Επίσκοπος Νίκανδρος: «Να ακυρωθεί ο εορτασμός του προξενείου για την 25η Μαρτίου»

Η αντιπαράθεση για τον (τριπλό) εορτασμό της εθνικής μας επετείου στη Νότια Αυστραλία καλά κρατεί.

Μετά το άρθρο που δημοσίευσε η εφημερίδα μας, στην έκδοση της περασμένης Πέμπτης, 1η Μαρτίου, ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Δορυλαίου κ. Νίκανδρος, με επίσημη επιστολή του στον «Νέο Κόσμο», απευθύνει (εκ μέρους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας) έκκληση στον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στην Νότια Αυστραλία, Ανδρέα Κωνσταντίνο Γούρα να ανακαλέσει την απόφασή του για εορτασμό και να μην διοργανώσει τελικά ξεχωριστό εορτασμό για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

«Απευθύνουμε έκκληση στον Γ. Πρόξενο να ανακαλέσει την απόφασή του να διοργανώσει τρίτο ξεχωριστό εορτασμό της 25ης Μαρτίου, για πρώτη φορά στα χρονικά της Νοτίου Αυστραλίας χωρίς τη συμμετοχή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, αλλά και της Ελληνικής Κοινότητας Αδελαΐδος» γράφει ο επίσκοπος.
Στην επιστολή, η Αρχιεπισκοπή αιτιολογεί την απόφασή της να μην παραβρεθεί στην εκδήλωση που ανακοίνωσε το Γενικό Προξενείο, ενώ αναφέρεται και στην υπάρχουσα διάσπαση που υπάρχει στη Νότια Αυστραλία.

«Δεν νοείται εορτασμός της 25ης Μαρτίου χωρίς Επιμνημόσυνη Δέηση, χωρίς παρέλαση των μαθητών των Σχολείων, χωρίς την συμμετοχή των Προέδρων Ενοριών και Κοινοτήτων, χωρίς την συμμετοχή Κλήρου και Λαού.

«Δεν επιθυμούμε την έτι περαιτέρω διάσπαση του Ελληνισμού της Νοτίου Αυστραλίας. Δεν μας εδόθη ο χρόνος και ούτε καν προσεκλήθημεν, ούτε η Ιερά Αρχιεπισκοπή, ούτε η Ελληνική Κοινότητα, ούτε κανένα Ελληνικό Παροικιακό Σωματείο ή Σύλλογος, σε κοινή σύσκεψη προκειμένου να συζητήσουμε και συναποφασίσουμε και προγραμματίσουμε την διοργάνωση του από κοινού εορτασμού της 25ης Μαρτίου.

«Ας μην προχωρήσει ο κ. Γενικός Πρόξενος σε νέο διχασμό και διάσπαση της Παροικίας» κατέληξε ο θεοφιλέστατος.

Ο «Νέος Κόσμος» επικοινώνησε με τον πρόξενο κ. Ανδρέα Κωνσταντίνο Γούρα, ο οποίος σχολιάζοντας την έκκληση του Επισκόπου Δορυλαίου κ.κ. Νίκανδρου μας έστειλε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το Υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε εγκαίρως, και συγκεκριμένα με επιστολή από 15 Ιανουαρίου 2018, την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Νότιας Αυστραλίας σχετικά με τις οδηγίες που είχε λάβει ο Γενικός Πρόξενος Αδελαΐδος προκειμένου να διοργανώσει τελετή κατάθεσης στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων ανήμερα της Επετείου της 25ης Μαρτίου, 1821, δηλαδή την Κυριακή, 25 Μαρτίου, 2018, εφαρμόζοντας το πρότυπο που ακολουθήθηκε με επιτυχία κατά την επίσκεψη της Προεδρικής Φρουράς στην Αδελαΐδα τον Απρίλιο του 2017, οπότε παρέστησαν τόσο η Διακοινοτική Επιτροπή όσο και η ΕΟΚΝΑ, ενώ τελέστηκε Τρισάγιο από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Δορυλαίου. Στα πλαίσια αυτά, ο Γενικός Πρόξενος απηύθυνε γραπτή επιστολή/πρόσκληση στον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Δορυλαίου να παραστεί και να τελέσει επιμνημόσυνη δέηση στην τελετή της 25ης Μαρτίου, 2018. Ανάλογη επιστολή/πρόσκληση απηύθυνε και στον πρόεδρο της ΕΟΚΝΑ.

Έκτοτε, έλαβαν χώρα χωριστές συναντήσεις στο Γενικό Προξενείο με τη Διακοινοτική Επιτροπή και την ΕΟΚΝΑ καθώς και πολλές τηλεφωνικές συζητήσεις για το θέμα αυτό.

Τελικώς, από πλευράς ΕΟΚΝΑ, δηλώθηκε προφορικά η πρόθεση μη συμμετοχής στην τελετή υπό το Γενικό Προξενείο, ενώ ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος με γραπτό ηλεκτρονικό του μήνυμα (email) δεν απεδέχθη την πρόσκληση να παραστεί στην τελετή και να τελέσει επιμνημόσυνη δέηση υπό το Γενικό Προξενείο.
Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος, το οποίο εκπροσωπεί θεσμικά την Ελληνική Πολιτεία στην Νότιο Αυστραλία, έχει υποχρέωση και καθήκον να τιμά την Εθνική Επέτειο της Ελλάδος. Προς τούτο, άλλωστε, όπως προανέφερα, απέστειλε προσκλήσεις και προς το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο και προς την Κοινότητα».

 

πηγή:neoskosmos.com