Φιάσκο! Αναβλήθηκαν οι εξετάσεις των εκπαιδευτικών στην Κύπρο- «Διαρροή» θεμάτων στην ιστοσελίδα του ΥΠΠ

Λευκωσία.- – Ακυρώθηκαν οι προγραμματισμένες εξετάσεις του νέου Συστήματος Διορισμών στην Εκπαίδευση
– Στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας ανακοινώθηκαν τα θέματα πριν ξεκινήσει η διαδικασία της εξέτασης 
– Το λάθος έγινε αντιληπτό και αμέσως κατέβηκαν τα θέματα, αλλά ήταν ήδη αργά
– Καδής: Θα αποδοθούν ευθύνες για τη διαρροή των θεμάτων των εξετάσεων

Ακυρώθηκαν τη Δευτέρα (06/11) οι προγραμματισμένες εξετάσεις του νέου Συστήματος Διορισμών στην Εκπαίδευση.

Οι εξετάσεις ξεκίνησαν κανονικά στις 3:30 μ.μ, αλλά η γκάφα του Υπουργείου Παιδείας της ανέβαλε, αφού στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου ανακοινώθηκαν τα θέματα πριν ξεκινήσει η διαδικασία της εξέτασης και ανακοινωθούν στους εξεταζόμενους.

Το λάθος έγινε αντιληπτό και αμέσως κατέβηκαν τα θέματα, αλλά ήταν ήδη αργά. Τα δοκίμια εξετάσεων διορισίμων ήταν για τα μαθήματα των Θρησκευτικών, της Φυσικής, της Πληροφορικής/Επιστήμης ΗΥ, της Φυσικής Αγωγής και της Χημείας.

Υπ. Παιδείας : Θα αποδοθούν ευθύνες για τη διαρροή των θεμάτων των εξετάσεων

Κανονικά θα ολοκληρωθούν οι εξετάσεις για τον καταρτισμό του καταλόγου διορισίμων με το νέο σύστημα, διαβεβαιώνει ο Υπουργός και Πολιτισμού, Κώστας Καδής, παρά το «ατυχές και απαράδεκτο συμβάν», όπως αναφέρει, της ανάρτησης στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου των θεμάτων σε πέντε γνωστικά αντικείμενα, πριν την έναρξη της εξέτασης με αποτέλεσμα και την ακύρωσή της. Τονίζει ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν εκεί που πρέπει.

«Θέλω να διαβεβαιώσω όλους ότι οι εξετάσεις, έστω και με το πρόβλημα που προέκυψε, θα ολοκληρωθούν κανονικά και ότι τον Σεπτέμβριο θα έχουμε στα σχολεία μας νέους εκπαιδευτικούς που θα έχουν επιλεγεί με το Νέο Σύστημα Διορισμών, με βάση τις γνώσεις τις δεξιότητες, τα προσόντα και τις εμπειρίες τους», δήλωσε το απόγευμα ο Υπουργός Παιδείας.

Πρόσθεσε ότι «στο πλαίσιο της διαδικασίας των εξετάσεων για το Νέο Σύστημα Διορισμών, σήμερα παρατηρήθηκε ένα ατυχές και απαράδεκτο συμβάν».

Ανέφερε πως «τα θέματα σε πέντε γνωστικά αντικείμενα, αυτά των Θρησκευτικών, της Πληροφορικής, των Φυσικών επιστημών, της Χημείας και της Φυσικής Αγωγής αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, πριν από την έναρξη της γραπτής εξέτασης και αυτό δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα, με αποτέλεσμα την ακύρωση των σημερινών εξετάσεων».

Ο Υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι «μόλις διαπιστώθηκε το μεγάλο αυτό λάθος, ενημερώθηκα και προσωπικά επικοινώνησα άμεσα με το Τριμελές Σώμα Εποπτείας των Εξετάσεων, που είναι το υπεύθυνο και αρμόδιο για την παρακολούθηση και την πιστοποίηση της νομιμότητας της όλης διαδικασίας».

