Με λαμπρότητα τα 105α «Ελευθέρια» της πόλης των Ιωαννίνων-Παρουσία του Προέδρου Δημοκρατίας

Παυλόπουλος: «Τιμούμε τους φίλους μας, δεν φοβόμαστε τους εχθρούς μας»

Ρεπορτάζ: Νίκος Σουτόπουλος

Φωτογραφία: Μιχάλης Βακάρος

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα γιορτάστηκαν τα 105α «Ελευθέρια» της πόλης των Ιωαννίνων, που τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, στέλνοντας αυστηρά μηνύματα προς την Τουρκία και την ΠΓΔΜ, να σεβαστούν το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, όπου παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού επισήμανε ότι «είμαστε λαός της ειρήνης και της Δημοκρατίας, τιμούμε τους φίλους μας και τους σεβόμαστε, δεν φοβόμαστε τους εχθρούς μας», απευθύνθηκε στην «φίλη και γείτονα Τουρκία», λέγοντας πως ο δρόμος του λαού της «δεν είναι κατά την Ανατολή, αλλά είναι κατά την Δύση και την ΕΕ», με απαράβατους όμως, όρους και προϋποθέσεις. Στη συνέχεια τόνισε: «Για να έχει αυτή την προοπτική, που εμείς την θέλουμε και την θέλουμε ειλικρινά, απαραίτητη προϋπόθεση, όρος απαράβατος είναι ο πλήρης σεβασμός του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Η Συνθήκη της Λωζάνης και το Δίκαιο της Θάλασσας δεσμεύουν την Τουρκία. Εκεί, δεν υπάρχουν ούτε αμφισβητήσεις, ούτε “γκρίζες ζώνες”».

Ο Πρόεδρος Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλος πάνω σε άρμα μάχης της 8ης Μηχ. Μεραρχίας Ηπείρου

Αναφερόμενος «στην γειτονική χώρα, την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», ο κ. Προκόπιος Παυλόπουλος υπογράμμισε πως η Ελλάδα θέλει την ΝΑΤΟϊκή και την Ευρωπαϊκή της προοπτική, αλλά αυτό με τις προϋποθέσεις της Ιστορίας, του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου, που δεν ανέχονται αλυτρωτισμούς.

«Το όνομα που θέλουν να χρησιμοποιούν και είναι στο Σύνταγμα τους, είναι όνομα, το οποίο παραχαράσσει βάναυσα την Ιστορία και επειδή αποπνέει αλυτρωτισμό, δεν συμβιβάζεται με το Διεθνές Δίκαιο ακόμη και με τον Καταστατικό Χάρτη του ΝΑΤΟ, πολύ δεν περισσότερο με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Και ύστερα συνέχισε: «η όποια συμφωνία θα προσδιορίζει επ’ ακριβώς, ότι δεν είναι νοητός αλυτρωτισμός, όποιο όνομα και αν επιλέξουν μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος, θα πρέπει να υπάρχει η ρήτρα, ότι αλυτρωτισμός δεν νοείται ούτε με σύνορα, ούτε με εθνότητα, ούτε με γλώσσα εκτός των συνόρων της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Είμαστε ειλικρινείς, σαφέστατοι, και έχουμε το Δίκαιο και την Ιστορία μαζί μας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως η επέτειος απελευθέρωσης της πόλης των Ιωαννίνων έχει εθνικές διαστάσεις και αναδύει κελεύσματα της ιστορίας, που πρέπει να καθοδηγούν όλους, ως δείκτες πορείας για το μέλλον, για να υπογραμμίσει, πως κατά το έπος στο Μπιζάνι και τα Ιωάννινα υπήρχε αρραγής ενότητα της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της εποχής εκείνης και συνέχισε λέγοντας πως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως λίγο αργότερα ο διχασμός μας οδήγησε σε εθνική καταστροφή.

Κατάθεση στεφάνου στο ηρώο Μπιζανομάχων στα Ιωάννινα.

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως ως χώρα αυτές τις ώρες έχουμε διάφορα προβλήματα σε διάφορα επίπεδα, αλλά στα μεγάλα εθνικά μας θέματα, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η ενότητα είναι αρραγής και αυτός είναι ο δικός του ρόλος. «Το μεγαλύτερο χρέος μας είναι να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Οι επετειακές εκδηλώσεις για τα Ελευθέρια των Ιωαννίνων ξεκίνησαν το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018 από τα Τσερίτσανα, όπου τιμήθηκαν οι «άντρισσες» γυναίκες της περιοχής και συνεχίστηκαν την Κυριακή με τον 21ο Μπιζάνιο Δρόμο.

Στα Γιάννενα,  κορυφώθηκαν την Τετάρτη στις 21 Φεβρουαρίου 2018  με τη μεγάλη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στην Κεντρική Πλατεία. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε σ’ αυτές η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.

Οι Σχολικοί Τροχονόμοι στην παρέλαση.

Οι εκδηλώσεις για τα Ελευθέρια των Ιωαννίνων ανήμερα ξεκίνησαν με εορταστικό πρωινό στις 7 π.μ., με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Ιωαννιτών και της μπάντας της VIII Μεραρχίας, ακολούθησε στις 10:30 π.μ. Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, στις 11 π.μ. έγινε κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο Μπιζανομάχων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη, το Δήμαρχο Δωδώνη Χρ. Ντακαλέτση, τον Αντιδήμαρχο Ιωαννίνων Παντελή Κολόκα, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Γ. Καψάλη, τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Κ. Παππά, εκπροσώπους του Στρατού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, Συλλόγων και φορέων. Στην σημασία της επετείου αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «τα Γιάννενά μας έχουν δώσει πολλά στον τόπο».

Λόχος Λ.Ο.Κ. στην παρέλαση.

 

Ακολούθησε δεξίωση στο Μέγαρο της Περιφέρειας Ηπείρου. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν στις 12 μ.  με την παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων.