ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ: Ποια η συμβολή της κλασικής Παιδείας;

Νέα Υόρκη.- Σκοπός της αγωγής ο αυθύπαρκτος άνθρωπος μια προσωπικότητα ολόπλευρα ανεπτυγμένη.

Η προοδευτική μεταμόρφωση του ανθρώπου σε ένα πνευματικό ον

δηλαδή σε μια αρμονική προσωπικότητα με τα εξής τρία γνωρίσματα

ατομικότητα (ανάπτυξη των έμφυτων προδιαθέσεων του ατόμου

ολότητα (ανάπτυξη όλων των ψυχικών λειτουργιών του)

καθολικότητα ( αφομοίωση από τον άνθρωπο όλων των βασικών στοιχείων του πολιτισμού)

ο ελληνικός πολιτισμός αποτελεί το κλασικό παράδειγμα διότι είναι

αξιομίμητος.

εκφράζει δε τα πιο τέλεια χαρακτηριστικά του ανθρώπου, τον αληθινό ανθρωπισμό.

Το ιδεώδες αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο της αρχαίας ελληνικής παιδείας μιας και αποτέλεσε και αποτελεί τη βάση της ουμανιστικής παιδείας. Επιβάλλεται με άλλα λόγια η ανάπτυξη της ικανότητας του ανθρώπου να κατανοεί το “ξένο” καθώς και η καλλιέργεια ανοχής και σεβασμού απέναντι σε συνανθρώπους με διαφορετικές ηθικές και ιδεολογικές αντιλήψεις και πεποιθήσεις (αυτό που ονομάζεται σήμερα διαπολιτισμική εκπαίδευση)

Τα επιτεύγματα της αλματώδης εξέλιξης μας ενεστώτος έτους ( τεχνολογία επιστήμη) αποτελούν σίγουρα αντικείμενα διδασκαλίας και μάθησης.

Όμως είμαι της άποψης πως δεν θα πρέπει να οδηγηθούμε σε άκριτη συσσώρευση γνώσεων ή σε μονόπλευρη ανάπτυξη της νόησης. Απαιτείται η μύηση της νέας γενιάς σε τρόπους προσέγγισης της πραγματικότητας, δηλαδή μεθόδους διερευνητικής μάθησης.

το αρχαίο ελληνικό θέατρο αποτελεί παράδειγμα, σχολείο πρόκληση όχι μόνο για τους σκηνοθέτες αλλά και για τους ηθοποιούς τους συγγραφείς σκηνογράφους και χορογράφους της σύγχρονης εποχής.

Το αρχαίο ελληνικό θέατρο αποτελεί μάρτυρα της υπεροχής του ανθρώπου μέσα από τις ποικίλες καταστάσεις και συνθήκες του κόσμου που τον περιβάλλει.

Σήμερα το όνειρο έχει αντικαταστήσει τη δύναμη και την ισχύ των θεών, τα αινίγματα και τα θαύματά τους.

υπάρχει γιατρός στο θέατρο;

Πήγαινε με το παιδί αυτό πήγαινε να γιατρευτείς

Ο Ασκληπιός θα σε κάνει καλά,

θα σου ανακουφίσει την ψυχή και το σώμα.

Πήγαινε με το τόξο σου. Φέρε τέλος

στο σκληρό αδιέξοδο του πολέμου μας.

Νίκησε με δίκαιο αγώνα. Αλλά μακριά από αντίποινα μετά

θα σηκωθεί το παλιρροιακό

της δικαιοσύνης κύμα που τόσο λαχταρούμε,

και η ελπίδα θα είναι ένα

με την ιστορία.

