ΣτΕ:Οι σύζυγοι μπορούν να υποβάλλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις

Αθήνα.– Xωριστές φορολογικές δηλώσεις μπορούν να υποβάλλουν οι σύζυγοι, ή όσοι έχουν σύμφωνο συμβίωσης, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε το Β’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας διευκολύντας στην πράξη διάφορα φορολογικά, και όχι μόνον, θέματα που προκύπτουν πολλές φορές από την κοινή φορολογική δήλωση.

Το ανώτατο δικαστήριο με πρόεδρο, την αντιπρόεδρο Μαίρη Σάρπ και εισηγήτρια την πάρεδρο Κωνσταντία Λαζαράκη, στην υπ΄ αριθμ. 330/2018 απόφασή του επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι δεν είναι αναγκαία η κοινή φορολογική δήλωση μεταξύ των συζύγων και το αιτιολογεί σημειώνοντας ότι «δεν συντρέχει λόγος, και μάλιστα προφανής λόγος δημοσίου συμφέροντος, που να δικαιολογεί την υποχρεωτική υποβολή κοινής δήλωσης φόρου εισοδήματος των συζύγων».

Ερμηνεύοντας μάλιστα το δικαστήριο τη διάταξη του άρθρου 67 παράγραφος 4 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΔΕ) αποφαίνεται ότι ο σύζυγος υποβάλλει κατ’ κοινή δήλωση και για το εισόδημα της συζύγου του, εφόσον αμφότεροι οι σύζυγοι συναινούν, συναίνεση η οποία μπορεί να αποτυπώνεται και στην υποβολή της κοινής δήλωσης, ενώ στην αντίθετη περίπτωση, όταν δηλαδή διατυπώνεται ρητώς η έλλειψη τέτοιας συναίνεσης από έναν έστω από τους συζύγους, οι σύζυγοι διατηρούν το δικαίωμά τους να υποβάλουν αυτοτελώς δήλωση φόρου περί εισοδήματός τους».

Το δικαστήριο απορρίπτει ως αναχρονιστικό τον επί δεκαετίες ισχυρισμό της διοίκησης πως η υποβολή ξεχωριστών δηλώσεων από τους συζύγους οδηγεί σε αύξηση του αριθμού των δηλώσεων, καθυστέρηση στην εκκαθάριση, σύνταξη διπλών χρηματικών καταλογισμών κ.λπ.

Όπως σημειώνεται στην απόφαση «έχουν εκλείψει προ πολλού» οι ισχυρισμοί αυτοί, εν όψει «της αλματώδους προόδου της τεχνολογίας», αλλά και από την υποβολή της ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων φόρου εισοδήματος.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/368203/steoi-suzugoi-boroun-sto-exis-na-upovalloun-horistes-forologikes-diloseis/#ixzz58s1Sfiz9
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook