Ανοικτή συζήτηση για τα οικονομικά στην Κληρικολαϊκή

Πηγή:greeknewsonline

Μακρά, ειλικρινής και καθαρτική ήταν η συζήτηση που έλαβε χώρα, στη διάρκεια του ανοιχτού φόρουμ της πρώτης ημέρας του 44ου Κληρικολαϊκού Συνεδρίου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, στη Βοστόνη. Το πάνελ αποτελούσαν ο αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου Γιώργος Τσαντίκος, η γραμματέας της εκτελεστικής επιτροπής Cathrine Boufides Welsh, η πρόεδρος της ελεγκτικής επιτροπής Elaine Allen και ο πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Λάζαρος (Λου) Κύρκος.

Στο δεύτερο σκέλος, που αφορούσε την ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου, στο πάνελ προστέθηκε ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, επίσκοπος Φασσιανής Αντώνιος.

Σε μιά κατάμεστη αίθουσα χωριτικότητας χιλίων ατόμων, με την πρώτη σειρά των θεατών να έχουν καταλάβει ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος με τα μέλη της Επαρχιακής Συνόδου και οι δύο απεσταλμένοι του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, δεκάδες σύνεδροι, κληρικοί και λαϊκοί, έλαβαν το λόγο, απηύθυναν ερωτήματα προς τους αρμόδιους για τα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής, πως φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο και πως δεν θα επαναληφθούν.

Ήταν μία ανοιχτή συζήτηση, όπου δεν χρειάστηκε σε καμία περίπτωση να υψωθούν οι τόνοι και ταυτόχρονα κανείς δεν παρεμποδίστηκε να εκφράσει την άποψή του. Τονίστηκε μάλιστα ότι πρώτη φορά έχει λάβει τώρα κάτι αναλογο στα χρονικά της Αρχιεπισκοπής.

Ακολουθώντας το παράδειγμα του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου που εξέφρασε τη βαθειά του λύπη στην ομιλία του προς το συνέδριο και τα μέλη της επιτροπής μίλησαν για επίπονη διαδικασία και εξέφρασαν ανάλογα συναισθήματα.

«Αγαπάμε την Εκκλησία μας», είπε

Από τη συζήτηση προέκυψε ότι δεν ήταν φτάσαμε σ’ αυτή την οικονομική κατάσταση από ένα μόνο πρόσωπο. Ωστόσο, στο θέμα της καθυστέρησης πληρωμών σε προμηθευτές για να καλυφθούν τα ελλείμματα, φαίνεται ότι συνεχίζεται ο έλεγχος.

Μία από τις δραματικές αποκαλύψεις είναι ότι ποτέ στα Κληρικολαϊκά Συνέδρια δεν παρουσιάστηκαν στοιχεία για ελλείμματα, ούτε στο Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο, αν και αποδείχθηκε ότι μετά το 2011 υπήρχαν,

«Ούτε ένας ισολογισμός δεν έδειχνε ότι υπάρχει έλλειμμα», είπε ο Λου Κύρκος.

Ανάλογα συνέβησαν και με την χρήση χρημάτων από τους περιορισμένους λογαριασμούς.

«Μάθαμε για πρώτη φορά ότι χρησιμοποίηθηκαν χρήματα από αυτούς το 2017», είπε ο Λου Κύρκος, αν και το φαινόμενο συνέβαινε από το 2012.

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ο Γεώργιος Τσαντίκος ξεκίνησε την παρουσίαση κάνοντας μία αναδρομή στα προβλήματα και πως αποφασίστηκε να γίνει ο έλεγχος και να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, αφενός για να διορθωθεί η κατάσταση και αφετέρου για να διασφαλιστεί ότι παρόμοια φαινόμενα δεν θα επαναληφθούν.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Λου Κύρκος έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις σε ερωτήματα που είχαν εκφραστεί όλο αυτό το διάστημα.  Ταυτόχρονα είπε ότι χάρη στις έντονες προσπάθειες, θα παρουσιαστούν στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ελεγμένοι ισολογισμοί του 2016 και 2017.

Το 2015 υπήρχε έλλειμμα 5,6 εκατομμύρια και το 2016 σχεδόν 2 εκατομμύρια.Σημείωσε τον λανθασμένο τρόπο κατάαρτησης των προϋπολογισμών που βασιζόταν στις προσδοκίες. Υπήρχαν ανεπαρκείς μηχανισμοί ελέγχου και πολλές υπέρμετρες δαπάνες.

Αναφέρθηκε η χρήση χρημάτων για κάλυψη τρεχουσών αναγκών από λογαριασμούς που είχαν δεσμευτεί για συγκεκριμένους σκοπούς, από τα συνταξιοδοτικά ταμεία και από καθυστερήσεις πληρωμών σε προμηθευτές (τους ξεγελούσαμε είπε χαρακτηριστικά) κι άλλους που είχαν προσφέρει υπηρεσίες στην Αρχιεπισκοπή. Ξακαθάρισε πάντως ότι ποτέ δεν συνέβη να μην καταβληθούν πληρωμές συντάξεων.

