Ομογενής Κώνσταντ για Κόσμπι: Με ξεγέλασε με ισχυρό ναρκωτικό και με ταπείνωσε

Νοριστάουν. Πενσυβάνια. Η ομογενής Αντρεα Κώνσταντ (Andrea Constand), κατέθεσε την Παρασκευή 13 Απριλίου στη δίκη με κατηγορούμενο τον Μπιλ Κόσμπι (Bill Cosby) για σεξουαλική επίθεση. Είπε στους ενόρκους ότι ο άντρας τον οποίο έβλεπε σαν φίλο και μέντορα, την ξεγέλασε να πάρει ένα ισχυρό ναρκωτικό και έπειτα την ταπείνωσε για τη δική του σεξουαλική ικανοποίηση.

Επεσήμανε ότι θέλει δικαιοσύνη, αφού πέντε ακόμη γυναίκες κατέθεσαν ότι ο κωμικός, που κάποτε αναφερόταν ως «America’s Dad», είναι βιαστής κατ’ εξακολούθηση, ο οποίος έκανε κακό και σε αυτές. Η εμφάνιση της ομογενούς ήταν η δεύτερή της ευκαιρία να αντιμετωπίσει τον κ. Κόσμπι σε μία δικαστική αίθουσα, καθώς η πρώτη δίκη κατέληξε χωρίς ετυμηγορία. Αυτή τη φορά, ωστόσο, είχε απέναντί της μία νομική ομάδα υπεράσπισης του ηθοποιού που είχε στόχο να την παρουσιάσει ως «απατεώνα» που τον παγίδεψε για χρήματα.

Η κ. Κώνσταντ, κατά τη μαρτυρία της, φαινόταν σίγουρη για τον εαυτό της και συγκροτημένη. Είπε πως επισκεπτόταν τον αστέρα του «Cosby Show» στην οικία του όταν της έδωσε τρία μπλε χάπια τα οποία περιέγραψε ως τους «φίλους» της. Σκέφτηκε, πρόσθεσε, πως ήταν φυτικά συμπληρώματα για να την βοηθήσουν να απαλλαγεί από το στρες, αλλά την έριξαν αναίσθητη. Οταν συνήλθε, είπε η ίδια, ο Κόσμπι την κακοποιούσε.

Ο κ. Κόσμπι έχει πει πως έδωσε στην Κώνσταντ το φάρμακο για τη γρίπη Benadryl και πως αυτή συναίνεσε για τη σεξουαλική επαφή.

Το «The Associated Press» επεσήμανε ότι τυπικά δεν αναφέρει τα ονόματα ανθρώπων που λένε ότι έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, εκτός αν δώσουν την άδεια, όπως έχει πράξει η Κώνσταντ.

Συνοπτικά τι είπε η ομογενής στις δύο δίκες, τον Ιούνιο του 2017 και την Παρασκευή:

Για τα χάπια

Πρώτη δίκη: «Ανοιξε το χέρι του και είχε τρία χάπια στην παλάμη του… Είπε ‘αυτά θα σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις’… είπα ‘τι είναι αυτά; είναι φυσικά; είναι φυτικά;’. Κούνησε το κεφάλι του καταφατικά και είπε ‘πιες τα, είναι οι φίλοι σου. θα πάρουν την πίεση’».

Δεύτερη δίκη: «Ο κ. Κόσμπι άπλωσε το χέρι του και είχε τρία μπλε χάπια… Ειπε ‘αυτά είναι φίλοι σου. Θα βοηθήσουν να φύγει η πίεση’». Η Κώνσταντ ρώτησε αν πρέπει να τα βάλει κάτω από τη γλώσσα της όπως φυτικά προϊόντα που είχαν συζητήσει. Είπε ότι ο Κόσμπι της απάντησε «πιες τα. Θα σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις. Θα πάρουν την πίεση».

