Τσίπρας από τη Λέσβο: Δεν φυγομαχήσαμε ποτέ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων

Σε έντονο ύφος και σε υψηλούς τόνους μιλά ο πρωθυπουργός από τη Λέσβο με σαφείς αιχμές προς τους φορείς που επέλεξαν να απέχουν από το διάλογο για το αναπτυξιακό σχέδιο για το νησί και την οικονομία, την ίδια ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη κινητοποίηση κατοίκων του νησιού, οι οποίοι συμμετέχουν στην παλλεσβιακή απεργία που κήρυξε το Συντονιστικό όργανο των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων της Λέσβου.

Επίθεση εξαπέλυσε και προς την Αντιπολίτευση, την οποία κατηγόρησε ότι προσπάθησε να εκμεταλλευτεί για μικροπολιτικούς λόγους το δικαιολογημένο θυμό και τις αγωνίες των κατοίκων του νησιού, που σαφώς αντιμετωπίζουν προβλήματα και να δημιουργήσει κλίμα τρομοκρατίας.

«Κάποιοι εδώ και αρκετές μέρες επιδίωξαν να μην είμαι εδώ σήμερα το βράδυ. Κάποιοι επιδίωξαν να δημιουργήσουν κλίμα έντασης και τρομοκρατίας» είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του στο 14ο Περιφερερειακό Συνέδριο που ολοκληρώνεται απόψε στην Μυτιλήνη.

«Κάποιοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τις ειλικρινείς αγωνίες των κατοίκων του νησιού. Αλλά δεν τους κάναμε τη χάρη. Δεν φυγομαχήσαμε και δεν αποδράσαμε ποτέ από την καθημερινή πάλη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του νησιού» τόνισε ο πρωθυπουργός, στη ομιλία του με θέμα «Στο πλευρό των νησιών- Στο ύψος των Ανθρώπων».

«Κάποιοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν πραγματικές αγωνίες των κατοίκων αυτού του ιστορικού νησιού, για να σπείρουν πόλωση και μίσος και να εξυπηρετήσουν σκοπιμότητες» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο βάρος που σήκωσαν και σηκώνουν τα ακριτικά νησιά εξαιτίας της αύξησης των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών ο κ. Τσίπρας δεν προσπάθησε να ωραιοποιήσει την εικόνα αναγνωρίζοντας ότι με την κατάσταση που επικρατεί δεν μπορεί κανείς να είναι ευχαριστημένος.

Ωστόσο, επισήμανε ότι σαφώς σε σχέση με αυτό που συνέβαινε πριν δύο χρόνια υπάρχει βελτίωση, αφού η Ελλάδα με την ανοχή της Ευρώπης («δεν θέλω να μασάω τα λόγια μου» είπε) κινδύνευε να γίνει αποθήκη ψυχών.

Ειδική μνεία, όπως όφειλε άλλωστε, έκανε ο πρωθυπουργός στον τρόπο που αντιμετώπισαν οι νησιώτες τους πρόσφυγες.

Αναφερόμενος δε στις προτεραιότητες που η κυβέρνηση θέτει προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση επισήμανε την επιτάχυνση στη διαδικασία ασύλου. Επίσης μίλησε για έργα υποδομής στα νησιά, καθώς και για παροχές (αποζημιώσεις) προς τους κατοίκους της Μόριας στη Λέσβο και του χωριού Χαλκιός στη Χίο.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρξει καμία ανοχή σε πράξεις και αντιλήψεις που υποκινούν συμπεριφορές όπως αυτές που εκδηλώθηκαν πρόσφατα στην πλατεία Σαπφούς στη Λέσβο.

Στην αναφορά του για το ζήτημα του ΦΠΑ, την μη αύξηση του οποίου ζητούν μετ’ επιτάσεων οι κάτοικοι της Λέσβου, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι οι δεσμεύσεις αυτές δεν είναι εμπνεύσεως του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά των προηγούμενων, κάποιοι από τους οποίους σήμερα κουνούν το δάχτυλο. Σε ότι αφορά την ουσία του θέματος, δηλαδή για μαι δικαιότερη φορολόγηση, παρέπεμψε για μετά τον Αύγουστο και την  έξοδο από το μνημόνιο.

Ειδική αναφορά έκανε ωστόσο στην άμεση εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου δεσμευόμενος μάλιστα για μείωση και της τιμής της βενζίνης και του πετρελαίου που πληρώνουν οι κάτοικοι των νησιών.

in.gr