Θρίαμβος του Μακρόν στις βουλευτικές εκλογές με 32,32%

Παρίσι.-  Το κόμμα του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, REM, ήρθε πρώτο με 32,32% στον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών και ακολουθούν η δεξιά με 21,56% και το Εθνικό Μέτωπο με 13,20%, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις για έδρες από τους δημοσκόπους στις 20:00 (τοπική ώρα, 21:00 ώρα Ελλάδας), το προεδρικό κίνημα La Republique En Marche (REM) και ο σύμμαχός του, το MoDem, θα συγκεντρώσουν την ερχόμενη Κυριακή από 390 έως 445 από τις 577 έδρες της Εθνοσυνέλευσης, ευρισκόμενοι με απόσταση πάνω από την απόλυτη πλειοψηφία (289 βουλευτές).

Το ακροδεξιό γαλλικό Εθνικό Μέτωπο το οποίο ήλεγχε τη μισή απερχόμενη Εθνοσυνέλευση δεν αναμένεται να κερδίσει, σύμφωνα με τις προβολές των αποτελεσμάτων, περισσότερες από πέντε έδρες στην Εθνοσυνέλευση, καθώς απέτυχε και πάλι να κεφαλαιοποιήσει την εκτεταμένη απογοήτευση των ψηφοφόρων από τα παραδοσιακά κόμματα.

Πρόκειται για τη δεύτερη ήττα του ακροδεξιού κόμματος σε μόλις έναν μήνα αφότου η επικεφαλής του, η Μαρίν Λεπέν, έφθασε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών για να χάσει με διαφορά από τον Εμανουέλ Μακρόν που δηλώνει πως θέλει να ανανεώσει την γαλλική πολιτική από το κέντρο.

Για το FN είναι μια απογοήτευση: το όριο των 15 βουλευτών για να μπορεί να σχηματίσει μια κοινοβουλευτική ομάδα είχε αποτελέσει από καιρό τον ελάχιστο στόχο. Στις προεδρικές εκλογές, η ηγέτης του Εθνικού Μπετώπου είχε πράγματι ξεπεράσει το 50% σε 45 περιφέρειες κατά τον δεύτερο γύρο.

Η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν θα λάβει από την πλευρά της 10 έως 23 έδρες, του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF) περιλαμβανομένου.

Έπειτα από μια υποτονική εκστρατεία στη διάρκεια της οποίας το REM αύξησε σαφώς την απόσταση από τους αντιπάλους του, η αποχή κονιορτοποιεί το προηγούμενο ρεκόρ σε πρώτο γύρο, που είχε γίνει το 2012 (42,8%, μετά 44,6% στον δεύτερο γύρο).

Πάντως η αποχή (σχεδόν ένας στους δύο Γάλλους ψηφοφόρους δεν προσήλθαν στις κάλπες) είναι ο πρώτος νικητής των εκλογών.