Κατά της συμφωνίας των Πρεσπών διαδήλωσαν πολίτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αθήνα.- Αποφασισμένοι να «φωνάζουν» και «να κατεβαίνουν στο δρόμο» μέχρι να ματαιωθεί η συμφωνία των Πρεσπών για το Μακεδονικό, δηλώνουν οι πολίτες που συμμετέχουν στα νέα συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Δυστυχώς ούτε από τα νέα συλλαλητήρια έλειψαν οι εντάσεις και τα επεισόδια, με χρήση χημικών κατά των διαδηλωτών από τα ΜΑΤ. Στην Αθήνα έγιναν και τρεις προσαγωγές.

Στην Αθήνα η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε στο Σύνταγμα. Διοργανωτές, το κίνημα Εθνικής Άμυνας για τη Μακεδονία «Μέγας Αλέξανδρος» και η Επιστημονική Επιτροπή Εθνικών Ζητημάτων.

«Καλούμε όλους τους Έλληνες σε συλλαλητήριο την Κυριακή 1 Ιουλίου 2018 ώρα 6:00 μ.μ. μπροστά στην Βουλή των Ελλήνων και την πλατεία Συντάγματος για να προκαλέσουμε τον συνταγματικό σεισμό όπου πρέπει να διατρανώσουμε ότι Ελλάς σημαίνει Μακεδονία και Μακεδόνες = Έλληνες, για να σταματήσουμε την προδοτική συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ και την απραξία και συνενοχή των ΑΝΕΛ», ανέφεραν στο κάλεσμά τους.

Λόγω του κόσμου που έχει συγκεντρώθηκε κλειστή παρέμεινε η λεωφόρος Β. Σοφίας από την Β. Αμαλίας μέχρι τη Σέκερη, ενώ έκλεισε και η Αμαλίας από την οδό Διάκου μέχρι τη Βουλή.

Ένταση και χημικά

Επεισόδια μικρής έκτασης σημειώθηκαν μετά τις 21:00, όταν ομάδα περίπου 30 ατόμων πέταξε πέτρες και φωτοβολίδες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση που διήρκεσε περίπου μισή ώρα.

Τα ΜΑΤ έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών για να απωθήσουν τα άτομα που δημιούργησαν τα επεισόδια, ενώ προχώρησαν και σε τρεις προσαγωγές.

Οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια.

Εντωμεταξύ, μετά τη λήξη των επεισοδίων, διαδηλωτές προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία στο Σύνταγμα. Κλειστές μέχρι τις 23:00 το βράδυ παρέμεναν η Β. Σοφίας από Σέκερη και η Β. Αμαλίας.

Επεισοδιακή η διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έχουν προγραμματίσει οι ομάδες «Ελλάς – Hellas» και «ΟΧΙ στον όρο Μακεδονία για τα Σκόπια» απευθύνοντας διαδικτυακό κάλεσμα για συγκέντρωση στο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου στις 19:00.

«Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την ακύρωση της συμφωνίας της παραχώρησης του όρου «Μακεδονία» στα Σκόπια. Δεν εγκαταλείπουμε αυτόν τον αγώνα μέχρι την πλήρη δικαίωση μας. Καλούμε όλο τον κόσμο να παρευρεθεί 1 Ιουλίου και ώρα 7μ.μ. μπροστά από το Άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου απ’ όπου θα ξεκινήσει και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης με κατάληξη στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου», ανέφεραν.

Φόβοι για επεισόδια και εντάσεις δημιουργήθηκαν, ωστόσο, μόλις ανακοινώθηκε η πρόθεση αντισυγκέντρωσης κατά της διαδήλωσης για τη Μακεδονία.

Αντιεξουσιαστές έδωσαν επίσης ραντεβού στο Άγαλμα Βενιζέλου και άρχισαν να συγκεντρώνονται περίπου μία ώρα πριν τη διαδήλωση κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.

Προκειμένου να αποφευχθούν οι εντάσεις και οι συγκρούσεις οι διοργανωτές της διαδήλωσης για το Μακεδονικό άλλαξαν το σημείο συγκέντρωσης, μετατοπίζοντας το στην πλατεία Αριστοτέλους, όπως μεταδίδει το voria.gr.

«ΌΛΟΙ σήμερα στην Πλατεία Αριστοτέλους μπροστά ακριβώς από το Άγαλμα του Αριστοτέλη στις 7 ακριβώς. Δεν θα τους περάσει, οι αναρχικοί κάνανε κατάληψη την πλατεία στο άγαλμα Βενιζέλου. Όλοι παρόντες να μην λείψει κανείς δεν φοβόμαστε και δεν εκγαταλείπουμε τον αγώνα μας υπέρ της Μακεδονίας», αναφερόταν στη νέα ανακοίνωση των διοργανωτών.

Όντως ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται στην Πλατεία Αριστοτέλους, κρατώντας ελληνικές σημαίες, τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο και φωνάζοντας συνθήματα για τη χώρα και την ορθοδοξία.

Ωστόσο, δυστυχώς, τελικά δεν έλειψαν τα επεισόδια με χρήση χημικών κατά των διαδηλωτών, οι οποίοι δεν υπάκουσαν στις συστάσεις της Αστυνομίας να μην κινηθούν προς το Άγαλμα Βενιζέλου.
πηγή:in.gr