Προς πλειστηριασμό και ακίνητα των 50.000-100.000 ευρώ

Αθήνα.- Στον προθάλαμο του Ειρηνοδικείου βρίσκονται ακίνητα αξίας μικρότερης των 100.000 ευρώ, ακόμη και 50.000 ευρώ. Στο επίκεντρο των έντονων αντιδράσεων για τους πλειστηριασμούς βρίσκεται η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Μπορεί οι τράπεζες να έχουν ατύπως συμφωνήσει με την κυβέρνηση να μην προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς σπιτιών φυσικών προσώπων αξίας έως και 300.000 ευρώ έως και το τέλος του έτους, δηλαδή κατά τον πρώτο μήνα λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Από εκεί και πέρα τους πρώτους μήνες του 2018 το άτυπο όριο θα πέσει στις 200.000 ευρώ και μέσα στη χρονιά θα σβήσει.

Στο «σφυρί» ακίνητα των 50.000-100.000 ευρώ

Ήδη πάντως υπάρχουν πλειστηριασμοί που βρίσκονται στον προθάλαμο του ειρηνοδικείου και αφορούν ακίνητα αξίας μικρότερης των 100.000 ευρώ, ακόμη και 50.000 ευρώ. Πρόκειται για κατοικίες που συνδέονται με επιχειρηματικά δάνεια για τα οποία δεν παρέχεται καμία προστασία και για ακίνητα εγγυητών κόκκινων δανειοληπτών που δεν προστατεύονται από τον νόμο Κατσέλη.

Η κυβέρνηση φοβάται για την αυριανή μέρα και είναι προετοιμασμένη για νέες μάχες στα ειρηνοδικεία. Αυτήν τη φορά, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, αναμένεται να απαντήσει με περιφρούρηση στους εξωτερικούς χώρους και όχι στις αίθουσες.

Με βάση τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του Ταμείου Νομικών είναι προγραμματισμένοι για την ερχόμενη Τετάρτη, έχουν προγραμματιστεί να γίνουν ηλεκτρονικά πλειστηριασμοί, ενώ η πλειονότητα – πάνω από 270 – παραμένει σε φυσική μορφή. Η κυβέρνηση φέρεται προετοιμασμένη για νέο κύκλο αντιδράσεων στα Ειρηνοδικεία, στις οποίες αυτή τη φορά αναμένεται να απαντήσει με περιφρούρηση από τους εξωτερικούς χώρους και όχι στις αίθουσες, αλλά και με συλλήψεις, κατ’ εφαρμογήν της αυτεπάγγελτης δίωξης όσων παρακωλύουν τους πλειστηριασμούς.

Ενόψει των stress test των τραπεζών, ο SSM ζητά τη διενέργεια τουλάχιστον 3.000 ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων κόκκινων δανείων μέχρι και τον Μάρτιο. Ο εφιάλτης δεν θα έχει τέλος. Στις αρχές του 2018 θα διενεργούνται 500 – 700 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων τον μήνα για να φθάσουν στους 1.000 στο τέλος του πρώτου τριμήνου και να ξεπεράσουν τους 2.000 τον μήνα, τον Σεπτέμβριο του 2018.

πηγή:In.gr