Εορτασμός 25ης επετείου από την ίδρυση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Καζακστάν και Κυργιζίας «Φιλία»

Η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού συμμετείχε στις εκδηλώσεις για τα 25 χρόνια της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Καζακστάν και Κυργιζίας «Φιλία», μετά από πρόσκληση της Ομοσπονδίας και του Προέδρου της κ. Παύλου Θεοδωρίδη, εκπροσωπούμενη από τον Αν. Γενικό της ΓΓΑΕ κ. Δημήτρη Πλευράκη και από την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ευρώπης της ΓΓΑΕ Ευανθία Παπαδάτου, στις 16-17/06/2018, στην Αλματύ του Καζακστάν.

Στο πλαίσιο της υπηρεσιακής αποστολής, η αντιπροσωπεία της ΓΓΑΕ συναντήθηκε με τους προέδρους των Ελληνικών Σωματείων Καζακστάν καθώς και με τις δασκάλες οι οποίες διδάσκουν την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό στις ελληνικές κοινότητες του Καζακστάν και επιδοτούνται συμβολικά από την ΓΓΑΕ.

Καθ’ οδόν προς Αλματύ, κατά τη διάρκεια αναμονής στην Κωνσταντινούπολη, με τη συνεργασία του εκεί Γενικού μας Προξενείου πραγματοποιήθηκαν επαφές με την ομογένεια και συγκεκριμένα με τον Πατριαρχικό Επίτροπο Μητροπολίτη Γέροντα Δέρκων κ. Απόστολο, παρουσία της Γενικής Προξένου της Ελλάδας στην Κωσνταντινούπολη κας Βασιλάκη,  κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν τα προγράμματα της ΓΓΑΕ για την ομογένεια και οι πρωτοβουλίες του Πατριαρχείου. Έγινε επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο κ. Παριζιάνο και τα μέλη του Δ.Σ. του ΣΥΡΚΙ ( Σύνδεσμος Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων) όπου συζητήθηκαν τα υπάρχοντα προβλήματα, καθώς και συνάντηση με Διευθυντές των 3 ομογενειακών σχολείων του Ζαππείου, του Ζωγράφειου και της Μεγάλης του Γένους Σχολής καθώς και με τον Συντονιστή Εκπαίδευσης στο Ζωγράφειο Λύκειο. Υπήρξε επίσης συνεργασία με τον κ. Διαμαντή Κομβόπουλο, φιλόλογο του Ζωγράφειου Λύκειου και υπευθύνου της Παιδούπολης και Στέγης Νεανίδων της Νήσου Πρώτης, για το κατασκηνωτικό πρόγραμμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που διοργανώνεται στη Νήσο Πρώτη. Συζητήθηκε η πιθανή συμμετοχή και παιδιών της Ομογένειας από άλλες χώρες πλην της Τουρκίας και δρομολογείται ήδη η συμμετοχή παιδιών από την Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας, φέρνοντας έτσι κοντά, παιδιά της ομογένειας από διαφορετικές χώρες

Στο Καζακστάν, η αντιπροσωπεία της ΓΓΑΕ επισκέφθηκε τους χώρους της Ομοσπονδίας και πραγματοποίησε συνάντηση με προέδρους Ελληνικών Σωματείων Καζακστάν (Τερμιτάου, Ταλδί Κουργάν, Κουστανάι, Ισσικ, Παβλοντάρ Αλμάτι, , Μπισκεκ, Ταράζ, Τσιμκέντ), όπου συζητήθηκε κυρίως το θέμα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και της προβολής του ελληνικού πολιτισμού, δεδομένου ότι τόσο οι μεικτοί γάμοι όσο και η συνεχής διαρροή του ομογενειακού στοιχείου προς άλλες  χώρες αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες. Συζητήθηκαν ακόμη η επανέναρξη της συμμετοχής παιδιών στο πρόγραμμα θερινών εκπαιδευτικών κατασκηνώσεων της ΓΓΑΕ και η παροχή κινήτρων για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, η αποστολή δασκάλου μουσικής για την εκμάθηση της ποντιακής λύρας και την εκμάθηση μπουζουκιού, η διοργάνωση σεμιναρίου παραδοσιακών χορών και η συνέχιση προγράμματος ενίσχυσης των απόρων.

