Συμπληρώθηκε το παζλ των «16» του Μουντιάλ της Ρωσίας – Οι αγώνες

Με τα ματς της Πέμπτης, για τον 7ο και 8ο όμιλο, ολοκληρώθηκε η φάση των ομίλων του Μουντιάλ της Ρωσίας και συμπληρώθηκε το παζλ των «16».

Τα νοκ άουτ ξεκινούν το απόγευμα του Σαββάτου (17:00) με το παιχνίδι της Γαλλίας με την Αργεντινή.

Αναλυτικά τα ζευγάρια και το πρόγραμμα:

Σάββατο 30 Ιουνίου
17:00 Γαλλία – Αργεντινή (Καζάν)

21:00 Ουρουγουάη – Πορτογαλία (Σότσι)

Κυριακή 1 Ιουλίου
17:00 Ισπανία – Ρωσία (Μόσχα)
21:00 Κροατία – Δανία (Νίζνι)

Δευτέρα 2 Ιουλίου

17:00 Βραζιλία – Μεξικό (Σαμάρα)
21:00 Βέλγιο – Ιαπωνία (Ροστόφ)

Τρίτη 3 Ιουλίου
17:00 Σουηδία – Ελβετία (Αγία Πετρούπολη)
21:00 Κολομβία – Αγγλία (Μόσχα)

Το Βέλγιο πήρε τη νίκη και την κορυφή από την Αγγλία

Με ένα υπέροχο γκολ του Γιανουζάι στο 51΄ το Βέλγιο νίκησε 1-0 την Αγγλία στο ντέρμπι κορυφής του 7ου ομίλου, στο Καλίνινγκραντ και τερμάτισε στην πρώτη θέση, αφήνοντας δεύτερο το συγκρότημα του Γκάρεθ Σάουγκεϊτ.

Η ομάδα του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ θα αντιμετωπίσει στη φάση των «16» την Ιαπωνία (2 Ιουλίου, 21:00) στο Ροστόφ, ενώ οι Άγγλοι θα παίξουν με την Κολομβία μία ημέρα αργότερα (3/7, 21:00), στη Μόσχα.

Οι αντίπαλοι ξεκίνησαν τον αγώνα με πάρα πολλές αλλαγές στη σύνθεσή τους, αφενός επειδή δεν υπήρχε το άγχος της πρόκρισης και αφετέρου επειδή σε μια τέτοια διοργάνωση όλοι οι ποδοσφαιριστές πρέπει να είναι έτοιμοι, ανά πάσα στιγμή τους ζητηθεί να παίξουν.

Οι «κόκκινοι διάβολοι» έχασαν την πρώτη ευκαιρία στο παιχνίδι, καθώς στο 10΄ και ύστερα από κεφαλιά του Φελαϊνί, ο Μπατσουαγί βρήκε την μπάλα στέλνοντάς την προς την εστία, αλλά επί της γραμμής απέκρουσε ο Κέιχιλ.

Αυτή ήταν και η μοναδική αξιόλογη στιγμή του πρώτου 45λεπτου, είναι δε χαρακτηριστικό ότι στο τελευταίο σφύριγμα του Σκόμινα ακούστηκαν αποδοκιμασίες στο στάδιο του Καλίνιγκραντ, για το κακό θέαμα.

Στο 51ο λεπτό, όμως, ο Γιανουζάι αποζημίωσε τους θεατές με ένα υπέροχο τέρμα: ο πρώην άσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έφερε την μπάλα στο αριστερό πόδι και με ένα υπέροχο σουτ νίκησε τον Πίκφορντ ανοίγοντας το σκορ.

Το 0-1 υποχρέωσε τα «τρία λιοντάρια» να ανεβάσουν ρυθμό, χάνοντας μεγάλη ευκαιρία με τον Ράσφορντ στο 66ο λεπτό: ο Βάρντι με έξοχη πάσα τον έβγαλε απέναντι στον Κουρτουά, αλλά ο Βέλγος τερματοφύλακας βρήκε την μπάλα με τα ακροδάχτυλα και την έστειλε κόρνερ.

Οι Άγγλοι είχαν άλλη μια καλή στιγμή στο 83΄, όταν στο σουτ του Γουέλμπεκ απέκρουσε σωτήρια ο Φελαϊνί ενώ η μπάλα κατευθυνόταν στα δίχτυα, ενώ στο 89΄ ο Πίκφορντ απέκρουσε έξοχα το σουτ του Μέρτενς.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Νταμίρ Σκόμινα (Σλοβενία)

ΚΙΤΡΙΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ: Τίλεμανς, Ντεντόνκερ

ΑΓΓΛΙΑ (Γκάρεθ Σάουγκεϊτ): Πίκφορντ, Τζόουνς, Στόουνς (46΄ Μαγκουάιρ), Κέιχιλ, Αλεξάντερ-Άρνολντ (79΄ Γουέλμπεκ), Λόφτους-Τσικ, Ντάιερ, Ντελφ, Ρόουζ, Ράσφορντ, Βάρντι

ΒΕΛΓΙΟ (Ρομπέρτο Μαρτίνεθ): Κουρτουά, Ντεντόνκερ, Μπογιάτα, Βερμάελεν (74΄ Κομπανί), Τσαντλί, Φελαϊνί, Ντεμπελέ, Τόργκαν Αζάρ, Γιανουζάι (86΄ Μέρτενς), Μπατσουαγί, Τίλεμανς

Η Κολομβία έβγαλε… κίτρινη κάρτα στη Σενεγάλη και την απέκλεισε

Στα νοκ άουτ προκρίθηκε η Κολομβία επικρατώντας με 1-0 της Σενεγάλης χάρη στο γκολ του Μίνα.

Με ιδιαίτερα αποκαρδιωτικό τρόπο αποκλείστηκε η ομάδα του Αλιού Σισέ (λόγω καρτών) και άφησε την Αφρική χωρίς εκπρόσωπο στους «16».

Η πρώτη φάση του αγώνα ήρθε στο 12′ όταν ο Κιντέρο από μακρινό φάουλ ανάγκασε τον Εντιαγέ να αποκρούσει εντυπωσιακά.

Πέντε λεπτά αργότερα ο Μανέ πάτησε στην περιοχή του Οσπίνα και φάνηκε να ανατρέπεται από τον Σάντσεζ. Ο Σέρβος διαιτητής ενώ αρχικά έδειξε πέναλτι, χρησιμοποίησε το VAR και ακύρωσε την απόφασή του καθώς ο Κολομβιανός αμυντικός  έκοψε καθαρά τον εξτρέμ της Λίβερπουλ.

Μάλιστα ο «μοιραίος» του πρώτου αγώνα, Σάντσεζ συνέχισε να είναι καθοριστικός για την ομάδα του.

Αν και οι Κολομβιανοί είχαν την κατοχή οι Σενεγαλέζοι είχαν περισσότερη ουσία στο παιχνίδι τους, αλλά τα σουτ του Κειτά στο 27′ και του Σαρ ένα λεπτό αργότερα δεν ανησύχησαν τον Οσπίνα.

Τα πράγματα έγιναν χειρότερα για την ομάδα του Πέκερμαν, όταν με τη συμπλήρωση μισής ώρας παιχνιδιού ο Χάμες Ροντρίγκες αποχώρησε τραυματίας από τον αγωνιστικό χώρο.

Στην επανέναρξη οι Κολομβιανοί έδειξαν πως ήθελαν να πετύχουν το τέρμα που θα τους δώσει θέση πρόκρισης. Η κεφαλιά του Μίνα στο 66′ πέρασε λίγο άουτ, ενώ ένα λεπτό αργότερα ο Εντιαγέ πρόλαβε την τελευταία στον Μουριέλ μέσα στην περιοχή.

Τελικά ο αμυντικός της Μπαρτσελόνα έκανε το 1-0 στο 74′ με κεφαλιά, μετά από κόρνερ.

Το γκολ αφύπνισε τους Σενεγαλέζους οι οποίοι προσπάθησαν να απαντήσουν άμεσα. Ωστόσο το σουτ του Μανέ στο 77′ έβγαλε δύσκολα ο Οσπίνα, ενώ από το κόρνερ δεν κατάφεραν να πετύχουν κάτι.

