“Απολογητική” επιστολή της Κατερίνας Παναγοπούλου στο Δ.Σ. της “Καλλιπάτειρα”

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα.- Με μία επιστολή “σκοπιμότητας”, προς τα μέλη του Σωματείου “ΠΑΣΓ. Καλλιπάτειρα”, η Πρόεδρός του κυρία Κατερίνα Παναγοπούλου, επιχειρεί να καταλαγιάσει τις αντιδράσεις και να εξηγήσει στα “αιφνιδιασμένα” μέλη του Σωματείου τους λόγους, αλλά και τους σκοπούς της ανάληψης , από την ίδια, της θέσης της άμισθης συμβούλου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, για τον Απόδημο Ελληνισμό, ανατρέποντας πάγια αξία της ότι τέτοιες θέσεις πρέπει να είναι “εθνικές” και να απολαμβάνουν της στήριξης μεγάλης μερίδας του πολιτικού κόσμου.

Υποστηρίζει δε, θέλοντας να δικαιολογήσει την μετατόπισή της από την αξία αυτή,  ότι η θέση αυτή “δεν έχει οποιαδήποτε πολιτική χροιά”, ωσάν το Μέγαρο Μαξίμου να είναι γνωστό ως τόπος διακομματικής συνεύρεσης προσωπικοτήτων VIP’s  και όχι, ως είναι και φυσιολογικό άλλωστε, χώρος εργασίας απολύτως αφοσιωμένων στο πρόσωπο του εκάστοτε πρωθυπουργού, στενών συνεργατών του!

Παράλληλα, με την ίδια επιστολή της, η κα Παναγοπούλου προσπαθεί να πείσει, χωρίς βέβαια να το επιτυγχάνει, για την “βαθιά γνώση”  των θεμάτων των αποδήμων και, μάλιστα, δηλώνει έτοιμη να αναλάβει “εθνική δράση”, για την προσέγγιση και αξιοποίηση του Απόδημου Ελληνισμού καλώντας σ΄ αυτό να συμβάλλουν  οι εθελόντριες της “Καλλιπάτειρας”! Οι οποίες, από την  “Ανοχή και το ευ Αγωνίζεσαι” θα βρεθούν -κάποιες ίσως παρά τη θέληση ή τις πεποιθήσεις τους- να “αγωνίζονται” για την …εκλογική επιτυχία του ΖΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα… Ιδιαίτερα εάν τελικά δοθεί η …brain drain ψήφος του Αλέξη Τσίπρα!

Δεν πείθει η κα Παναγοπούλου και γιατί στην εν λόγω επιστολή της, ως «ατράνταχτο» επιχείρημα της «εμπειρίας» και της «γνώσης» περί τα ομογενειακά-Αποδήμων Ελλήνων επικαλείται την 20ετή διαπίστευσή της «ως Εθνικής Πρέσβειρας της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης  για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι» αντικείμενο το οποίο εντούτοις,  ουδεμία έχει σχέση με την ομογένεια και τον απόδημο ελληνισμό!

Η διάθεση της κυρίας Παναγοπούλου να πλησιάσει τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ξεδιπλώθηκε ήδη από τον Φεβρουάριο του 2016 όταν ήλθε σε συνεννοήσεις για την συνεργασία του Σωματείου με την κυβέρνηση και το υπουργείο Άμυνας για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας οικογενειών προσφύγων.

Η επιδίωξη αυτή, επισημοποιήθηκε με διάταξη τροπολογία του υπουργείου Άμυνας, με γενικό αριθμό 244 και ειδικό αριθμό 48, που κατατέθηκε το απόγευμα της 19ης Φεβρουαρίου 2016 και ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία,  και προβλέπει ότι το υπουργείο Άμυνας «δύναται κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης να προβαίνει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες ή να συνάπτει με τρίτους συμβάσεις εκτέλεσης έργων, παροχής υπηρεσιών, προμήθειας αγαθών ή μισθώσεων σχετικά με την ίδρυση, κατασκευή και συντήρηση των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής…», χωρίς, φυσικά διεθνείς διαγωνισμούς…