Πραγματοποιήθηκε επίσης συνάντηση με τις δασκάλες οι οποίες διδάσκουν την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό στις ελληνικές κοινότητες, όπου συζητήθηκε η συνεχής επιμόρφωση, μετεκπαίδευση των ιδίων με την διοργάνωση ειδικών σεμιναρίων (όπως το προγραμματισμένο, για το ερχόμενο καλοκαίρι, 10ήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο στην Κύπρο. Συζητήθηκαν επίσης η προμήθεια οπτικού εκπαιδευτικού υλικού (video και cd) για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, καθώς και η παροχή κινήτρων προς τους διδασκόμενους, όπως η συμμετοχή σε επιμορφωτικά προγράμματα στην Ελλάδα.

Ήδη στο φετινό κατασκηνωτικό πρόγραμμα φιλοξενίας που διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Δήμο Ασπροπύργου στις κατασκηνώσεις του στα Βίλια Αττικής, θα φιλοξενηθούν με την ευγενική χορηγία της «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.», που θα καλύψει τα έξοδα μετακίνησης για τέσσερα παιδιά και μία δασκάλα.

Τέλος έγινε συνάντηση με την Νεολαία της Ομοσπονδίας, όπου συζητήθηκε η αναγκαιότητα της δημιουργίας ενός ελληνικού πολιτιστικού κέντρου, δεδομένου ότι οι ομογενείς νέοι συναντώνται και χορεύουν στο «Σπίτι Φιλίας» και εξετάσθηκε η συνεργασία της ΓΓΑΕ με την ΕΡΤ και τη Φωνή της Ελλάδας για την δωρεάν διάθεση ελληνόγλωσσων ταινιών, σειρών και ντοκιμαντέρ στην Ομογένεια. Στη διάρκεια της συνάντησης συνεργασίας διαπιστώθηκε η καθοριστική σημασία των επιμορφωτικών προγραμμάτων εκπαιδευτικής φιλοξενίας για την επαφή και σύνδεση των νέων μας με την Ελλάδα, όπως το θεματικό βιωματικό πρόγραμμα δύο εβδομάδων της ΓΓΑΕ στην Κρήτη το καλοκαίρι του 2017, για 70 ομογενείς βραβευμένους στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού που διοργάνωσε η ΓΓΑΕ για το Έτος Νίκου Καζαντζάκη σε Ρωσία, Ουκρανία, Γεωργία, Αρμενία, Καζακστάν, Μολδαβία.

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων για τον εορτασμό για τα 25 χρόνια της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Καζακστάν και Κυργιζίας «Φιλία», προβλήθηκε ταινία με συνεντεύξεις ομογενών και αφήγηση της ιστορίας των Ελλήνων του Καζακστάν και παρουσιάσθηκε το χορευτικό και μουσικό πρόγραμμα των ομογενειακών κοινοτήτων, όπου τα χορευτικά τους τμήματα με τη συμμετοχή ενός σημαντικού αριθμού νέων ομογενών αλλά και άλλων εθνοτήτων χόρεψαν με εξαιρετική επιτυχία παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς. Τις πολιτιστικές εκδηλώσεις κάλυψε τοπικός τηλεοπτικός σταθμός. Το Υπουργείο Εξωτερικών και η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Καζακστάν εκπροσωπήθηκε στις εορταστικές εκδηλώσεις από την κα Εμιλία Καρκαμπάση, ενώ οι εκπρόσωποι της ΓΓΑΕ απηύθυναν χαιρετισμό στην ομογένεια και μίλησαν για τους στενούς ιστορικούς δεσμούς της Ελλάδας με τον Ελληνισμό του Καζακστάν, ο οποίος συνιστά διαχρονικά γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.