Εφ όλης της ύλης συνέντευξη του Προέδρου της ΠαΔΕΕ στην Panhellenic Post

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

«Η απόφαση του Κογκρέσου να «παγώσει» την πώληση των F-35 στην Τουρκία, δεν ήταν τυχαία. Ήλθε μετά από σκληρή δουλειά των βουλευτών της ΠαΔΕΕ της Περιφέρειας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής», που κινητοποίησαν και φιλέλληνες Γερουσιαστές, ώστε να επικρατήσει η άποψη ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να αποστείλουν τα F-35 στην Τουρκία καθώς εκείνη θα τα χρησιμοποιήσει εναντίον της Ελλάδας.

Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στην Panhellenic post, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (ΠαΔΕΕ) Παναγιώτης Κατσαμπάνης (Peter Katsampanis) επισημαίνοντας τον ουσιαστικό ρόλο της ΠαΔΕΕ «…που δεν χρειάζεται να τον διαλαλούμε, αλλά να τον πράττουμε», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ποιά είναι η ΠαΔΕΕ

Συναντήσαμε τον Πρόεδρο της ΠαΔΕΕ στο λόμπι του ξενοδοχείου Athens Marriott, στο νοτιότερο άκρο της λεωφόρου Συγγρού, μακριά από το πολύβουο κέντρο της Αθήνας. Βρίσκονταν στο μέσω μια κουραστικής εβδομάδας, με συνεχείς επισκέψεις σε υπουργούς, πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες.

Η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ) που μέλη της έχει ελληνικής καταγωγής εκλεγμένους πολιτικούς σε χώρες του εξωτερικού, «είναι κυρίως διπλωματία», μας λέει ο κ. Κατσαμπάνης επισημαίνοντας πως «δεν χτίζουμε νοσοκομεία. Δεν βάζουμε ταμπέλα της ΠαΔΕΕ πουθενά». Έτσι το έργο τους  δεν είναι ορατό στον καθένα. Ωστόσο πολλές φορές για την επιτυχία του σκοπού δεν αρκεί μόνον η δική τους προσπάθεια: «χρειαζόμαστε τη θετική βούληση του εταίρου, που δεν είναι άλλος από την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση»…

Όπως είπε, «παράδειγμα, το ζήτημα της ψήφου των αποδήμων ψηφοφόρων. «Το θέμα αυτό δεν θα λυθεί ποτέ χωρίς την σύμπραξη της ελληνικής κυβερνήσεως. Εμείς προτείνουμε, δεν μπορούμε να το λύσουμε». Άλλο παράδειγμα, οι επενδύσεις. «Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε εμείς ως ΠαΔΕΕ, είναι να φέρουμε σε επαφή τους ξένους επιχειρηματίες με την Ελλάδα. Τα δύο μέρη πρέπει να τα βρουν μεταξύ τους. Εμείς ίσως σε κάποιο πρόβλημα μπορούμε να μεσολαβήσουμε, αλλά μέχρις εκεί».

Γρήγορα η συνέντευξη επεκτάθηκε σε «εφ όλης της ύλης». «Φοβάμαι, είπε ο Πρόεδρος της ΠαΔΕΕ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, πως έχουμε φθάσει σ΄ ένα σημείο που ο υπόλοιπος κόσμος δεν νοιάζεται πια για την Ελλάδα»! Συγκλονιστική ομολογουμένως διαπίστωση, ιδιαίτερα όταν προέρχεται από το στόμα ενός ομογενούς δεύτερης γενιάς, ενεργού πολιτικού, με δεδομένη την αγάπη του για την πατρίδα των γονιών του!..

Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, βουλευτής Δ. Αυστραλίας, Παναγιώτης Κατσαμπάνης.

