στίγμα του στην πολιτική ζωή του Τόπου μας. Στίγμα το οποίο συνθέτουν, μεταξύ άλλων, ιδίως η αφοσίωση στα Δημοκρατικά Ιδεώδη και στις αρχές της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας καθώς και η υπεράσπιση της Πατρίδας υπό όρους έμπρακτης συνέπειας και συναίνεσης.

«Με την απώλεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη κλείνει ένα μεγάλο και σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία αυτού του τόπου», αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν ένας από τους διαμορφωτές της νεότερης Ελλάδας. Υπήρξε ένας από τους κύριους πρωταγωνιστές της σύγχρονης πολιτικής μας ιστορίας και κατά τη Μεταπολίτευση συνέβαλε αποφασιστικά στην εμπέδωση της δημοκρατίας και της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας μας», συνεχίζει ο πρωθυπουργός και καταλήγει εκφράζοντας στην οικογένειά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τους οικείους και το κόμμα του τα ειλικρινή του συλλυπητήρια.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, ο πρωθυπουργός είχε πριν λίγη ώρα τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη και του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του πατέρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντος Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

“Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε από τις πρωταγωνιστικές μορφές της μεταπολεμικής πολιτικής ιστορίας του τόπου μας. Πρωτοεκλεγείς το 1946, υπήρξε μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας επί έξι δεκαετίες ως βουλευτής, υπουργός, αρχηγός κόμματος και πρωθυπουργός, ενώ με την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας συνελήφθη και ανέπτυξε αντιστασιακή δράση από το εξωτερικό όπου μετέβη στη συνέχεια” επισημαίνει σε δήλωσή του ο Νίκος Βούτσης.

“Ως πολιτική και κοινοβουλευτική προσωπικότητα άφησε έντονο το αποτύπωμά του στη δημόσια ζωή με την ενεργό παρουσία του σε κρίσιμες περιόδους της χώρας και με το πάθος της συμμετοχής στα πολιτικά δρώμενα, το οποίο τον χαρακτήριζε. Θερμότατα συλλυπητήρια στην οικογένειά του, ιδιαίτερα στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και στην κυρία Ντόρα Μπακογιάννη” προσθέτει ο Πρόεδρος της Βουλής.

Με δήλωσή του, ο κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη του για τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου της Ν.Δ..
«Ήταν ένας σπουδαίος πολιτικός. Θα τον θυμόμαστε και θα τιμούμε τη μνήμη του για όσα προσέφερε στον τόπο, κατά τη μακρά και πολυτάραχη διαδρομή του. Για τη συνέπειά του και την πίστη του στη Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό. Στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια» σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός στη δήλωσή του.

Με ένα λιτό μήνυμα στο Facebook αποχαιρέτησε τον πατέρα του, Κωνσταντίνο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Σε ευχαριστώ για όλα”, έγραψε και μοιράστηκε μία κοινή τους φωτογραφία από την παιδική ηλικία του ίδιου.

«Ο πατέρας μου είχε το θάρρος να πει αλήθειες, δύσκολες αλήθειες, που η κοινωνία δεν ήταν έτοιμη να ακούσει» τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Focus 103,6 για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Η βουλευτής της ΝΔ συμπλήρωσε ότι όταν συγκρούεται ο λαϊκισμός με την αλήθεια, πάντοτε κερδίζει η αλήθεια, όπως φάνηκε και από τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία.
«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε σημαντική και ισχυρή προσωπικότητα που σημάδεψε την πολιτική ζωή του τόπου στην μεταπολεμική περίοδο. Παρέμεινε ενεργός μέχρι την τελευταία στιγμή, πιστός στις απόψεις του για την παράταξή του και τη χώρα. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του» αναφέρει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.

Tα συλλυπητήριά του στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον θάνατο του πατέρα του, πρώην πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Ν.Δ.

«Καλό ταξίδι ψηλέ. Θα σε θυμόμαστε όρθιο με την κατσούνα σου στα βουνά της ζωής και της Κρήτης. Τα συλλυπητήρια μου σε οικογένεια και φίλους» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.
«Ήσουν πάντα μπροστά από την εποχή σου. Καλό ταξίδι Πρόεδρε…» έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης, αναρτωντας μια φωτογραφία του με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

“Ένας σπουδαίος έφυγε. Η Ελλάς θα ήταν καλύτερη χώρα εάν τον είχε ακούσει περισσότερο”, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, για τον πρώην Πρωθυπουργό και επίτιμο πρόεδρο του κόμματος, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Ο κ. Γεωργιάδης απηύθυνε τα συλλυπητήριά του στον Πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη και στη βουλευτή του κόμματος, Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήθελε να πει το λαό την αλήθεια, ένιωθε υποχρεωμένος να πει την αλήθεια στο λαό, επισήμανε συγκινημένος για τον πρώην πρωθυπουργό, που απεβίωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας, ο επί χρόνια στενός συνεργάτης του Γιάννης Πευκιανάκης.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Πευκιανάκης στάθηκε στους σημαντικούς σταθμούς στην πολιτική και προσωπική πορεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, όπως τη δολοφονία του γαμπρού του Παύλου Μπακογιάννη αλλά και το θάνατο της γυναίκας του Μαρίκας Μητσοτάκη. «Πικράθηκε με το χαμό της γυναίκας του δεν μπορείτε να πιστέψετε τι αγάπη και τι στοργή της είχε…» τόνισε.Ο κ. Πευκιανάκης υπογράμμισε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πάντοτε επιθυμούσε τις μεταρρυθμίσεις και δεν υποσχόταν λαγούς με πετραχήλια, κάτι που έπραξε ως πρόεδρος της ΝΔ και ως πρωθυπουργός. «Από το ‘’δις εις θάνατον’’ μέχρι χθες ήταν χρήσιμος για τη χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενθυμούμενος ότι στην κατοχή φυλακίστηκε και καταδικάστηκε δύο φορές σε θάνατο από τους Γερμανούς για την αντιστασιακή του δράση ως ηγετικό στέλεχος της Εθνικής Οργάνωσης Κρήτης.

Η ΚΗΔΕΙΑ

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Λαϊκό νοσοκομείο, ενώ αύριο, Τρίτη, θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών, όπως μετέδωσε η πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 του Γιώργου Παπαδάκη “Καλημέρα Ελλάδα”.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη, η κηδεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη θα γίνει την Τετάρτη στην ιδιαίτερη πατρίδα του πρώην Πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου της ΝΔ, στα Χανιά.