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την παραίτηση του ιδρυτικού μέλους του Δ.Σ. της “Καλλιπάτειρας”, Σοφίας Βούλτεψη, η οποία, με αυστηρή επιστολή της προς την κα Παναγοπούλου και το Δ.Σ της “Καλλιπάτειρα”,  συνέστησε  «…προσοχή και σύνεση και εύχομαι καλή τύχη, που είναι αναγκαία συνθήκη για κάθε παρακινδυνευμένο εγχείρημα»…

Στην απαντητική της επιστολή η κυρία Παναγοπούλου, αναφερόμενη ως μη έδη, στην ιδιότητα της βουλευτού της ΝΔ που έχει η κυρία Βούλτεψη, περιορίζεται στο να υποστηρίξει ότι «…η οποιαδήποτε πολιτική διαφωνία προκύπτει από την πολιτική σου ιδιότητα, δεν θα έπρεπε να αποτελέσει αίτιο αποστέρησης της συμμετοχής σου στο Σωματείο μας». Με άλλα λόγια, η κυρία Παναγοπούλου δικαιώνει την απόφαση της κας Βούλτεψη, αναγνωρίζοντας, εμμέσως πλην σαφώς,  ότι προσεγγίζοντας η ίδια την Κυβέρνηση,  και μάλιστα σε χρόνο –ουσιαστικά- προεκλογικό, δημιουργείται αυτομάτως «πολιτικό ζήτημα»…

Ανάλογο πολιτικό ζήτημα δημιουργεί και τώρα και μάλιστα σε έναν ευαίσθητο τομέα, όπως είναι οι σχέσεις αποδήμων Ελλήνων – Εθνικού Κέντρου και σε μία ώρα όπου οι σχέσεις αυτές δοκιμάζονται τόσο από την διαφαινόμενη απόφαση της κυβέρνησης να αναγνωρίσει τα Σκόπια με συνθετικό όνομα “Μακεδονία” όσο και με την άρνησή της να διευκολύνει νομοθετικά την επιστολική ψήφο των εκτός Ελλάδος Ελλήνων Ψηφοφόρων, περιορίζοντας το «υποχρεωτικό» (άρα πάνκοινο)  κατά το Σύνταγμα δικαίωμα της συμμετοχής στις εκλογές, μόνον στην ομάδα των brain drain ψηφοφόρων.

Οι αντιδράσεις  

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες της κας Παναγοπούλου να ρίξει τους τόνους, αναφερόμενη σε «αξιολόγηση» από τον Αλέξη Τσίπρα της “μακρά σχέσης μου με τον Ελληνισμό της Διασποράς” (sic) –αλήθεια πως και δεν παραθέτει και κάποια ενδεικτικά παραδείγματα της σχέσης αυτής-  οι αντιδράσεις στο Σωματείο «Καλιπάτειρα» μεταξύ των εθελοντριών είναι μεγάλες, ενώ φημολογούνται και παραιτήσεις ορισμένων που δεν θέλουν να “δεθούν” στο άρμα ΣΥΡΙΖΑ.

Ισχυρές είναι, όμως, και οι αντιδράσεις στον Απόδημο Ελληνισμό κορυφαίων παραγόντων που υποστηρίζουν ότι το εγχείρημα Παναγοπούλου δεν έχει καμία σχέση με την όποια «αξιοποίηση του Ελληνισμού», η δε “προσέγγιση” αφορά αποκλειστικά κομματικές επιδιώξεις του κ. Τσίπρα. Πολύ περισσότερο καθώς, όπως έλεγαν “ποιες είναι αλήθεια οι επαφές της κυρίας Παναγοπούλου με την Ομογένεια, αν εξαιρέσεις μια-δυο περιστασιακές γνωριμίες με έναν κατά το εν τέταρτο «δημοσιογράφο» και έναν Πρόεδρο Ομοσπονδίας ήδη απερχόμενο.

Τέλος, δεν απουσιάζουν και κάποιες ακριτομυθίες στους διαδρόμους της Βουλής που μιλούν για υπόσχεση υπουργοποίησης της κυρίας Παναγοπούλου στον τομέα του Απόδημου Ελληνισμού σε περίπτωση μιας  νέας τυχόν εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

Η επιστολή της κυρίας Κατερίνας Παναγοπούλου προς τα μέλη της “Καλλιπάτειρας”