Η προσφορά της ΠαΔΕΕ

Μακριά από κάθε πρόθεση να ανακατευτεί με τα πολιτικά θέματα της Ελλάδος, ο κ. Κατσαμπάνης, καθώς, όπως λέει, «δεν είναι αυτός ο ρόλος μου ως Προέδρου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, μα ούτε άλλωστε είναι αυτός και ο χαρακτήρας μου», και τονίζει ότι «εγώ είμαι εδώ να προσφέρω. Όλη η Ομάδα της ΠαΔΕΕ είναι εδώ για να προσφέρει, και έχουμε προσφέρει υλικά, ίσως και περισσότερο από ηθικά”.

“Τα τελευταία χρόνια η ΠαΔΕΕ έχει προσφέρει πολλά στις επενδύσεις, στην ανάδειξη της νέας μορφής της Ελλάδος, στο εξωτερικό. Σε όλες τις χώρες που έχουμε παρουσία και δράση εμείς, παροτρύνουμε ξένους επιχειρηματίες να έρχονται στην Ελλάδα, να κάνουν έρευνα για επενδύσεις. Όταν εμείς τους φέρουμε εδώ, έχουμε κάνει το 80-90% του δικού μας αγώνα. Μετά είναι οι εν Ελλάδι να μπορέσουν να κλείσουν συμφωνίες και πάλι εκεί θα βοηθήσουμε και εμείς, αν κάπου κολλήσουν οι διαπραγματεύσεις να τις ξεκολλήσουμε»…

“Η ΠαΔΕΕ -λέει- έχει προσφέρει και στον πολιτιστικό τομέα, στην αναβάθμιση της Ελλάδος σε ένα πυλώνα σταθερότητας σε μία ασταθή περιοχή και αυτό σε μία περίοδο του παγκοσμίως υπάρχει φόβος για το μέλλον. Φυσικά, δεν είναι όλα εύκολα ούτε όλα πηγαίνουν κατά τον τρόπο που θα ήθελε η ΠαΔΕΕ. Παράδειγμα η υπόθεση της ψήφου των Αποδήμων ψηφοφόρων. Υπάρχουν και αρνητικά σημεία στις σχέσεις της ΠαΔΕΕ με τη γενέτειρα”.

Σε επίπεδο βοηθείας, η ΠαΔΕΕ  “βοηθάει το <Χαμόγελο του Παιδιού>, αλλά ακόμη, τα μέλη του προεδρείου, πηγαίνουν, όταν είναι στην Ελλάδα, και στις λαϊκές αγορές (όπως έκαναν την περασμένη βδομάδα) να μαζέψουν τρόφιμα φρέσκα για τους άπορους…Να βοηθήσουμε Πρόνοια και εθελοντισμό”.

Η ψήφος, αρνητικό σημείο 

Ο Πρόεδρος της ΠαΔΕΕ κ. Παναγιώτης Κατσαμπάνης (δεξιά) με τον εκδότη-διευθυντή της Panhellenic Post,  Χρήστο Μαλασπίνα.

«Το πρώτο, αρνητικό, είναι η ψήφος», λέει ξεκάθαρα ο κ. Κατσαμπάνης. Και προσθέτει: «Να μπορείς να ψηφίζεις για την πατρίδα δίχως να χρειάζεται να έρχεσαι στην Ελλάδα. Γιατί δεν το κάνουν; Είναι ζήτημα, πρώτα Συνταγματικό. Γιατί δεν εφαρμόζουν το άρθρο 51 παράγραφος 4 στην πράξη. Είναι ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και ζήτημα που μειώνει την πηγή της Δημοκρατίας, όταν ένα σημαντικό ποσοστό πολιτών δεν έχει στην πράξη την ευκαιρία να ψηφίζει».

Απαυδισμένος ο κ. Κατσαμπάνης, «από πλευράς ελληνικών κυβερνήσεων, και της κωλυσιεργίας στο θέμα αυτό”, υπενθυμίζει ότι  από το 2001 -σχεδόν είκοσι χρόνια που μπήκε το συγκεκριμένο άρθρο στο Σύνταγμα- «…ακούμε συνεχώς τα καλύτερα λόγια, από όλες τις κυβερνήσεις. Αυτό που δεν έχουμε μέχρι τώρα –με εξαίρεση την περίοδο που ο σημερινός πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν Υπουργός Εσωτερικών, που έφτιαξε νόμο αλλά δεν συγκέντρωσε δυστυχώς 200 ψήφους- είναι τον Νόμο και αυτό πρέπει, επιτέλους, να γίνει».

