Επικοινωνία Τσίπρα – Μακρόν: Η Ελλάδα δεν θα συμμετέχει σε στρατιωτική επιχείρηση στην Συρία

Η Ελλάδα δεν θα συμμετέχει σε στρατιωτική επιχείρηση στην Συρία ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν.

Τσίπρας και Μακρόν συνομίλησαν λίγες ώρες μετά την συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ελλάδος και της Γερμανίας (εν μέσω συζητήσεων για το ελληνικό χρέος) και μία ημέρα μετά την συνεδρίαση του EuroworkingGroup για το αναπτυξιακό σχέδιο που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά στο Συριακό, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις, με τον Αλ. Τσίπρα να κινείται σε ένα τρίπτυχο:

  • να καταδικάζει την χρήση χημικών όπλων
  • να υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα απαιτεί αποφασιστικές πρωτοβουλίες από την Ε.Ε.
  • να τονίζει ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες για ειρηνική επίλυση με βάση τη σουηδική πρόταση.

Υπενθυμίζεται ότι η Σουηδία πρότεινε στον ΟΕΗ την αποστολή μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού στη Συρία προκειμένου να εκκαθαρίσουν «μια και καλή» τα χημικά όπλα που βρίσκονται στη χώρα.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμμετέχουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σε πιθανή στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.

Αντικείμενο της συζήτησης Τσίπρα και Μακρόν ήταν και τα ελληνοτουρκικά με κύριο άξονα τον ρόλο και τις ενέργειες της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή. Και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ενίσχυση της ελληνογαλλικής αμυντικής συνεργασίας κατά την επόμενη περίοδο.

Επισημαίνεται ότι Τσίπρας και Μακρόν συνομίλησαν για το Κυπριακό, την ενεργειακή συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και την ενεργοποίηση της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρείας TOTAL.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην συζήτηση έγινε ενημέρωση από τον Αλ. Τσίπρα για τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα και τις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της πΓΔΜ.

 

Πηγή: Huffingtonpost.com