Ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να ανατρέψει το αρνητικό για την κυβέρνηση κλίμα

Αθήνα.- Eπιχείρηση αναστροφής του αρνητικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί για την κυβέρνηση, θα επιχειρήσει ο Αλέξης Τσίπρας το επόμενο διήμερο, με αφορμή το περιφερειακό – αναπτυξιακό συνέδριο που θα γίνει στη Ρόδο σήμερα και αύριο.

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν κατηγορίες των επικριτών του πρωθυπουργού, ότι «εξαφανίστηκε», ειδικά από την κηδεία του άτυχου σμηναγού, Γιώργου Μπαλταδώρου. Με συνεχή παρουσία και επικοινωνιακές παρεμβάσεις, τόσο για τα εθνικά θέματα όσο και για την οικονομία, ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να επαναφέρει την πολιτική στο προσκήνιο. Και κυρίως τις κινήσεις που θα κάνει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση σε όλα τα μέτωπα, ειδικά στην οικονομία.

Η παρουσία σήμερα του πρωθυπουργού στην εκδήλωση του EquiFund που θα πραγματοποιηθεί στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, θα είναι μια καλή ευκαιρία για να στρέψει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στην ανάπτυξη. Θα συναντηθεί με επιχειρηματίες ενώ θα μιλήσει και για το όραμα της Ελλάδας για την καινοτομία. Ο Αλέξης Τσίπρας θα παίξει δηλαδή στο προνομιακό, όπως θεωρεί, πεδίο της δημιουργίας οραμάτων και στόχων. Το ίδιο θα επιχειρήσει να κάνει και στο περιφερειακό συνέδριο στη Ρόδο όπου θα αναφερθεί εκτενώς στο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της χώρας που είναι ήδη στα χέρια των δανειστών.

Η αλήθεια είναι ότι στο επίπεδο της οικονομίας οι εξελίξεις δεν είναι και τόσο ευνοϊκές. Οι δανειστές, με πρώτους τους Γερμανούς, έχουν βγάλει και κίτρινες και κόκκινες κάρτες τόσο για τα προαπαιτούμενα που δεν έχουν υλοποιηθεί όσο και για το γεγονός ότι το αναπτυξιακό σχέδιο είναι ασαφές και δύσκολα θα περάσει από την τρόικα. Ο κ. Τσίπρας θα προσπαθήσει να πείσει τους πολίτες ότι… η ελπίδα δεν έρχεται αλλά ότι ήρθε, κι ότι τον Αύγουστο η έξοδος θα είναι «καθαρή».

Θα είναι και μια έμμεση απάντηση στον Ευκλείδη Τσακαλώτο που έχει μιλήσει για μεταμνημονιακή εποπτεία, αφήνοντας την εντύπωση ότι και μετά το καλοκαίρι η τρόικα θα είναι πανταχού παρούσα και τα μέτρα λιτότητας δεν θα τελειώσουν ποτέ.

Στην κυβέρνηση παίρνουν αρνητικά μηνύματα από το εξωτερικό και για το χρέος. Η χθεσινή δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Ολαφ Σολτς ήταν ενδεικτική του πώς βλέπουν οι δανειστές την Ελλάδα. «Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά βήματα. Μέχρι το καλοκαίρι περιμένουμε την τελική αξιολόγηση των Θεσμών σχετικά με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων μέτρων και την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Η Αθήνα πρέπει να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα που να εγγυάται τις προοπτικές ανάπτυξης. Και μετά θα συζητήσουμε από κοινού τα επόμενα βήματα (για την πιθανή ελάφρυνση του χρέους)», ανέφερε ο κ. Σολτς. Δηλαδή ακόμη δεν έχει κλείσει τίποτε και οποιαδήποτε λύση για το χρέος θα συνδέεται με νέο «πακέτο» και σίγουρα με αυστηρή εποπτεία.

Αγνωστες είναι ακόμη οι προθέσεις του ΔΝΤ με τις πληροφορίες να λένε ότι θέλει να μείνει στο πρόγραμμα κι επιμένει σε μεταφορά πιο νωρίς των μέτρων για συντάξεις και αφορολόγητο. Γενικώς υπάρχει μια πίεση στην κυβέρνηση για το θέμα της οικονομίας καθώς από το Μαξίμου έρχονται πληροφορίες ότι η κοινωνία δεν ενστερνίζεται το όραμά του για ανάπτυξη και δεν πιστεύει ότι θα αλλάξει η καθημερινότητά του.Ο κ. Τσίπρας θα θελήσει να δώσει ακόμη μια φορά την «αναπτυξιακή παράσταση» που έχει σχεδιάσει και να ξαναθυμίσει το μεταμνημονιακό «αφήγημα».

Εθνικά θέματα

Όμως και στο δεύτερο μέτωπο, αυτό των εθνικών θεμάτων ο πρωθυπουργός παίρνει πάνω του την επικοινωνία. Η επίσκεψη στο Καστελόριζο έχει συμβολικό χαρακτήρα και οι αναφορές που θα κάνει ο κ. Τσίπρας θα στοχεύουν στην αναπτέρωση του ηθικού των πολιτών και των στρατιωτών, στη δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης της κυβέρνησης.
Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για εθνική κυριαρχία και για το γεγονός ότι δεν τίθενται θέματα παζαριών με τους Τούρκους για οποιοδήποτε θέμα. Θα επαναλάβει ότι η Ελλάδα είναι ειρηνική χώρα αλλά πανέτοιμη να αμυνθεί αν χρειαστεί ενώ θα κάνει αναφορές και στους ήρωες πιλότους που δίνουν καθημερινό αγώνα στους αιθέρες.

Με τον τρόπο του θα βάλει στο «ψυγείο» τον Πάνο Καμμένο για τον οποίον όλο και περισσότεροι πνέουν μένεα. Ειδικά μετά από όσα συνέβησαν με το άτυχο σμηναγό Μπαλταδώρο…
Φυσικά θα αναφερθεί και στο Σκοπιανό και στην ανάγκη να υπάρξει βιώσιμη λύση, παρά το γεγονός ότι όλες οι ενδείξεις είναι προς την κατεύθυνση του αδιεξόδου. Ειδικά μετά τις χθεσινές δηλώσεις Ζάεφ για μη αλλαγή στο Σύνταγμα και για τη μη αποδοχή του erga omnes.

Ο κ. Τσίπρας εκτιμά ότι η λογική του one man show στα κρίσιμα εθνικά και οικονομικά θέματα θα ωφελήσει την κυβέρνηση η οποία τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Ποντάρουν στην εικόνα του πρωθυπουργού για να γυρίσουν το κλίμα στην κοινωνία αφού οι κρυφές μετρήσεις δείχνουν έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών στην κυβέρνηση αλλά και συνολικά στο πολιτικό σύστημα.

Η συνεχής παρουσία του πρωθυπουργού το επόμενο διήμερο αλλά και τις εβδομάδες που θα ακολουθήσουν με συναντήσεις με ξένους ηγέτες είναι αποτέλεσμα στρατηγικής της κυβέρνησης να βγάλει όλο και περισσότερο στο γυαλί τον Αλέξη Τσίπρα. Και να φανεί ότι δεν υπάρχει κανένα έλλειμμα ηγεσίας, τόσο στις εθνικές υποθέσεις όσο και στην οικονομία.

 

Πηγή: in.gr