Προγραμματική συμφωνία ως τις 4 Φεβρουαρίου θέλουν Μέρκελ & Σουλτς

Βόννη.- Έως τις 4 Φεβρουαρίου σχεδιάζουν να ολοκληρώσουν τις διερευνητικές επαφές τους τα τρία κόμματα που εργάζονται για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία, όπως ανακοίνωσε η παράταξη της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Οι Χριστιανοδημοκράτες της κ. Μέρκελ, οι Χριστιανοκοινωνιστές σύμμαχοί τους και οι Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς θα έχουν έξι συναντήσεις τις επόμενες εννέα ημέρες, αρχής γενομένης την Κυριακή. Οι διαβουλεύσεις θα μπουν στην τελική ευθεία το επόμενο Σαββατοκύριακο, με στόχο να υπάρξει προγραμματική συμφωνία την επόμενη Κυριακή.

Εάν αυτός ο ορίζοντας δεν αποδειχτεί αρκετός, τα τρία κόμματα έχουν συμφωνήσει να παρατείνουν τις διερευνητικές συζητήσεις για δύο ακόμα ημέρες, έως τις 6 Φεβρουαρίου.

Μεγάλο μέρος της διαπραγμάτευσης θα γίνει από 18 ομάδες εργασίας οι οποίες έχουν επιφορτιστεί με την κατάρτιση κοινών θέσεων σε σειρά θεμάτων.

Προσερχόμενη στις πρώτες συζητήσεις σήμερα το πρωί, η κ. Μέρκελ δήλωσε αισιόδοξη αλλά και αποφασισμένη, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα σημειωθεί ταχεία πρόοδος.

Στην ανάγκη για γρήγορη πρόοδο εστίασαν επίσης ο κ. Σουλτς και ο επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών, Χορστ Ζεεχόφερ.

Τα τρία κόμματα πέτυχαν προκαταρκτική προγραμματική συμφωνία στα μέσα Ιανουαρίου, όμως έκτοτε ο κ. Σουλτς έχει ζητήσει να ικανοποιηθούν περισσότερα αιτήματα των Σοσιαλδημοκρατών, κάτι που ενδέχεται να είναι πολιτικά αναγκαίο με δεδομένο ότι η τελική συμφωνία θα πρέπει ούτως ή άλλως να επικυρωθεί από τα περίπου 445.000 μέλη της παράταξης.

Η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης παραμένει με μεταβατική κυβέρνηση τέσσερις και πλέον μήνες μετά τις ατελέσφορες εκλογές του Σεπτεμβρίου, με την κ. Μέρκελ να έχει δηλώσει αισιόδοξη ότι το συντηρητικό μπλοκ της θα συγκροτήσει νέο Μεγάλος Συνασπισμός με τους Σοσιαλδημοκράτες πριν το Πάσχα.

Ωστόσο, τμήμα του SPD, με προεξάρχοντες τους ηγέτες της κομματικής νεολαίας, απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο νέας συνεργασίας με την κ. Μέρκελ, καθώς αποδίδει στην συγκυβέρνηση με την δεξιά τα καταστροφικά αποτελέσματα σε όλες τις εκλογές τις τελευταίας δεκαετίας. Στις κάλπες του Σεπτεμβρίου το SPD κατέγραψε το χειρότερο ποσοστό στην μεταπολεμική περίοδο.

Εάν υπάρξει συμφωνία θα πρόκειται για την τρίτη φορά που η κ. Μέρκελ συγκυβερνά με τους Σοσιαλδημοκράτες από τότε που πρωτοεξελέγη στην καγκελαρία, το 2005.

Πηγή: skai.gr/AP Photo/Yves Logghe