Ο Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Βουδαπέστη

Βουδαπέστη.- Στις 15 Αυγούστου γιορτάζει ο Ιερός Ναός της Ελληνικής Θρησκευτικής Κοινότητας της Βουδαπέστης ο οποίος είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, Βάσει του βιβλίου αποφάσεων «του εν Πέστη Γραικοβλαχών αδελφάτου», ο Ναός άρχισε να κτίζεται από τους Έλληνες πραματευτάδες το 1797 και εγκαινιάσθηκε το 1801.

Την παραμονή των εγκαινίων μετά το σούρουπο άρχισε αγρυπνία η οποία κράτησε μέχρι την πρωία της 11 Αυγούστου 1801. Την Κυριακή στις 6 ώρα το πρωί άρχισε ο αγιασμός της εκκλησίας με όλο το πλήθος κρατώντας αναμμένο κερί. Μετά τον αγιασμό στις 8 ώρα άρχισε η θεία Λειτουργία από τον Πανιερώτατο Άγιο Βουδεμίου Κυρίου Διονυσίου Ποποβίκη (Διονύσιο Παπαγιαννούση – Πόποβιτς) από τα Σέρβια Κοζάνης συλειτουργώντας με δέκα ιερείς και παρόντος του Πανιερωτάτου Αγίου Τιμισοάρας.

Εφέτος συμπληρώνονται 216 χρόνια από τα θυρανοίξια και 65 χρόνια ρωσικής κατοχής από τότε που παραδόθηκε από τους Ούγγρους Κουμουνιστές στο Ρωσικό Πατριαρχείο. Η επιστροφή της εκκλησίας στους νόμιμους δικαιούχους μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί, αν και οι Ρώσοι έχουν εγκαταλείψει την Ουγγαρία, η Εκκλησία μας βρίσκεται ακόμα παράνομα υπό ρωσική Κατοχή.

Βασίλειος Σταματόπουλος

Πρόεδρος Ελληνικού-Κυπριακού-Ουγγρικού Συλλόγου Φιλίας