Ο Τσίπρας ζήτησε από τον Μακρόν να πάνε μαζί στη ΔΕΘ και εκείνος αρνήθηκε

Αθήνα.- Φιέστα ετοίμαζε το Μέγαρο Μαξίμου στη ΔΕΘ, ωστόσο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν «χάλασε» τα κυβερνητικά σχέδια, αφού αρνήθηκε να πάει στη Θεσσαλονίκη μαζί με τον πρωθυπουργό Αλεξη Τσίπρα.

Ολα ξεκίνησαν πριν από έναν μήνα, όταν τα διπλωματικά γραφεία Ελλάδας-Γαλλίας ήρθαν σε επαφή. Τότε η ελληνική πλευρά ζήτησε από τους Γάλλους κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψης του Μακρόν στην Ελλάδα να συνοδεύσει τον Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ και να πραγματοποιηθεί εκεί η συνάντηση με τους επικεφαλής των επιχειρήσεων Γαλλίας-Ελλάδας.

Ουσιαστικά, η ελληνική πλευρά ζήτησε όλα όσα τελικά θα γίνουν εδώ την Παρασκευή, κατά την επίσκεψη Μακρόν, να γίνουν στη Θεσσαλονίκη. Ολα αυτά παραμονή της ΔΕΘ (το Σάββατο είναι η ομιλία του πρωθυπουργού στην έκθεση). Ωστόσο, η απάντηση από τη Γαλλία ήταν αρνητική: ο Γάλλος πρόεδρος θα επισκεφθεί μόνο την Αθήνα.

Από το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμούσαν την κοινή εμφάνιση των δύο ανδρών και ένα από τα επιχειρήματα που προέβαλλαν ήταν η γαλλική συμμετοχή στην εταιρεία η οποία κέρδισε τον διαγωνισμό για τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ). Ωστόσο, η πλευρά του Γάλλου προέδρου είπε «όχι», ακυρώνοντας ουσιαστικά τα κυβερνητικά σχέδια.

Το πρόγραμμα του Μακρόν στην Αθήνα 

Το πρόγραμμα του Γάλλου προέδρου, ο οποίος θα συνοδεύεται από υπουργούς και επιχειρηματίες, εκτός από τις καθιερωμένες συναντήσεις θα περιλαμβάνει και δύο ομιλίες. Το απόγευμα της Πέμπτης, ο Γάλλος πρόεδρος και ο Έλληνας πρωθυπουργός θα απευθύνουν ομιλία σε επιλεγμένο κοινό στην Πνύκα και η ημέρα θα κλείσει με το επίσημο δείπνο που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στον Γάλλο ομόλογό του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου ο Εμανουέλ Μακρόν θα κάνει ομιλία στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και αμέσως μετά θα επισκεφθεί το Γαλλικό Ινστιτούτο στην Αθήνα.

Οι συναντήσεις του Γάλλου προέδρου

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιχειρηματίες της γαλλικής αποστολής θα έχουν μπαράζ συναντήσεων με Έλληνες επιχειρηματίες, όπως -μεταξύ άλλων- με τους Δημήτρη Κοπελούζο, Ευάγγελο Μυτιληναίο, Γεράσιμο Σκλαβενίτη, Ιωάννη Παπαδόπουλο, Γιώργο Κορρέ, Γιάννη Βαρδινογιάννη, Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, Δημήτρη Δασκαλόπουλο, Θεόδωρο Βενιάμη, Στάθη Τσοτσορό και Ευτύχιο Βασιλάκη.

Πηγή: iefimerida.gr