Δεκάδες νεκροί από φερόμενη χημική επίθεση στη Ντούμα της Συρίας

Ντούμα, Συρία.– Τουλάχιστον 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν λόγω αεροπορικών βομβαρδισμών που εξαπέλυσαν οι κυβερνητικές συριακές δυνάμεις εναντίον της πόλης Ντούμα, του τελευταίου θύλακα που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες στην ανατολική Γούτα, σύμφωνα με διασώστες και ιατρικές πηγές.

Η μη κυβερνητική οργάνωση διασωστών Λευκά Κράνη κατήγγειλε χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ, αναρτώντας στο διαδίκτυο φωτογραφίες που εικονίζουν ανθρώπους να αντιμετωπίζουν σοβαρότατα αναπνευστικά προβλήματα και να βγάζουν αφρούς από το στόμα.

Νωρίτερα ο επικεφαλής της ΜΚΟ έκανε λόγο για 150 νεκρούς, αλλά στη συνέχεια διέγραψε το σχετικό μήνυμα στο Twitter.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, που παρακολουθεί τον πόλεμο μέσω δικτύου ακτιβιστών, σημείωσε πως καταγράφηκαν τουλάχιστον 40 περιστατικά ασφυξίας, όμως απέφυγε να αποδώσει τους εν λόγω θανάτους σε χημικούς παράγοντες.

Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου δεν επιβεβαίωσε τη χρήση χημικών όπλων.

Η οργάνωση ιατρικής αρωγής Συριακή Αμερικανική Ιατρική Κοινότητα κατήγγειλε πως αέριο χλωρίου έπληξε νοσοκομείο της Ντούμα κι ότι δεύτερο βλήμα με συνδυασμό χημικών παραγόντων έπληξε κοντινό κτήριο.

Η συριακή κυβέρνηση αντέτεινε πως οι κατηγορίες για χρήση χημικών είναι κατασκευασμένες, ενώ κρατικά μέσα ενημέρωσης κατηγόρησαν τους αντάρτες της Ντούμα ότι διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις.

Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών έκανε λόγο «τρομακτικές» αναφορές ΄για δεκάδες θύματα, σημειώνοντας πως εάν οι καταγγελίες των ΜΚΟ επιβεβαιωθούν θα απαιτείται η άμεση απάντηση της διεθνούς κοινότητας.

Σε δήλωσή της, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ, επικαλούμενη το ιστορικό χρήσης χημικών όπλων από την κυβέρνηση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, τόνισε ότι η Δαμασκός και η Ρωσία που τη στηρίζει θα πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνες για τη φερόμενη επίθεση και πρόσθεσε ότι «πρέπει να αποτραπούν άμεσα οποιεσδήποτε νέες επιθέσεις».

Τόνισε μάλιστα «η Ρωσία με τη σταθερή στήριξη που παρέχει στο καθεστώς φέρει την τελική ευθύνη για αυτές τις βίαιες επιθέσεις».

Σήμερα Κυριακή του Πάσχα αναμένεται να τεθεί σε ισχύ προσωρινή εκεχειρία στη Ντούμα.

Πηγή: http://www.skai.gr