Εξήγησε ότι «στη βάση των υποδείξεων του Τριμελούς Σώματος Εποπτείας αποφασίστηκε « να ακυρώσουμε τις σημερινές εξετάσεις διότι δεν θα μπορούσαν να είναι αδιάβλητες όπως επιθυμούμε να είναι, να ξεκινήσουμε άμεσα τις διαδικασίες για την επανάληψη των εξετάσεων το συντομότερο δυνατόν και να διενεργηθεί άμεσα διοικητική έρευνα για να διαπιστωθούν οι ευθύνες σε όποιο επίπεδο και αν βρίσκονται».

Ήδη ορίστηκε ερευνών λειτουργός για το θέμα.

Για το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, τόνισε ο κ. Καδής, «το θέμα αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό, γι’ αυτό και θα είμαστε αμείλικτοι στη διερεύνηση των ευθυνών, από όπου κι αν προέρχονται, και για τα λάθη που έχουν γίνει, είτε ηθελημένα είτε άθελα».

Πρόσθεσε πως «τα λάθη αυτά βέβαια προκάλεσαν ένα πρωτόγνωρο λάθος και μια αναστάτωση, την οποία ως Υπουργείο σίγουρα δεν θα επιθυμούσαμε ποτέ να έχουμε».

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παρεμποδίσει την εφαρμογή αυτής της σημαντικής μεταρρύθμισης», είπε ο Υπουργός Παιδείας ο οποίος αναγνώρισε το πολύ σοβαρό λάθος και απολογήθηκε «για την όποια αναστάτωση προκλήθηκε στους υποψήφιους».

Ανέφερε ότι «όλες οι υπόλοιπες εξετάσεις, στα υπόλοιπα αντικείμενα που ήταν προγραμματισμένες γι’ αυτή την εβδομάδα, θα διεξαχθούν κανονικά, την ώρα και την ημέρα που είχαν προγραμματιστεί ενώ σύντομα θα ανακοινώσουμε την ημερομηνία και την ώρα για την εξέταση των μαθημάτων που ακυρώθηκαν σήμερα».

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του, «είναι προσηλωμένο στην εφαρμογή της νέας αυτής σημαντικής μεταρρύθμισης για την παιδεία του τόπου μας, μιας μεταρρύθμισης για την οποία ολόκληρος ο μηχανισμός του Υπουργείου εργάζεται συστηματικά εδώ και δύο χρόνια».

«Γι’ αυτό μας έχει στενοχωρήσει πάρα πολύ το συγκεκριμένο λάθος και γι’ αυτό θα το διερευνήσουμε και θα αποδοθούν ευθύνες εκεί και όπως πρέπει», σημειώνει τέλος, ο Κώστας Καδής.

ΔΗΣΥ: Απίστευτη ενέργεια

Εκφράζουμε λύπη, αλλά και αγανάκτηση για την απίστευτη ενέργεια στη διαδικασία των πρώτων εξετάσεων για διορισμούς στην εκπαιδευτική υπηρεσία. Δυσκολεύεται κανείς να κατανοήσει πώς μπορεί να γίνεται ένα τέτοιου είδους λάθος σε μια εξεταστική διαδικασία που σχεδιάστηκε για είναι πρότυπο ακεραιότητας και αξιοπιστίας.

Είναι πραγματικά εξωφρενικό ότι ένα τέτοιο χονδροειδές λάθος παρακωλύει μια διαδικασία που αφορά χιλιάδες ανθρώπους, αλλά και τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε τις τελευταίες δεκαετίες στο χώρο της εκπαίδευσης.

Ορθά ο υπουργός Παιδείας έχει ζητήσει διοικητική έρευνα. Θα πρέπει το όλο ζήτημα να εξιχνιαστεί, να αποδοθούν οι ευθύνες και να ληφθούν τα ενδεδειγμένα αυστηρότατα μέτρα.

Ταυτόχρονα, πρέπει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να αποκατασταθεί η διαδικασία και να προστατευτεί το συμφέρον των υποψηφίων οι οποίοι έχοντας με κόπο και μόχθο προετοιμαστεί και κινητοποιηθεί, δικαίως θα αντιδρούν.

Θεωρούμε αυτή την αξιοκρατική διαδικασία επιλογής των εκπαιδευτικών ως μια μεγάλη κατάκτηση αυτής της πολιτείας που θα πρέπει να διαφυλαχτεί.

