Σικάγο: 11 νεκροί και 56 τραυματίες από πυρά, ανάμεσά τους ένα 10χρονο αγόρι

Σικάγο.- Ακόμη ένα αιματηρό Σαββατοκύριακο σημάδεψε το Σικάγο: έντεκα άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί δέκα ετών, σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς.

Το παιδί βρισκόταν μέσα σε ένα SUV μαζί με έναν άνδρα 31 ετών όταν ένα γκρι αυτοκίνητο σταμάτησε δίπλα τους και οι επιβαίνοντες σε αυτό άνοιξαν πυρ, ανέφερε η αστυνομία.

Ο άνδρας τραυματίστηκε στο στήθος, στο πρόσωπο και στην πλάτη και βρισκόταν σήμερα σε κρίσιμη κατάσταση. Το αγοράκι υπέκυψε καθώς μια σφαίρα το χτύπησε στο στήθος.

Συνολικά 56 άνθρωποι τραυματίστηκαν από σφαίρες από την Παρασκευή το απόγευμα ως το πρωί της Δευτέρας στην αποκαλούμενη «πρωτεύουσα του εγκλήματος» στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την εφημερίδα Chicago Tribune, η οποία καταγράφει τα βίαια επεισόδια στην τρίτη μεγαλύτερη αμερικανική πόλη.

Τα περισσότερα από τα επεισόδια αυτά συνδέονται με τις συμμορίες και σημειώθηκαν στις πιο φτωχές και κακόφημες συνοικίες της πόλης.

Οι έντεκα από τους ανθρώπους αυτούς υπέκυψαν στα τραύματά τους, διευκρίνισε η εφημερίδα.

Το τετραήμερο πριν από την εθνική γιορτή των ΗΠΑ, την 4η Ιουλίου, τουλάχιστον 101 άνθρωποι τραυματίστηκαν από σφαίρες, οι 14 από τους οποίους υπέκυψαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Το νεότερο από τα θύματα ήταν 13 ετών.

Για την εγκληματικότητα στο Σικάγο έχει χυθεί άπειρο μελάνι καθώς πρόκειται για την πόλη του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα — εκεί εγκαταστάθηκε η προεδρική του βιβλιοθήκη — και το ζήτημα είναι ιδιαίτερα προβεβλημένο. Όμως αναλογικά με τον πληθυσμό το επίπεδο των βίαιων εγκλημάτων είναι χαμηλότερο από ό,τι σε πόλεις όπως το Σεντ Λούις ή η Βαλτιμόρη.

Η αστυνομία στο Σικάγο ανακοίνωσε σήμερα ότι από την 1η Ιανουαρίου ως τη 16η Ιουλίου 2015, καταγράφηκαν 1.557 βίαια επεισόδια κατά τα οποία σημειώθηκε χρήση όπλων και 369 ανθρωποκτονίες. Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά συγκριτικά στοιχεία που είναι διαθέσιμα μέσω του Διαδικτύου, είχαν καταγραφεί 346 θάνατοι που οφείλονταν σε πυροβόλα όπλα ως την 9η Ιουλίου, έναντι 338 την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Την περασμένη χρονιά, η πόλη κατέγραψε νέο θλιβερό ρεκόρ, με 3.550 βίαια επεισόδια κατά τα οποία έγινε χρήση όπλων (αύξηση περί το 50%), 4.331 τραυματίες και πάνω από 750 νεκρούς. Οι αριθμοί αυτοί είναι οι υψηλότεροι των τελευταίων σχεδόν δύο δεκαετιών. Στις δύο μεγαλύτερες αμερικανικές πόλεις, τη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες, οι θάνατοι από πυροβόλα όπλα ανήλθαν στους 600 το 2016.

Ο δήμος της πόλης έκανε γνωστό τον Δεκέμβριο ότι σχεδιάζει να προσλάβει επιπλέον 1.000 αστυνομικούς μέσα στα επόμενα δύο χρόνια για να αντιμετωπιστεί η έξαρση της εγκληματικότητας.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών (DEA) ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ενισχύει τις δυνάμεις της στην πόλη αυτή της Πολιτείας Ιλινόι, αναπτύσσοντας μια ειδική ομάδα για την καταδίωξη διακινητών ναρκωτικών, καθώς θεωρεί ότι η χρήση ναρκωτικών είναι ένας από τους παράγοντες που επιτείνουν το πρόβλημα της εγκληματικότητας.

Πηγή: chicago tribune, ΑΠΕ-ΜΠΕ