Η πίεση ψηλά συνεχίστηκε από την ομάδα του Αλιού Σισέ, αλλά η άμυνα των Λατινοαμερικάνων λειτούργησε σωστά και κράτησε το 1-0 μέχρι το τέλος αφήνοντας τους Αφρικανούς εκτός συνέχειας.

Διαιτητής: Μίλοραντ Μάζιτς (Σερβία)

Κίτρινες κάρτες: 45′ Μοχίκα – 51′ Νιάνγκ

Κόκκινες κάρτες:

Σενεγάλη (Αλιού Σισέ): Εντιαγέ, Γκασάμα, Σανέ, Κουλιμπαλί, Σαμπαλί (74′ Βαγκ), Σαρ, Κουγιατέ, Γκουεγέ, Μανέ, Κειτά Μπαλντέ (80′ Κονατέ), Νιάνγκ (86′ Σακό)

Κολομβία (Χοσέ Πέκερμαν): Οσπίνα, Αρίας, Κάρλος Σάντσεζ, Μίνα, Μοχίκα, Ούριμπε (83′ Λέρμα), Σάντσεζ, Κουαδράδο, Κιντέρο, Χάμες Ροντρίγκες (31′ Μουριέλ), Φαλκάο (89′ Μπόρχα )

Η Τυνησία πήρε τη νίκη γοήτρου από τον Παναμά με ανατροπή

Με ανατροπή και νίκη γοήτρου αποχαιρετά η Τυνησία το Μουντιάλ της Ρωσίας. Η ομάδα του Ναμπίλ Μααλούλ επικράτησε με 2-1 του Παναμά, παρά το γεγονός ότι στο 33΄ είχε βρεθεί πίσω στο σκορ με αυτογκόλ του Μεριά.

Στην επανάληψη η Τυνησία ανέβασε ταχύτητα, πίεσε και με τους Μπεν Γιουσέφ (51΄) και Καζρί (66΄) να βρίσκουν δίχτυα ολοκλήρωσε την ανατροπή και πανηγύρισε τη μοναδική νίκη της στη διοργάνωση, τερματίζοντας στην τρίτη θέση του 7ου ομίλου.

Στον αντίποδα, ο Παναμάς ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση, με τρεις ήττες σε ισάριθμες αναμετρήσεις.

Οι Τυνήσιοι, οι οποίοι πανηγύρισαν απόψε την πρώτη νίκη τους σε Μουντιάλ μετά από 40 χρόνια (σ.σ. τελευταία χρονιά ήταν το 1978), είχαν τον έλεγχο του αγώνα στο πρώτο ημίχρονο, αλλά δεν κατάφεραν να αξιοποιήσουν τις επιθετικές τους ενέργειες.

Στο 33΄ μάλιστα είδαν την τύχη να τους γυρνάει την πλάτη και τον Μεριά να χαρίζει με αυτογκόλ το προβάδισμα στον Παναμά. Μπεν Γιουσέφ (39΄) και Τόρες (45΄) προσπάθησαν με χαμένες ευκαιρίες να ισοφαρίσουν, αλλά ο Παναμάς ήταν αυτός που πήρε το δρόμο προς τα αποδυτήρια στο 1-0.

Στην επανάληψη, η πίεση των Τυνήσιων απέδωσε καρπούς, με τον Καζρί να βγάζει στο 51΄ παράλληλη μπαλιά στο Μπεν Γιουσέφ, ο οποίος με κοντινό πλασέ έγραψε το 1-1.

Οι Αφρικανοί κυριάρχησαν στον αγωνιστικό χώρο και 15 λεπτά μετά την ισοφάριση είδαν τον Χανταντί να μοιράζει την ασίστ στον Καζρί και αυτός με τη σειρά του να σημειώνει την ανατροπή για την Τυνησία (2-1).

Στο 72΄ η ομάδα του Ναμπίλ Μααλούλ είδε το σουτ του Μπαρσένας να καταλήγει στα δίχτυα τους, αλλά το επιθετικό φάουλ του Τεγιάδο στον Μεριά που είχε προηγηθεί ακύρωσε το γκολ.

