Διπλωματικό επεισόδιο Ελλάδας-Ισπανίας για την Καταλονία!

Αθήνα.- Την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσαν οι αναφορές του Ισπανού πρέσβη σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα αναφορικά με το ζήτημα της Καταλονίας.

Ο Ισπανός διπλωμάτης ανέφερε μεταξύ άλλων στον «Ελεύθερο Τύπο» ότι η κυβέρνηση δεν καταδίκασε την απόφαση της Καταλονίας για απόσχιση, εν αντιθέσει με τον πρόεδρο της ΝΔ και τον Πρόεδρο της ελληνικής Δημοκρατίας«Μίλησα προσωπικά με τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μου εξέφρασε απερίφραστα τη στήριξη και τη μέγιστη κατανόηση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την ενότητα της Ισπανίας» τόνισε  και πρόσθεσε: «Επίσης άκουσα ξεκάθαρες δηλώσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Για μένα αυτή είναι μια ξεκάθαρη στάση. Προφανώς απουσιάζουν δηλώσεις για αυτό το θέμα από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να δει κάποιος ποια είναι η πραγματικότητα».

Οργή Κοτζιά: Να ανακαλέσει

Σε μια οργισμένη, δεύτερη ανακοίνωσή του, το ελληνικό ΥΠΕΞ σημειώνει χαρακτηριστικά «Με έκπληξη καταγράψαμε τα σχόλια του Πρέσβεως της φίλης και συμμάχου Ισπανίας στον κυριακάτικο Τύπο, όπου επικρίνει δημόσια την Ελληνική Κυβέρνηση».

Με πολύ αυστηρούς τόνους το υπουργείο Εξωτερικών εγκαλεί τον Ισπανό πρέσβη στην Αθήνα Ενρίκε Βιγκέρα για ανάρμοστη συμπεριφορά που δεν συνάδει με τους κανόνες της διπλωματίας καλώντας τον να «προβεί άμεσα στην ανασκευή των ατυχών δηλώσεών του” και να “παράσχει τις απαραίτητες εξηγήσεις προς την ελληνική Κυβέρνηση».