Για την επίδρασή τους

Πρώτη δίκη: «Μετά από αρκετά ακόμη λεπτά συνομιλίας, άρχισα να μπερδεύω τις λέξεις μου…και είπα ‘σε βλέπω διπλό και μπερδεύω τις λέξεις’. Και ο Κόσμπι σηκώθηκε. Και εγώ σηκώθηκε επειδή είπε ‘μάλλον πρέπει να χαλαρώσεις’. Και όταν σηκώθηκα, τα πόδια μου δεν ήταν δυνατά και άρχισα να πανικοβάλομαι λίγο. Και ο κ. Κόσμπι με έπιασε από το χέρι και με βοήθησε μέχρι έναν καναπέ και είπε ‘απλα΄χαλάρωσε. Απλά ξάπλωσε εδώ. Χρειάζεσαι να χαλαρώσεις».

Δεύτερη δίκη: Η Κώνσταντ είπε ότι άρχισε να νιώθει ζαλισμένα, βλέποντας διπλά πράγματα και έχοντας δυσκολία μεγάλη προσπαθώντας να σταθεί. «Τα πόδια που απλά ήταν πολύ ‘ελαστικά’». Ειπε πως ο Κόσμπι την έπιασε και την οδήγησ σε ένα καναπέ. Εβαλε ένα μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι και είπε: «Απλά χαλάρωσε εκεί». Η Κώνσταντ είπε ότι λιποθύμησε.

Για το πώς ένιωθε έπειτα

Πρώτη δικη: «Ενιωθα πολύ ταπεινωμένη. Και ήμουν πολύ μπερδεμένη καθώς, αυτό που θυμάμαι πριν πάω στον καναπέ είναι να έχω θολό όραση και τι ένιωσα. Απλα ήθελα να πάω σπίτι».

Δεύτερη δίκη: «Ημουν πολύ ταπεινωμένη. Ημουν σε σοκ. Ημουν πραγματικά μπερδεμένη».

Η υπεράσπιση

Ο δικηγόρος του Κόσμπι, Tom Mesereau, κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή του, είπε στους ενόρκους ότι η Κώνσταντ ήταν άπορη, που εξαπατούσε συγκατοίκους για λογαριασμούς, είχε μεγάλο χρέος στην πιστωτική και συμμετείχε κάποτε σε μία απάτη τύπου Ponzi μέχρι που «πέτυχε το jackpot» το 2006, όταν ο Κόσμπι την πλήρωσε σχεδόν 3,4 εκατ. δολ. για να διευθετήσει μία αγωγή που η Κώσταντ είχε καταθέσει, αφού ο περιφερειακός εισαγγελέας τότε είχε απορρίψει την υπόθεση.

Η ίδια απάντησε πως δεν έχει κάτι να κερδίσει αυτή τη στιγμή οικονομικά με το να ζητά τη φυλάκιση του Κόσμπι.

«Γιατί είστε εδώ;» τη ρώτησε η εισαγγελέας, Kristen Feden. «Για δικαιοσύνη», απάντησε η κ. Κώνσταντ.

Υποστηρίζει πως ο Κόσμπι τη νάρκωσε και την κακοποίησε στην έπαυλή του σε προάστιο της Φιλαδέλφεια τον Ιανουάριο του 2004 όταν εργαζόταν στο πρόγραμμα γυναικαίου μπάσκετ του Temple University.

Η κατηγορία αυτή ήταν η μόνη ανάμεσα σε δεκάδες άλλες εναντίον του Κόσμπι που οδήγησαν στην απαγγελία κατηγοριών. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η Κώνσταντ συναίνεσε σε σεξουαλική επαφή και αρνείται ότι ήταν ανίκανη να αντιδράσει.

Η Αντρέα Κώνσταντ

Η Αντρέα Κώνσταντ είναι από το Τορόντο του Καναδά. Ο πατέρας της είναι Ελληνας ο οποίος άλλαξε το όνομά του όταν πήγε στον Καναδά, ενώ η μητέρα της είναι ιταλικής καταγωγής και ανηψιά ήρωα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου τον οποίο η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έχει ανάμεσα στους υποψηφίους προς αγιοποίηση.

Η κ. Κώνσταντ ήταν αθλήτρια της καλαθοσφαίρισης και όνειρό της από μικρή ήταν να μπορέσει μια μέρα να αναδειχθεί και να παίξει σε ομάδα πρώτης κατηγορίας.

Φωτογραφία: Η κ. Αντρέα Κώνσταντ (AP Photo/Corey Perrine, Pool).

Πηγή: ekirikas.gr