Όπως λέει, δεν είναι που θα ικανοποιηθεί μόνον το αίσθημα των αποδήμων, είναι που θα ωφεληθεί και η Ελλάδα. «Η ψήφος, επισημαίνει, θα ενδυναμώσει τους δεσμούς των Αποδήμων με τη γενέτειρα». Καταρρίπτει δε τους «πολιτικούς φόβους» της κυβέρνησης:  «Μην ακούτε τι λέγεται. Η ψήφος δεν είναι για όλους. Εγώ είμαι δεύτερης γενεάς, δεν έχω ελληνική υπηκοότητα ούτε μου επιτρέπει το Σύνταγμα της Αυστραλίας και το Σύνταγμα της Δυτικής Αυστραλίας να έχω διπλή υπηκοότητα εάν θέλω να βάλω υποψηφιότητα για βουλευτής. Κυρίως αφορά τους παλαιούς και τα νέα άτομα του brain drain. Κάνουμε συνεχείς συζητήσεις γι αυτό το ζήτημα όλες αυτές τις μέρες που βρισκόμαστε στην Αθήνα. Ακούμε, θα, θα, θα. Έχουμε δεσμεύσεις από την κυβέρνηση ότι προχωρούν σε κάποιο σχέδιο νόμου, αλλά ακόμη δεν το έχουμε δει. Αντίθετα, τώρα μιλάνε για επιτροπή…»

Όχι ψήφο μόνο στα παιδιά του brain drain

Ωστόσο, στο σημείο αυτό, αναφερόμενος και στην πρόσφατη σχετική δήλωσή του προς την Panhellenic Post, ο κ. Κατσαμπάνης επαναφέρει το θέμα της ψήφου «των παιδιών του brain drain».  «Μιλούν ότι θα ψηφίζουν μόνο τα παιδιά του BD. Αυτό είναι απαράδεκτο. 

Πρώτα-πρώτα, πως βάζεις κάποιο σκελετό γύρω από αυτό; Ποιος είναι brain drain; Είναι μόνο πτυχιούχοι ΑΕΙ; Ή μήπως από τα ΤΕΙ; Μήπως εργάτες, άνθρωποι που είχανε δικαίωμα λόγω παλαιού διαβατηρίου να φύγουν μέσα στην κρίση και να πάνε στο εξωτερικό και δεν έχουν ούτε πτυχία»;

«Τα παιδιά του brain Drain είναι κίνητρο. Το έχω πει και το έχεις γράψει στην ΡΗΡ. Είναι μία μερίδα που θα δεχθεί πολλή θερμά όταν φτάσουν στην προϋπόθεση της ψήφου. Κερδισμένη θα είναι η Ελλάδα, αλλά δεν μπορούμε να το περιορίσουμε σ΄ αυτούς. Είναι ανθρώπινο δικαίωμα –Συνταγματικό και η Ελλάδα είμαστε πηγή της Δημοκρατίας…»

Η ΠαΔΕΕ, η Συμφωνία των Πρεσπών και η Ομογένεια

Θίγουμε ένα ακόμα μεγάλο ζήτημα, τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις στη συμφωνία των Πρεσπών. « Έχει συντελεσθεί μία μεγάλη ρήξη μεταξύ των Ελλήνων του εξωτερικού και της μεγάλης Ελλάδος, της πατρίδος. Εμείς σαν ΠαΔΕΕ δεν μπλέκουμε στα εσωτερικά της Ελλάδος”.

“Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν διάφορες απόψεις. Άλλοι τις εκφράζουν με ένα τρόπο άλλοι με άλλον. Αυτό είναι κάτι που σαν πολιτικοί εμείς, το ξέρουμε καλύτερα από όλους. Δεν θα έχεις ποτέ το 100% να συμφωνεί σε αυτά τα ζητήματα. Αλλά η ελληνική κοινή γνώμη, στο εξωτερικό, έχει στραφεί πολύ σκληρά κατά της χρησιμοποίησης του όρου Μακεδονία σε όποια λύση. Και η άποψη αυτή φαίνεται να προέρχεται από την πεποίθηση ότι η χρήση της λέξεως, θα είναι κίνητρο για άτομα της γειτονικής χώρας να επιστρέψουν σύντομα στα παλαιά και να μην τηρήσουν τους όρους της συμφωνίας, θέτοντας εκ νέου ζητήματα αλυτρωτισμού».

Αυτό –κατά τον κ. Κατσαμπάνη που ο ίδιος όσο και τα υπόλοιπα μέλη της ΠαΔΕΕ έρχονται σε επαφή με χιλιάδες ομογενείς-  «είναι εδραιωμένο στη συνείδηση των αποδήμων και των ομογενών. Και το ξέρουμε καλά. Γι αυτό πήραμε την απόφαση να το ανακοινώσουμε και να το μεταφέρουμε σε όλους τους υπουργούς , σε παράγοντες της συμπολίτευσης,  αλλά και της αντιπολίτευσης».

Μιλήσαμε και για την ΠαΔΕΕ, τα μέλη της, τον δικό τους αγώνα να βοηθήσουν τη γενέτειρα, με δεδομένους τους περιορισμούς που λόγω της δημόσιας ιδιότητά τους έχουν:  «Ο κάθε ένας πράττει όπως πρέπει στη δική του περιφέρεια. Συντονίζουμε τις προσπάθειές μας. Και το αποτέλεσμα είναι θετικό.  Και είμαι ικανοποιημένος να πω ότι και εδώ στην Ελλάδα σέβονται τις προσπάθειές μας. Το σέβας που απολαμβάνουμε από την γενέτειρα και από την κοινωνία των πόλεων όπου ζούμε, είναι η ανταμοιβή».

«Και να σας πω κάτι; Μας έχει κάνει εντύπωση ότι δεν έχουμε αντιδράσεις σ΄ αυτά που τους λέμε. Η παρέμβασή μας έχει γίνει αποδεκτή. Διότι καταλαβαίνουν ότι δεν έχουμε εμείς κακία ή να μοιράσουμε κάτι. Μιλάμε από αγάπη για την Ελλάδα, γιατί δεν θέλουμε να έλθει σε ρήξη ο ελληνισμός του εξωτερικού με την επίσημη πατρίδα».

Η ΠαΔΕΕ απορρίπτει τις ακραίες εκδηλώσεις είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό λαμβάνουν χώρα. «Αυτά δεν τα υποστηρίζουμε, τα κατακρίνουμε. Και πιστεύουμε και η μεγάλη πλειοψηφία του λαού, όπου και εάν ανήκει πολιτικά,  απορρίπτει τις ακρότητες»…

Η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας

Ένα άλλο θέμα, είναι αυτό που σχετίζεται με  την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στην Αυστραλία. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα οι «Παμμακεδονική» Μελβούρνης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία τονίζει ότι ο κ. Παυλόπουλος «δεν είναι καλοδεχούμενος» στην περιοχή τους, λόγω του «Μακεδονικού».  

«Το όλο θέμα άπτεται διπλωματικών χειρισμών και έγκειται στο ότι από  καιρό εργαζόμαστε ώστε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να επισκεφθεί επισήμως την Αυστραλία. Και τη Νέα Ζηλανδία. Δυστυχώς αυτό το ταξίδι δεν θα γίνει όπως περιμέναμε,  το Σεπτέμβρη. Μιλήσαμε με τον πρόεδρο, που είναι φιλικά διακείμενος και ανοικτός προς την ΠαΔΕΕ. Επικαλέστηκε δύο σοβαρούς λόγους για την αναβολή. Ίσως στην απόφαση αυτή να επέδρασε και η ανακοίνωση της Παμμακεδονικής. Πάντως, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τοποθετεί τώρα το ταξίδι του για τις αρχές του 2019. Σεβόμαστε την απόφασή του, τον περιμένουμε. Από δικής μας πλευρά είχαμε ενεργοποιήσει όλα τις αρμόδιες δημόσιες αρχές της Αυστραλίας για την επιτυχία του ταξιδιού».

