Ντράγκι υπέρ Στουρνάρα για την υπόθεση Novartis -Προειδοποίηση προς την κυβέρνηση

Σαφή στήριξη στον Γιάννη Στουρνάρα αλλά και μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση έστειλε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου, για την υπόθεση Novartis ο κεντρικός τραπεζίτης της Ε.Ε. προειδοποίησε για πιέσεις σε βάρος του διοικητή της ΤτΕ φροντίζοντας να επισημάνει με νόημα πως «η Ευρωτράπεζα και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες που την αποτελούν ούτε ζητούν ούτε δέχονται υποδείξεις από οποιαδήποτε κυβέρνηση».

Στην ερώτησή του, την οποία είχε καταθέσει στις 13 Φεβρουαρίου, ο κ. Κούλογλου αναφερόταν σε άμεση εμπλοκή του διοικητή της ΤτΕ σε πρακτικές διαφθοράς, με βάση τα πρώτα στοιχεία της δικογραφίας.

«Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τυχόν ενδείξεις πίεσης, ασκούμενης ιδίως σε διοικητές εθνικών κεντρικών τραπεζών και αδικαιολόγητης παρέμβασης κατά την άσκηση των σχετικών με το Ευρωσύστημα καθηκόντων τους, οι οποίες θα ήταν ασύμβατες με τη νομική προστασία που παρέχουν η Συνθήκη και το Καταστατικό, όσον αφορά την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών», αναφέρει στη δήλωσή του κ. Ντράγκι.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σημειώνει πως τυχόν παράνομη απαλλαγή οποιουδήποτε κεντρικού τραπεζίτη από τα καθήκοντά του θα υποχρέωνε την ΕΚΤ να παραπέμψει το ζήτημα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικαλούμενη παράβαση της συνθήκης της ΕΕ.

Μάλιστα ο επικεφαλής του ΕΚΤ τόνισε πως οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται από τη Δικαιοσύνη προσθέτοντας πως η ανεξαρτησία του έκαστου κεντρικού τραπεζίτη είναι αδιαπραγμάτευτη και προστατεύεται.

Ο κ. Ντράγκι σημειώνει πως ο κ. Στουρνάρας μπορεί να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του μόνον εφόσον κριθεί ένοχος για κάποιο «σοβαρό αδίκημα» από δικαστήριο.

Τόνισε δε πως η ορθή συμπεριφορά όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου είναι μεν «ζωτικής σημασίας» για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος, αλλά παράλληλα υπενθύμισε όμως το τεκμήριο της αθωότητας καλύπτει, ως πανανθρώπινο θεμελιώδες δικαίωμα, όλα τα μέλη της ΕΚΤ.

Πηγή:  iefimerida.gr