Ενοχος ο Κόσμπι για τις κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης της ομογενούς Αντρεα Κώνσταντ

Ο ηθοποιός Μπιλ Κόσμπι (Bill Cosby) κρίθηκε ένοχος για τις κατηγορίες πως νάρκωσε και κακοποίησε σεξουαλικά την ομογενή, Αντρεα Κώνσταντ (Andrea Constand). Ο κ. Κόσμπι είναι η πρώτος «αστέρας» της εποχής του κινήματος #MeToo που βρίσκεται ένοχος ενώπιον δικαστηρίου για μία τέτοια υπόθεση.

Ο δικηγόρος του κ. Κόσμπι είπε πως «η μάχη δεν τελείωσε». Ο κ. Tom Mesereau, επεσήμανε ότι ο ηθοποιός θα ασκήσει έφεση στην καταδίκη του σε τρεις κατηγορίες σχετικά με το περιστατικό επίθεσης. Κάθε μία από αυτές μπορεί να επιφέρει μέγιστη ποινή έως και 10 χρόνια φυλάκιση, δηλαδή ο κ. Κόσμπι μπορεί να καταδικαστεί έως και σε 30 χρόνα φυλάκιση. Σε κάθε περίπτωση οι ποινές θα αποφασιστούν από τον δικαστή σε 60 με 90 ημέρες.

Ο ίδιος ο κ. Κόσμπι δεν έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά την απόφαση των ενόρκων, αλλά δεν αγνόησε τον κόσμο που ήταν έξω από το δικαστήριο, έπειτα έκανε μία χειρονομία με τον αντίχειρα του υψωμένο ενώ το όχημά του απομακρυνόταν.

Από την πλευρά της, η δικηγόρος ορισμένων εκ των γυναικών που κατηγορούν τον κ. Κόσμπι, Gloria Allred, είπε ότι «δικαιοσύνη αποδόθηκε». Η ίδια εκπροσωπεί τις τρεις από τις επιπλέον πέντε ενάγουσες, οι οποίες κατάθεσαν ότι ο ηθοποιός τους κακοποίησε.

Ειδικότερα, ο ηθοποιός, 80 ετών σήμερα, μπορεί να περάσει στη φυλακή τα τελευταία χρόνια της ζωής του, καθώς οι ένορκοι έφτασαν σε ετυμηγορία πως είναι ένοχος για σεξουαλική κακοποίηση της υπαλλήλου τουTemple University, Andrea Constand, στην οικία του στα προάστια της Φιλαδέλφεια το 2004.

Ο ίδιος ισχυρίζεται πως η επαφή έγινε με συναίνεση, ωστόσο, πλέον βρίσκεται αντιμέτωπος με κάθειρξη 30 ετών. Η κ. Κώνσταντ, ήταν παρούσα στη δικαστική αίθουσα κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας, έπειτα από διαβουλεύσεις 14 ωρών.

Η ομογενής κατέθεσε την Παρασκευή 13 Απριλίου και είπε στους ενόρκους ότι ο άντρας τον οποίο έβλεπε σαν φίλο και μέντορα, την ξεγέλασε να πάρει ένα ισχυρό ναρκωτικό και έπειτα την ταπείνωσε για τη δική του σεξουαλική ικανοποίηση.

Επεσήμανε ότι θέλει δικαιοσύνη, αφού πέντε ακόμη γυναίκες κατέθεσαν ότι ο κωμικός, που κάποτε αναφερόταν ως «America’s Dad», είναι βιαστής κατ’ εξακολούθηση, ο οποίος έκανε κακό και σε αυτές.

Η εμφάνιση της ομογενούς ήταν η δεύτερή της ευκαιρία να αντιμετωπίσει τον κ. Κόσμπι σε μία δικαστική αίθουσα, καθώς η πρώτη δίκη κατέληξε χωρίς ετυμηγορία. Αυτή τη φορά, ωστόσο, είχε απέναντί της μία νομική ομάδα υπεράσπισης του ηθοποιού που είχε στόχο να την παρουσιάσει ως «απατεώνα» που τον παγίδεψε για χρήματα.

Η κ. Κώνσταντ, κατά τη μαρτυρία της, φαινόταν σίγουρη για τον εαυτό της και συγκροτημένη. Είπε πως επισκεπτόταν τον αστέρα του «Cosby Show» στην οικία του όταν της έδωσε τρία μπλε χάπια τα οποία περιέγραψε ως τους «φίλους» της. Σκέφτηκε, πρόσθεσε, πως ήταν φυτικά συμπληρώματα για να την βοηθήσουν να απαλλαγεί από το στρες, αλλά την έριξαν αναίσθητη. Οταν συνήλθε, είπε η ίδια, ο Κόσμπι την κακοποιούσε.

Ο κ. Κόσμπι έχει πει πως έδωσε στην Κώνσταντ το φάρμακο για τη γρίπη Benadryl και πως αυτή συναίνεσε για τη σεξουαλική επαφή.

«Associated Press»/ekirikas.com

(AP Photo/Matt Slocum)