Υποσχέσεις Αχτσιόγλου για αυξήσεις στο μέλλον, εν μέσω …μειώσεων!

Αθήνα.- Τα περί αύξησης του κατώτατου μισθού επαναφέρουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η ίδια η υπουργός Εργασίας. Η Έφη Αχτσιόγλου βέβαια παραπέμπει στο τέλος των μνημονίων, και ώς τότε οι μειώσεις συνεχίζονται. Με μείωση κατά 1,5% άλλωστε, θα μπει και το νέο έτος, αφού από 1ης Ιανουαρίου καταργείται η αντίστοιχη έκπτωση στη μηνιαία παρακράτηση φόρου των μισθωτών.

Οι νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων έρχονται μόλις μία εβδομάδα μετά τις ανακοινώσεις της Eurostat η οποία κατέγραψε για την Ελλάδα μείωση μισθών 1,8% στο τρίτο τρίμηνο του 2017, και απώλειες εισοδήματος 3,33% για όλο το έτος σε σχέση με τους μισθούς του 2016, ενώ η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς περικοπές συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2019.

Ειδικότερα, με μείωση μισθών και συντάξεων ξεκινά το νέο έτος, καθώς καταργείται η έκπτωση 1,5% στην παρακράτηση φόρου εισοδήματος. Αυτό σημαίνει αύξηση των μηνιαίων κρατήσεων φόρου εισοδήματος και ανάλογη μείωση των καθαρών αποδοχών.

Οι μισθοί επίσημα θα μειωθούν κατά 1,5% λόγω του μέτρου που πάρθηκε για την κατάργηση της έκπτωσης. Το 1,5% μπορεί να ακούγεται μικρό, αλλά είναι ένα ποσό το οποίο μπορεί να επηρεάσει ένα μισθό χαμηλό που να είναι πολύ σημαντικό για κάποιον που παίρνει αυτά τα 340 ή τα 500 ή τα 400 ευρώ το μήνα.

Υπολογίζεται ότι για μικτούς μισθούς από 1.000 έως 2.000 ευρώ η μείωση μπορεί να φτάνει έως και τα πέντε ευρώ, με την κυβέρνηση όμως να απαντά ότι το 2018 θα ξεκινήσει η συζήτηση για αύξηση του κατώτερου μισθού. Χαρακτηριστική ήταν η Έφη Αχτσιόγλου, που όμως δεν έδωσε κανένα περεταίρω χειροπιαστό στοιχείο.

Η Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε πάντως ότι «καθώς το ασφαλιστικό σύστημα στέκεται στα πόδια του, αφού πλέον έχουμε έναν πλεονασματικό ενιαίο φορέα κοινωνικής ασφάλισης, καθημερινά μπορούμε να διορθώνουμε αδικίες και σιγά – σιγά θα βρεθεί μια λύση και για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και αυτό εκ μέρους της κυβέρνησης είναι δέσμευση».

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο, η κ. Αχτσιόγλου μίλησε και για τη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές που θα ισχύσει μέχρι το τέλος του έτους. Η υπουργός είπε ότι οι αιτήσεις για την υπαγωγή οφειλών στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις που αφορά χιλιάδες μικρομεσαίους επαγγελματίες οφειλέτες, που χρωστούν στον ασφαλιστικό τους φορέα, θα γίνονται Ηλεκτρονικά στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Η υπουργός αποσαφήνισε πως η σχετική υπουργική απόφαση θα εκδοθεί πριν αλλάξει ο χρόνος και οι οφειλές, που θα υπάγονται σε αυτή, θα πρέπει να έχουν γίνει έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2016 ενώ οι οφειλέτες θα έχουν περιθώριο να κάνουν τη σχετική αίτηση έως το τέλος του 2018.

«Θα αυξήσουμε τους μισθούς με το που θα βγούμε από το πρόγραμμα, για να υλοποιήσουμε το δικό μας πρόγραμμα χωρίς τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες μας επιβάλλονται» υποστήριξε την πλευρά της, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου, ενώ «παράθυρο» για αυξήσεις αφήνουν και άλλοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Πηγή: skai.grk