Aπαλλοτρίωση του οικισμού, λόγω της κατολίσθησης στο Αμύνταιο

Αμύνταιο.– Την αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού των Αναργύρων ανακοίνωσε  ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης σε συγκέντρωση των κατοίκων του χωριού, το οποίο απειλείται μετά την κατολίσθηση στο λιγνιτωρυχείο της ΔΕΗ, που σάρωσε έκταση 3.500 στρεμμάτων.

Ο υπουργός δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει άμεση νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις απαλλοτριώσεις και τις μετεγκαταστάσεις οικισμών ώστε να προχωρήσει άμεσα και με ταχείς ρυθμούς η αναγκαστική απαλλοτρίωση των Αναργύρων.

«Εξασφαλίσαμε τα κονδύλια»

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Περιβάλλοντος θα τροποποιήσει το νόμο 3937/2011, άρθρο 28, που αναφέρεται στην κοινότητα των Αναργύρων, ώστε να διαχωριστεί η αναγκαστική απαλλοτρίωση από τη μετεγκατάσταση.

Ο κ. Σταθάκης διαβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει τα κονδύλια που χρειάζονται για την άμεση απαλλοτρίωση» και διευκρίνισε ότι αμέσως μετά θα προωθηθεί και η υπογραφή του προεδρικού διατάγματος που «θα ορίζει τις λεπτομέρειες τις μετεγκατάστασης» για τις οποίες θα χρειαστούν συνέργειες και πολιτικές από την Περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας και τους αντίστοιχους δήμους της περιοχής.

Ακόμα, ο κ. Σταθάκης εξήγγειλε τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που θα εξετάσει σε βάθος τα αίτια και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη η κατολίσθηση.

Νωρίτερα, ο υπουργός ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της ΔΕΗ και τους τεχνικούς της επιχείρησης.