Ο κ. Κύρκος είπε ότι για όλη αυτή την περίοδο θα ήταν λάθος να επιρριφθεί ευθύνη στις κοινότητες, οι οποίες εκπλήρωναν τις υποχρεώσεις στην Αρχιεπισκοπή και τις συνεχάρη «για την αξιοθάύμαστη δουλειά».

Αναφέρθηκε στα μέτρα που ελήφθησαν, με πρώτο τις περικοπές στο προσωπικό, της Αρχιεπισκοπής, που μειώθηκε από 183 άτομα που ήταν στα 136. Ανέφερε ότι για να μην πέσουν τα βάρη στις κοινότητες, αποφασίστηκε να παγώσει η αύξηση 7,7% στη λογία, που είχε αποφασιστεί να ισχύσει φέτος, από το προηγούμενο συνέδριο. Μίλησε για τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για την πρόληψη, τονίζοντας όλτι η έγνοια όλων όλων είναι αυτό που βίωσε η Αρχιεπισκοπή να μην επαναληφθεί ξανά.

Ο κ. Κύρκος ενημέρωσε τους αντιπροσώπους για το δάνειο που σύναψε η Αρχιεπισκοπή με την Alma Bank, τους όρους του και τις υποχρεώσεις που καλύφθησαν. Τόνισε ότι το δάνειο πέραν των άλλων παρέχει έξωθεν επικύρωση στους ισολογισμούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής ενώ διευκρίνισε ότι εκτός από αυτό δεν υπήρχε στην Εκκλησία άλλη βιώσιμη επιλογή. Ταυτόχρονα χάρη στο δάνειο, κατόρθωσε η Αρχιεπισκοπή να συγκεντρώσει όλα τα χρέη που υπήρχαν σε ένα και να θέσει σε εφαρμογή σχέδιο αποπληρωμής του χρέους προς ένα μόνο δανειστή.

Ετσι απομένουν μόνο δύο θέματα προς ρύθμιση, αυτό του Αγίου Νικολάου και του συνταξιοδοτικού ταμείου.

Η Καθριν Μπουφίδης σημείωσε ότι χάρη στη σκληρή δουλειά που έγινε, η έγκριση του Γενικού Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης για το δάνειο δόθηκε σε μόλις τρεις εβδομάδες μετά την υποβολή του αιτήματος.

Η Ελέιν Αλλεν ενημέρωσε τα μέλη για το έργο της ελεγκτικής επιτροπής και πού εστίασε την έρευνά της, ενω σημείωσε το υψηλό επίπεδο κατάρτισης των μελών της (δικηγόροι και ορκωτοί λογιστές) και τους ενονυχιστικούς ελέγχους που διεξήγαγε.

 

ΕΡΩΤΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Ενα θέμα που προέκυψε από τις απαντήσεις είναι ότι σε σχέση με την έρευνα που είχε διεξάγει ο Γενικός Εισαγγελέας Νέας Υόρκης δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει η Αρχιεπισκοπή κάποια δίωξη. Σε σχέση με τα στοιχεία που ζήτησε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας, η Κάθριν Μπουφίδη είπε ότι δόθηκαν, αλλά λόγω του ότι συνεχίζεται η έρευνα, δεν της επιτρέπεται να μιλήσει. Γενικά, παντως, επικρατεί αισιοδοξία πως δεν θα προκύψει νομικό θέμα.

Είπε πως η Αρχιιεπισκοπή δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη για την περίπτωση «ανέντιμου» προσωπικού, άφησε πάντως να εννοηθεί ότι υπάρχει μία κάλυψη για ένα εκατομμύριο για κάτι σχετικό που εξετάζεται πως θα προχωρήσει.

Μία από τις παρεμβάσεις που χειροκροτήθηκε ιδιαίτερα έγινε από ιερέα ο οποίος αναρωτήθηκε ποιος εργάζεται για ποιόν στην περίπτωση της Αρχιεπισκοπής, θίγοντας το φαινόμενο πολλά προγράμματα των κοινοτήτων να υποφέρουν.

«Τον ευαγγελισμό και τη δουλειά προς τον κόσμο την κάνουν οι κοινότητες», είπε.

Αρκετοί είπαν πως δεν είναι αρκετή μια συγγνώμη για να μην επαναληφθούν τα ίδια φαινόμενα στο μέλλον, με τους αξιωματούχους της Αρχιεπισκοπής να εξηγούν όλα τα αυστηρά μέτρα που ελήφθησαν και τους ελέγχους που καθιερώθηκαν.

«Τέτοιοι έλεγχοι και μηχανισμοί δεν υπήρχαν ποτέ στο παρελθόν», είπε η Ελέιν Αλλεν.

Πάντως, για το θέμα της μεταφοράς χρημάτων από δεσμευμένους λογαριασμούς, παρεμβαίνοντας ο πρωτοσύγκελος είπε ότι το δικαίωμα έγκρισης είχαν ο εκτελεστικός δικευθυντής κι ο διευθυντής λογιστηρίου.

«Ο ένας αρνήθηκε ότι γνώριζε», είπε ο επίσκοπος Αντώνιος, αποφεύγοντας να κατονομάσει ποιος εκ των δύο.