Ο Tiangong-1 διαλύθηκε στην ατμόσφαιρα της Γης [Βίντεο]

Ο κινεζικός διαστημικός σταθμός Tiangong-1 μετατράπηκε σε πύρινη σφαίρα και διαλύθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα της Γης την 00.15 GMT (04.15 ώρα Ελλάδος), με ταχύτητα που υπολογιζόταν στα 26.000 χιλιόμετρα την ώρα, μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Σινχουά.

Ο Tiangong-1, παρότι μη ελεγχόμενος, ήταν «συνεπής» στο ραντεβού του αφού, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της διαστημικής υπηρεσίας της Κίνας, η «άφιξή» του αναμενόταν με απόκλιση μιάμισης ώρας από την 00.11 GMT (04.11 ώρα Ελλάδος) της 2ας Απριλίου».

Η κινεζική υπηρεσία διαστήματος ανακοίνωσε ότι το σημείο «επανεισόδου του» στη γήινη ατμόσφαιρα εντοπίστηκε πάνω από το μέσον του Νότιου Ειρηνικού Ωκεανού.

Ζύγιζε οκτώ τόνους

Ο εγκαταλελειμμένος διαστημικός σταθμός ζύγιζε περί τους οκτώ τόνους. Ετέθη σε τροχιά στον Σεπτέμβριο του 2011. Επρόκειτο να πραγματοποιήσει ελεγχόμενη επιστροφή στη γήινη ατμόσφαιρα, αλλά σταμάτησε να λειτουργεί τον Μάρτιο του 2016, προκαλώντας ανησυχίες για την πτώση του.

Ωστόσο, η πιθανότητα να πληγεί άνθρωπος από συντρίμμι, βάρους άνω των 200 γραμμαρίων, του διαστημικού σταθμού ήταν μία στα 700 εκατομμύρια, σύμφωνα με την κινεζική υπηρεσία σχεδιασμού επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων (CMSEO).

«Οι άνθρωποι δεν έχουν κανέναν λόγο ανησυχίας», βεβαίωνε η υπηρεσία.