Πολιτικοί κρατούμενοι ενός δικτάτορα, λέει ο Τραμπ για τις συλλήψεις Μαδούρο

Καράκας.-Βενεζουέλα, Μαδούρο, ΗΠΑ, Εκλογές,Tη «δικτατορία Μαδούρο» καταδίκασε ο Αμερικανός πρόεδρος, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ομόλογός του της Βενεζουέλας είναι προσωπικά υπεύθυνος για ό,τι συμβεί στα δύο επιφανή στελέχη της Αντιπολίτευσης που συνελήφθησαν εκ νέου.

Ο Λεοπόλδο Λόπες και ο Αντόνιο Λεδέσμα συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε στρατιωτική φυλακή. Πρόσφατα είχαν απελευθερωθεί, εκτίοντας το υπόλοιπο της ποινής τους σε κατ΄οίκον περιορισμό.

Μάλιστα, ο Λευκός Οίκος χαρακτηρίζει τους Λεδέσμα και Λόπες πολιτικούς κρατούμενους.

To Kαράκας ανακοίνωσε ότι οι δύο συνελήφθησαν επειδή σχεδίαζαν να διαφύγουν.

Ωστόσο, ήδη από το βράδυ που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εκλογών για τη Συντακτική Συνέλευση, ο Μαδούρο είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα ξεκινήσουν οι συλλήψεις. Μίλησε μάλιστα για άρση ασυλίας των μελών της Βουλής που τώρα καταργεί.

«Τελείωσε το σαμποτάζ της Βουλής, πρέπει να μπει τάξη. Θα υπάρξει άρση ασυλίας για εκείνους τους βουλευτές για τους οποίους πρέπει να γίνει άρση» δήλωσε.

Ήδη, η αμερικανική κυβέρνηση έβαλε τον πρόεδρο της Βενεζουέλας στην ίδια λίστα που βρίσκονται ο Άσαντ της Συρίας, ο Μουγκάμπε της Ζιμπάμπουε και ο Κιμ Γιονγκ Ουν της Βορείου Κορέας.

Έτσι, απαγορεύεται σε αμερικανικά νομικά/φυσικά πρόσωπα να έχουν επιχειρηματικές δραστηριότητες μαζί του.

Πόσοι ψήφισαν στις εκλογές;

Επισήμως η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι στις κάλπες για τη Συντακτική Συνέλευση που καταργεί τη Βουλή προσήλθαν περίπου 8,1 εκατομμύρια πολίτες, αναγνωρίζοντας πάντως ότι η συμμετοχή δεν ξεπέρασε το 41,5%.

Ο αριθμός είναι υψηλότερος από τα 7,6 εκατομμύρια που είχαν προσέλθει λίγες εβδομάδες νωρίτερα στο άτυπο δημοψήφισμα της Αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, μια νέα επεξεργασία των στοιχείων από την ημέρα της εκλογικής διαδικασίας που επικαλείται το Reuters δίνει μια εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτή που παρουσίασε ο Μαδούρο.

Μέχρι τις 17:30 είχαν προσέλθει 3,7 εκατομμύρια να ψηφίσουν. Το νούμερο προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων από τα 14.515 εκλογικά κέντρα.

«Παρά το γεγονός ότι μπορεί τις τελευταίες ώρες να υπήρξε μαζική προσέλευση -άλλωστε αυτό έχει συμβεί και στο παρελθόν- το να διπλασιαστούν οι ψήφοι την τελευταία 1,5 ώρα θα ήταν πρωτοφανές» δήλωσε η Τζένιφερ Μακόι, πολιτική επιστήμων που έχει παρακολουθήσει πολλές εκλογικές αναμετρήσεις στην Βενεζουέλα για λογαριασμό του Carter Center με έδρα την Ατλάντα.

Και η Αντιπολίτευση αμφισβητεί το νούμερο που έδωσε στη δημοσιότητα η ελεγχόμενη από τον Μαδούρο Εκλογική Επιτροπή, τοποθετώντας την προσέλευση στα 2,5 εκατομμύρια.

Η Γενική Εισαγγελέας, Λουίσα Ορτέγα, άλλοτε σύμμαχος των Μαδούρο και Τσάβες που εξέφρασε ανοικτά τη διαφωνία της με τις εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση (και πλέον είναι «εχθρός») δήλωσε επίσης βέβαιη ότι τα επίσημα νούμερα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

«Αυτό που ανακοίνωσαν ήταν κοροϊδία του κόσμου» είπε χαρακτηριστικά.

Newsroom ΔΟΛ

Εικόνα από τις συλλήψεις διαδηλωτών στους δρόμους του Καράκας   (Φωτογραφία:  Reuters )