Eurogroup με… Εldoraldo Gold σήμερα για τον Τσακαλώτο -Οι Βρυξέλλες βάζουν το θέμα στο τραπέζι

Ταλίν.- Eldorado Gold, μονομερείς ενέργειες, καθυστερήσεις μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης. Η σημερινή δουλειά του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Eurogroup αναμένεται να είναι δύσκολη…

Σε ότι αφορά στην Eldorado Gold και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην επένδυση μετά τα προσκόμματα που βάζει η κυβέρνηση κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωζώνης προανήγγειλε ήδη από προχθές ότι στο σημερινό Eurogroup το ζήτημα θα συζητηθεί «ως παράδειγμα προς αποφυγή»

Τη συνεδρίαση του συμβουλίου των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης που θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί στο Ταλίν της Εσθονίας θα απασχολήσει ακόμη το θέμα της δίωξης εναντίον του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου αλλά και τις αναφορές των τεχνικών κλιμακίων εστιάζοντας σε τυχόν καθυστερήσεις στη υλοποίηση των προαπαιτούμενων μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Αστερίσκοι υπάρχουν στα εργασιακά για την πρωτοβουλία Αχτσιόγλου γύρω από τις ρυθμίσεις για την αναζήτηση οφειλόμενων μισθών, τη μείωση του πέναλντι στο 30% στις πρόωρες αποχωρήσεις από το Δημόσιο και την αναγνώριση πλασματικών ετών στους αγρότες. Ακόμη σε ότι αφορά στα κλειστά επαγγέλματα φαίνεται ότι παραμένουν οι διαφωνίες  για το θέμα του ανοίγματος του επαγγέλματος του μηχανικού, της ιδιοκτησίας των φαρμακείων καθώς και για τα διαγνωστικά και θεραπευτικά κέντρα βραχείας νοσηλείας. Την ίδια ώρα παραμένουν οι ενστάσεις των δανειστών για την υπέρβαση του ορίου των συμβασιούχων στο Δημόσιο και οι αρρυθμίες γύρω από την κινητικότητα, ενώ τέλος, το τελευταίο αγκάθι εντοπίζεται στις φοροαπαλλαγές και συγκεκριμένα στο πεδίο της μείωσης του συντελεστή για τα αγροτικά εφόδια, τα λιπάσματα και τις συσκευασμένες ζωοτροφές από το 24% στο 13%. Στο μικροσκόπιο των θεσμών βρίσκεται επίσης η πλήρης απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης κατά την αγορά ή ανταλλαγή γεωργικών ή κτηνοτροφικών εκτάσεων, μαζί με τις εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο την εκμετάλλευσή τους.

Πέρα από αυτά τα θέματα το πιο ουσιαστικό ίσως κομμάτι της συζήτησης που θα γίνει για την Ελλάδα θα αφορά στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από την ελληνική πλευρά για να επιταχυνθεί η διαδικασία ώστε να αντιμετωπιστούν οι πιέσεις του ΔΝΤ για  μια νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Πηγή:iefimerida

Φωτογραφία: Alexandros Michailidis / SOOC