Λεωνίδας Λοϊζίδης

Το νέο Εκπαιδευτικό Δωρεάν Πρόγραμμα του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής

Το νέο Εκπαιδευτικό Δωρεάν Πρόγραμμα του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής με το Πολιτιστικό Τμήμα αφορά όλους τους πολίτες που
επιθυμούν να επικοινωνήσουν με την θεατρική τέχνη ανεξαρτήτως ηλικίας.
Καθηγητές του Προγράμματος Λεωνίδας Λοϊζίδης και Ευτυχία Λοϊζίδη

Περιλαμβάνει εβδομαδιαία θεατρικά εργαστήρια Υποκριτικής και Αυτοσχεδιασμού για παιδιά, εφήβους και ενηλίκους .

Επεκτείνεται σε νέες δράσεις για το πλατύ κοινό, για όσους θέλουν να γνωρίσουν ‘εκ των έσω’ την προετοιμασία μιάς παράστασης, θεατές που θέλουν να έχουν ενεργή συμμετοχή στις πρόβες και τις παραστάσεις και να μάθουν κρυφές πτυχές από την ιστορία και τη λειτουργία των σκηνών του.

Ταυτόχρονα, θέλοντας να εμβαθύνει τους δεσμούς των νέων με την πραγματικότητα του επαγγέλματος, προσκαλεί σε δράσεις σχετικά με την κοινωνική ευαισθητοποίηση και προσφορά.

Ενισχύει τις παράλληλες δράσεις του με κοινωνικούς φορείς και οργανώσεις και στέκεται δίπλα στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων με ειδικό πρόγραμμα για την θεατρική τέχνη στα σχολεία.

Είσαι έτοιμος για ένα συναρπαστικό ταξίδι πίσω στο χρόνο και στη μαγεία της αρχαίας υποκριτικής ικανότητας;

1ος ΚΥΚΛΟΣ

Λίγα λόγια για το μάθημα:
Ο πρώτος κύκλος του μαθήματος περιλαμβάνει τη γνωριμία με τους αρχαίους τραγικούς ποιητές και τα έργα τους. Θα ανακαλύψουμε την εποχή που ζούσε ο καθένας απ’ αυτούς και τις συνθήκες (ιστορικές – κοινωνικές) κάτω απ’ τις οποίες έγραψε. Παράλληλα με την ”θεωρητική” αυτή γνωριμία θα έρθουμε και σε μια πρώτη επαφή με αυτά τα αριστουργήματα της αρχαίας τέχνης και θα καταπιαστούμε με την ανάλυση τους. Τέλος θα διδαχθούμε τον κλασσικό τρόπο που παίζονταν μέσα από την πρακτική μας εξάσκηση με μονολόγους.

2ος ΚΥΚΛΟΣ

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους έχουν διδαχτεί το μάθημα Αρχαίο Θέατρο 1

Λίγα λόγια για το μάθημα:
Στο δεύτερο κύκλο του μαθήματος θα ασχοληθούμε με ολόκληρες σκηνές από έργα του Αρχαίου Ρεπερτορίου θέλοντας να κατανοήσουμε καλύτερα – εκτός του τρόπου παιξίματος – το σκεπτικό των ηθοποιών μέσα στην τραγωδία και την κωμωδία λειτουργώντας συλλογικά σε μια προσπάθεια προσέγγισης της θεϊκής υπόστασης των προσώπων-χαρακτήρων. Θα έρθουμε πιο κοντά στους χαρακτήρες των ηρώων και θα ανακαλύψουμε μία νέα πραγματικότητα πολύ μακρινή αλλά και συνάμα τόσο οικεία με τη δική μας.

3ος ΚΥΚΛΟΣ

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους έχουν διδαχτεί το μάθημα Αρχαίο Θέατρο 1 + 2

Λίγα λόγια για το μάθημα:
Στον τρίτο κύκλο του μαθήματος θα επιχειρήσουμε μια μεγαλύτερη εμβάθυνση στις μορφές που απαρτίζουν το Αρχαίο Δράμα. Θα δουλέψουμε πάνω σε κλασικούς μονόλογους.

Πληροφορίες Αιτήσεων email lloizidis@hotmail.com, PHONE (917) 854-9577