Οι ελπίδες και τα άγχη για την τρίτη αξιολόγηση. Βραχνάς το ΔΝΤ

Αθήνα.- Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου βάζουν στόχο στην κυβέρνηση για την επιστροφή των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών στην Αθήνα. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι είναι εφικτό οι ελεγκτές να επιστρέψουν στην Αθήνα μετά την ολοκλήρωση της συνόδου του ΔΝΤ για την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης.

Η ημερομηνία δεν έχει οριστικοποιηθεί με τους Θεσμούς, ωστόσο κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι προκειμένου όλα να έχουν κλείσει μέχρι το τέλος του έτους, οι ελεγκτές θα πρέπει να πιάσουν και πάλι δουλειά πριν το τέλος του Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει ακόμα, ωστόσο από την πλευρά των Ευρωπαίων πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει συμφωνία ώστε η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2017.

Ήδη στις εξ αποστάσεως συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχει ξεκινήσει να ξεδιπλώνονται οι θέσεις αναφορικά με την ατζέντα, τα θέματα, αλλά και τα αγκάθια που θα υπάρξουν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Το γενικό πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, ο χρόνος έναρξης, όπως και ολοκλήρωσης της αξιολόγησης θα οριστικοποιηθούν κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον από τις 13 έως τις 15 Οκτωβρίου.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών πριν την Ουάσιγκτον θα έχουν συναντηθεί στις 9 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο για τη σύνοδο του Eurogroup, με την Ελλάδα όμως να απουσιάζει από την επίσημη ατζέντα της συνάντησης. Ενδεχομένως στο περιθώριο της συνόδου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος να επιχειρήσει να κάνει τις τελευταίες επαφές πριν τις συναντήσεις στην Ουάσιγκτον, αλλά αυτό θα αποφασιστεί την τελευταία στιγμή.

Οι πρώτοι έλεγχοι

Μέχρι τότε επικεφαλής των Θεσμών και υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα έχουν εικόνα αναφορικά με το περιεχόμενο του προσχεδίου του προϋπολογισμού, έστω και αν αυτό έχει συνταχθεί χωρίς να έχουν γίνει επαφές με τους ελεγκτές. Έως τότε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ευελπιστεί να έχει και τα πλήρη στοιχεία σχετικά με την πορεία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων πληρωμών, με βάση την οποία θα διεκδικήσει να λάβει το «πράσινο» φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 800εκατ ευρώ.

Μπορεί η οριστική απόφαση για την εκταμίευση της υποδόσης να μην αναμένεται στο Eurogroup στις 9 Οκτωβρίου, αλλά στο EuroWorking Group της 23ης Οκτωβρίου, ωστόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα θέλει να δείξει ότι με βάση τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου και την επιτάχυνση στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου, ανατράπηκε η αρνητική εικόνα του Αυγούστου.

Άλλωστε η εξασφάλιση των 800εκατ ευρώ της δεύτερης και τελευταίας υποδόσης των συνολικά 8,5δις ευρώ που συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο, είναι σημαντική υπόθεση για την κυβέρνηση προκειμένου να ενισχύσει την ρευστότητα στην αγορά και εμμέσως να ενισχύσει και τα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου, καθώς το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε έντονη κόπωση.

Δημοσιονομικό κενό

Άγνωστη παραμένει ακόμα η στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση. Αν και προς το παρών φαίνεται να έκανε πίσω στο θέμα των κεφαλαιακών ελέγχων των τραπεζών, η θέση του σχετικά με το δημοσιονομικό κενό το 2018 παραμένει σταθερή. Σύμφωνα με πληροφορίες για το 2017 υπάρχει προσέγγιση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών ότι δεν θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα, ωστόσο οι Θεσμοί και κυρίως το ΔΝΤ επιμένουν ότι το 2018 ξεκινά με απόκλιση τουλάχιστον 580 εκατ ευρώ.

Το Οικονομικό επιτελείο απαντά ότι η απόκλιση θα καλυφθεί χωρίς νέα μέτρα, καθώς σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού το 2017 θα κλείσει με υπερκάλυψη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ το 2018 θα επιτευχθεί κανονικά ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ.

Η κάλυψη των στόχων θα επιτευχθεί από το πλεόνασμα που προέκυψε στα ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά και την ακόμα μεγαλύτερες περικοπές δαπανών που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2018.

Πηγή: huffingtonpost.gr/φωτογραφία Ρ