Διαιτητής: Ναβάφ Σουκράλα (Μπαχρέιν)

Κίτρινες κάρτες: 78΄ Αβίλα, 80΄ Γκόμες, 90+6΄ Τεχάδα – 44΄ Σασί, 71΄ Μπαντρί, 90+3΄ Σααλελί,

ΠΑΝΑΜΑΣ (Ερνάν Γκόμες): Πενέδο, Μασάδο, Ρ. Τόρες (56′ Τεχάδα), Εσκομπάρ, Οβαλέ, Μπαρσένας, Γοδότι, Γκόμες, Αβίλα (81′ Αρόγιο), Ροντρίγκες, Τζ. Τόρες (46′ Κάμινγκς).

ΤΥΝΗΣΙΑ (Ναμπίλ Μααλούλ): Ματχλουτχί, Νάγκες, Μπεντουΐ, Μεριάχ, Χαντάντι, Σασί (46′ Μπαντρί), Σκιρί, Σααλελί, Μπεν Γιουσέφ, Σλιτί (76′ Καλίλ), Καζρί (89′ Σραρφί)

Τη νίκη γοήτρου η Πολωνία, την πρόκριση η Ιαπωνία

Παρά την ήττα τους με 1-0 από την Πολωνία οι Ιάπωνες κατάφεραν να προκριθούν λόγω… καρτών στη φάση των νοκ άουτ, όπου και θα αντιμετωπίσουν νικητή του 7ου ομίλου (Αγγλία ή Βέλγιο).

Οι Πολωνοί αν και γνώριζαν πως είχαν αποκλειστεί μπήκαν πιο δυνατά στο παιχνίδι. Μόλις στο 4′ ο Προζίτσκι μπήκε στην περιοχή από τα δεξιά, αλλά το γύρισμα του προς τον Λεβαντόφσκι έκοψε έγκαιρα ο Γιοσίντα.

Στο 21′ ο Κουρζάβα εκτέλεσε ένα κόρνερ για την Πολωνία, αλλά η κεφαλιά του Γκλικ δεν ανησύχησε ιδιαίτερα τον Καβασίμα.

Η σημαντικότερη ευκαιρία του πρώτου ημιχρόνου ήρθε στο 32′ όταν ο Ιάπωνας τερματοφύλακας απέκρουσε εντυπωσιακά την δυνατή κεφαλιά του Γκροσίτσκι.

Οι Πολωνοί συνέχισαν να είναι πιο απειλητικοί και στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά την προωθημένη μπαλιά του Ζιελίνσκι προς τον Λεβαντόφσκι μπλόκαρε ο Καβασίμα.

Το γκολ για τους «ερυθρόλευκους» ήρθε τελικά από τον Μπέντναρεκ στο 59′ όταν από μπαλιά του Κουρζάβα ο Πολωνός αμυντικός με δυνατό σουτ έκανε το 1-0.

Μάλιστα η Πολωνία έφτασε μια ανάσα από το 2-0 στο 74′, αλλά το σουτ του Λεβαντόφσκι μετά τογύρισμα του Γκροσίτσκι πέρασε απελπιστικά άουτ.

Με την Κολομβία να έχει ανοίξει το σκορ στο άλλο παιχνίδι, οι Ιάπωνες προκρίνονταν με «καραμπόλα» στα νοκ άουτ. Έτσι αποφάσισαν να κλειστούν στην άμυνά τους και να προκριθούν στην επόμενη φάση με την βοήθεια των Κολομβιανών, όπως και τελικά έγινεινγρ.

Διαιτητής: Τζάννυ Σικάζοβε (Ζάμπια)

Κίτρινες κάρτες: 66′ Μακίνο

Κόκκινες κάρτες: –

Ιαπωνία (Ακίρα Νισίνο): Καβασίμα, Σακάι, Γιοσίντα, Μακίνο, Ναγκατόμο, Γιαμαγκούτσι, Σιμπασάκι, Γκοτόκου Σακάι, Οκαζάκι (47′ Οσάκο), Ουσάμι (65′ Ινούι), Μούτο (82′ Χασέμπε)

Πολωνία (Άνταμ Ναβάλκα): Φαμπιάνσκι, Μπέντναρεκ, Γκλικ, Μπερεσίνσκι, Κουρζάβα (79′ Πέσκο), Κριζόβιακ, Γκοράλσκι, Γεντζέιτσικ, Ζιελίνσκι (79′ Τεοντόρσικ), Λεβαντόφσκι, Γκροσίτσκι

πηγή:In.gr