Μαλάς: Αμείλικτα ερωτήματα εγείρει η διαρροή των εξεταστικών θεμάτων

«Πέρα από την έκπληξη, η διαρροή των θεμάτων των σημερινών εξετάσεων των εκπαιδευτικών εγείρει και αμείλικτα ερωτήματα προς τους κυβερνώντες.

– Είναι δυνατόν τα θέματα των εξετάσεων να βρίσκονταν στα χέρια λειτουργών του Υπουργείου Παιδείας πριν από τη διεξαγωγή των εξετάσεων;

– Είναι δυνατόν τα θέματα αυτά να βρίσκονταν σε γνώση των χειριστών της ιστοσελίδας του Υπουργείου, ενώ θα έπρεπε να ήταν διασφαλισμένο το απόρρητο;

Το ελάχιστο που οφείλει η απερχόμενη κυβέρνηση είναι να δώσει εξηγήσεις».

ΔΗΚΟ: Οι κυβερνώντες αποδείχτηκαν ανάξιοι να οργανώσουν τις εξετάσεις διορισίμων

«Επιβεβαιώνεται ότι οι κυβερνώντες είναι ανάξιοι να οργανώσουν και να πραγματοποιήσουν εξετάσεις για το νέο κατάλογο διορισίμων, όπως είχαμε προειδοποιήσει το περασμένο Σάββατο.

Η σημερινή γκάφα ολκής, πρόωρης ανάρτησης των θεμάτων στο διαδίκτυο, αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Το Δημοκρατικό Κόμμα καλεί το Υπουργείο Παιδείας να αναλάβει τις ευθύνες του, να απολογηθεί δημόσια στις χιλιάδες των υποψηφίων για την διαδικασία εξετάσεων «φιάσκο».

Τελικά οι φόβοι μας για αδιάβλητες και αξιόπιστες εξετάσεις δυστυχώς επαληθεύτηκαν».

ΕΔΕΚ: Προχειρότητα!

«Η κυβέρνηση δια του Υπουργείου Παιδείας, έχει αναδείξει την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τους νέους επιστήμονες της χώρας

Για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση δια του Υπουργείου Παιδείας, έχει αναδείξει την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τους νέους επιστήμονες της χώρας.

Η σημερινή διαρροή των θεμάτων για τις εξετάσεις των διορισίμων, επιβεβαιώνει ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν ακολούθησε όλες τις ενδεδειγμένες διαδικασίες, ώστε να διατηρηθεί η εγκυρότητα των εξετάσεων.

Οι εξαγγελίες περί αξιοκρατίας και διαφάνειας αποδείχτηκαν με τον πιο έμπρακτο τρόπο ότι για ακόμα μια φορά ήταν απλά συνθήματα.

Η ακύρωση των εξετάσεων και η διοικητική έρευνα δεν απαλλάσσει το υπουργείο από τις ευθύνες του.

Επίσης αυτό δεν αποτελεί απάντηση στα εύλογα ερωτήματα που δημιουργούνται στους πολίτες εάν και κατά πόσο υπήρξε και επιλεκτική διαρροή θεμάτων σε ημέτερους υποψήφιους».

Οικολόγοι: Απαράδεκτο το φιάσκο με τη διαρροή θεμάτων 

«Η υπόθεση της διαρροής θεμάτων στις εξετάσεις εκπαιδευτικών, που σύμφωνα με πληροφορίες αφορά τα μαθήματα των Θρησκευτικών και της Φυσικής, αποτελεί ένα απαράδεκτο φαινόμενο, που θέτει εν αμφιβόλω τη νέα διαδικασία.

Το Υπουργείο Παιδείας δεν πρέπει να επιχειρεί να υποβαθμίσει το θέμα, αλλά να διεξάγει τάχιστα έρευνα για τη διαλεύκανση του περιστατικού. Μέχρι αυτό να συμβεί, ευλόγως οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό δεν μπορούν να είναι βέβαιοι για τον τρόπο που η υπηρεσία διαχειρίζεται το σύνολο των θεμάτων, επομένως και το αδιάβλητο, ή μη της διαδικασίας».

Πηγή: newsit.com.cy