Το 34ο Αντάμωμα Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων στο Μέτσοβο

* Με επιτυχία και αναφορές στο Μακεδονικό ζήτημα

> Ρεπορτάζ: Νίκος Σουτόπουλος

> Φωτό: Αθηνά Πανάγιου

Επίσημοι προσκεκλημένοι στο αντάμωμα Βλάχων στο Μέτσοβο.

ΜΕΤΣΟΒΟ: Με το «Μεγάλο Χορό» (Κόρλου Μάρι) στην κεντρική πλατεία Μετσόβου, με τη συμμετοχή όλων των συλλόγων που συμμετείχαν στο 34ο Αντάμωμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων και με αναφορές στο Μακεδονικό ζήτημα, ολοκληρώθηκε η ετήσια συνάντηση-θεσμός των απανταχού Βλάχων, που φέτος πραγματοποιήθηκε στο Μέτσοβο από 29 Ιουνίου-1 Ιουλίου 2018. .

Από την Παρασκευή πάνω από 2.000 χορευτές από 56 συλλόγους από όλη την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο μαζί με ερμηνευτές της παραδοσιακής μουσικής, δημιούργησαν ένα ξεχωριστό πολιτιστικό γεγονός που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών από όλη τη χώρα και αποτέλεσε μία μεγάλη γιορτή για τον βλαχόφωνο ελληνισμό, ένα ορόσημο για την ανάδειξη της σπουδαίας πολιτιστικής του κληρονομιάς.

Η νέα γενιά Βλάχων στην παράδοση.

Tο Αντάμωμα κορυφώθηκε την Κυριακή το πρωί με την παρέλαση των χορευτικών συγκροτημάτων, τον Μεγάλο Χορό «Κόρλου Μάρι» με όλους τους χορευτές και χορεύτριες των συλλόγων να συγκεντρώνονται στην πλατεία του Μετσόβου και σταδιακά να τη γεμίζουν με τον μεγάλο κυκλικό χορό στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα για την ανάγκη της διατήρησης της παράδοσης του τόπου. Χαιρετισμό απηύθυναν μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, αλλά και ο Αρχιμ. Μετσόβου π. Σεραφείμ Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Μετσόβου Κώστας Τζαφέας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας (όλοι τους Βλάχοι στην καταγωγή), ενώ το έναυσμα για το χορό έδωσε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων Μιχάλης Μαγειρίας.

Ο Δήμαρχος Μετσόβου Κώστας Τζαφέας

Ο Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων Μιχ. Μαγειρίας.

Εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων Κρήτης

Χορευτικό Συγκρότημα Δήμου Αγ. Νάπας Κύπρου

Ο χώρος της εκδήλωσης στο 34ο αντάμωμα Βλάχων στο Μέτσοβο

 

Από αριστερά: ο Αρχιμ. Μετσόβου π. Σεραφείμ Καχριμάνης, ο Πρόεδρος Συλλόγων Βλάχων Μιχ. Μαγειρίας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξ. Καχριμάνης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας (όλοι τους Βλάχοι στην καταγωγή),

 

Ο συνεργάτης-ανταποκριτής της ΡΗΡ στο «Μεγάλο χορό» (Κόρλου Μάρι) στο Μέτσοβο