Τρόμος ξανά στο Παρίσι: Επίθεση με μαχαίρι -1 νεκρός, νεκρός & ο δράστης -4 τραυματίες

Παρίσι.- Ενας νεκρός και 8 τραυματίες είναι ο απολογισμός, μέχρι στιγμής, της τρομοκρατικής -όπως όλα δείχνουν- επίθεσης, με μαχαίρι, στο Παρίσι, στις 9 η ώρα του Σαββάτου, τοπική ώρα.

Νεκρός από αστυνομικά πυρά έπεσε και ο δράστης.

Ο Ιβάν Ασιομά, περιφερειακός γραμματέας της αστυνομίας δήλωσε ότι οι αστυνομικοί που έφθασαν πρώτοι στο σημείο της επίθεσης δέχθηκαν απειλές από έναν γενειοφόρο άνδρα. Ανέφερε ακόμη ότι ένας αξιωματούχος χρησιμοποίησε τέιζερ για να ακινητοποιήσει τον δράστη, πριν κάποιος άλλος αστυνομικός τον ρίξει νεκρό πυροβολώντας τον.

Σύμφωνα με το Reuters οι δύο από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Η επίθεση έγινε στο 2ο Διαμέρισμα, στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας, όπου εκεί βρίσκεται η διάσημη Όπερα. Συγκεκριμένα, ο δράστης επιτέθηκε στα θύματά του στην Οδό Σεντ-Ογκοστίν, όπου βρίσκονται πολλά πολυσύχναστα εστιατόρια και μπαρ.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Independent, ο δράστης, πριν πέσει νεκρός στην οδό Μονσινί, επιχείρησε να εισβάλει με το μαχαίρι σε εστιατόριο της περιοχής, ωστόσο οι θαμώνες πρόλαβαν και έκλεισαν τις πόρτες και έτσι τον εμπόδισαν.

Ο δράστης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες φώναζε Αλαχού Ακμπάρ, κάτι που επιβεβαίωσε και ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολίνς.  Το περιστατικό σύμφωνα με τον Γάλλο εισαγγελέα εξετάζεται από τις αντιτρομοκρατικές αρχές (ως τρομοκρατικό δηλαδή), καθώς η επίθεση ενδέχεται να σχετίζεται με τρομοκρατικά κίνητρα.

Το ISIS, όπως αναφέρει το πρακτορείο των τζιχαντιστών Αμάκ, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση. Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται το αν ο δράστης ήταν μέλος της τζιχαντιστικής οργάνωσης ή απλά εμπνεύστηκε από αυτή και έδρασε ως μοναχικός λύκος.

Πανικός στο σημείο της επίθεσης 

Στο σημείο της επίθσης επικράτησε πανικός. Οι περαστικοί ουρλιάζοντας έτρεχαν να ξεφύγουν. Βίντεο που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο δείχνουν ανθρώπους να τρέχουν έντρομοι να φύγουν από το σημείο της επίθεσης.

Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν

Κάτοικος της περιοχής είδε από το παράθυρό του «έναν αθρωπο καλυμμένο με αίματα».

Ενας δημοσιογράφος που βρισκόταν στο σημείο όπου επιτέθηκε ο άνδρας με το μαχαίρι ανέφερε στην The Sun: «Είχα πάει σε μία παράσταση κοντά στην Όπερα, στο κέντρο του Παρισιού, και μου είπαν αμέσως να πάω πίσω γιατί ένας «τρελός» επιτίθετο με μαχαίρι. Μόλις γύρισα πίσω άκουσα δύο σειρήνες και δυο πυροβολισμούς. Στη συνέχεια μίλησα με αυτόπτες μάρτυρες και μου είπαν πως ο άνδρας μαχαίρωσε πολλούς  περαστικούς στο σημείο».

Και η αυτόπτης μάρτυρας Φιόνα Ζανέτι βρισκόταν σε ένα εστιατόριο, όταν είδε «αίμα», «έναν άνδρα με ένα μαχαίρι να τρέχει στο δρόμο» και «ανθρώπους να ουρλιάζουν». «Εγώ και ο φίλος μου αρχίσαμε να τρέχουμε όταν η αστυνομία άρχισε να κλείνει τους δρόμους».

Μια άλλη γυναίκα,  που απολάμβανε το δείπνο της στο εστιατόριο Kintaro, περιγράφει στον Independent:  «Στην αρχή πιστέψαμε ότι ήταν δυο άνδρες που μάλωναν. Όσοι ήταν έξω από το εστιατόριο άρχισαν να ουρλιάζουν. Πανικοβληθήκαμε, πέσαμε στο πάτωμα».

Η αυτόπτης μάρτυρας υποστηρίζει ότι ο άνδρας με το μαχαίρι επέστρεψε στη συνέχεια και φώναζε «Αλαχού Ακμπάρ». «Κάποια άνδρες, συμπεριλαμβανομένου του φίλου μου, μπλόκαραν την πόρτα του εστιατορίου, σε περίπτωση που ο δράστης επιχειρούσε να μπει μέσα. «Όταν φύγαμε, ακόμη έψαχναν για τον ένοπλο, ενώ μια γυναίκα ήταν πεσμένη κάτω στο δρόμο. Ο λαιμός της αιμορραγούσε».

Μακρόν: Η Γαλλία πληρώνει φόρο αίματος… 

«Ολες οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα που τραυματίστηκαν από την επίθεση με μαχαίρι που συνέβη στο Παρίσι, απόψε, καθώς και στους αγαπημένους τους ανθρώπους. Εκ μέρους όλων των Γάλλων χαιρετίζω το θάρρος των αστυνομικών που εξουδετέρωσαν τον τρομοκράτη. Η Γαλλία πληρώνει και πάλι φόρος αίματος, αλλά δεν δίνει ούτε μια ίντσα της ελευθερίας της στους εχθρούς», έγραψε ο Γάλλος Πρόεδρος στο Twitter.

Φιλίπ: Ο δράστης δεν έχει αναγνωρισθεί ακόμη

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρντ Φιλίπ, από την πλευρά του, σε δηλώσεις του στο  BFMTV ανέφερε ότι ο δράστης δεν έχει αναγνωρισθεί ακόμη και ότι εξδουδετερώθηκε εννιά λεπτά αφότου ειδοποιήθηκε η αστυνομία.

Γάλλος ΥΠΕΣ: Χαιρέτησε την ψυχραιμία της αστυνομίας 

Στο Twitter, ο υπουργός Εσωτερικών χαιρέτισε «την ψυχραιμία και ετοιμότητα των δυνάμεων της αστυνομίας που εξουδετέρωσαν τον δράστη».

«Οι πρώτες μου σκέψεις πάνε στα θύματα αυτής της ειδεχθούς ενέργειας» συμπλήρωσε ο υπουργός Ζεράρ Κολόμπ στο μήνυμά του.

Η Γαλλία βρίσκεται ακόμη σε κόκκινο συναγερμό, καθώς μια σειρά επιθέσεων τζιχαντιστών έχει προκαλέσει πάνω από 245 νεκρούς στη Γαλλία, τα τελευταία τρία χρόνια.

Φωτογραφίες: ΑΡ

Πηγή:| iefimerida.gr