Από την πρόσφατη επίσκεψη του Δ.Σ. της ΠαΔΕΕ στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. Στα δεξιά του Προέδρου ο Παναγιώτης Κατσαμπάνης. Αριστερά του Προέδρου ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ.

Η ΠαΔΕΕ και η Ελληνική Γλώσσα

Ένα άλλο θέμα που θίξαμε στην κουβέντα μας με τον κ. Κατσαμπάνη,  ήταν το ζήτημα της ελληνόγλωσσης Παιδείας. Βγάλαμε, μάλιστα, μια σημαντική είδηση:

«Σαν ΠαΔΕΕ προσπαθούμε να προωθήσουμε τις ανάγκες των αντίστοιχων Κοινοτήτων που έχουμε στις περιφέρειές μας. Αυτό έπρεπε να είναι η δουλεία ενός εν ενεργεία ΣΑΕ. Εφόσον δεν υπάρχει, έχουμε πάρει για πρώτη φορά την πρωτοβουλία να σχηματίσουμε έναν κατάλογο των αναγκών που έχουν οι διάφορες ελληνικές Κοινότητες του εξωτερικού στο θέμα της ελληνόγλωσσης  Παιδείας».

Την πρωτοβουλία την πήραμε εδώ με αφορμή την παρακίνηση του προέδρου της Διακομματικής κ. Τριανταφυλλίδη. Σ’ αυτόν θα δώσουμε τα στοιχεία. Θα θέλαμε να υπάρχει κάποιος καλύτερος φορέας να μαζέψει τα στοιχεία,  ίσως ένα υπουργείο Απόδημου ελληνισμού, και να τα αξιοποιήσει. Δια μέσου των ελληνόφωνων εφημερίδων και λοιπών ΜΜΕ, ζητούμε να πληροφορηθούν οι ομογενειακοί σχολικοί παράγοντες και οι σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων στο εξωτερικό ότι εμείς συγκεντρώνουμε αυτά τα στοιχεία. Έτσι μπορούν να έρθουν σε επαφή μαζί μας και να μας δώσουν στοιχεία».

Οι στόχοι της ΠαΔΕΕ

Ως ΠαΔΕΕ οι ελληνικής κατααγωγής πολιτικοί, εργάζονται πάνω σε κοινούς στόχους. «Έχουμε ένα Δ.Σ. που είμαστε πρώτα φίλοι.  Έχουμε βάλει κοινούς στόχους και ωφέλιμους για τον οργανισμό και τους Έλληνες του εξωτερικού. Έχουμε προσωπικές απόψεις, αλλά εργαζόμαστε ομαδικά».

Οι εκλογές στην ΠαΔΕΕ για το νέο Δ.Σ. θα γίνουν στην Γενική Συνέλευση του Ιουλίου του 2019. Μέχρι τότε θα έχουν ολοκληρωθεί και όλοι οι προγραμματικοί στόχοι του Δ.Σ. της ΠαΔΕΕ, όπως ευελπιστεί ο κ. Κατσαμπάνης με εξαίρεση την ψήφο, «αλλά αυτό αφορά την κυβέρνηση».

Πάντως, κ. Κατσαμπάνης ανακοίνωσε και μία καινοτομία: «Όλοι οι ελληνικής καταγωγής πολιτικοί μη ενεργούς δράσης, είναι επίτιμα μέλη της ΠαΔΕΕ. Αυτό που χρειάζεται είναι να βάλουμε αυτά τα μέλη σε ενεργό δράση. Στο Συμβούλιο έχουμε ορίσει τον επίτιμο Γενικό Γραμματέα –πρώην πρόεδρο της ΠαΔΕΕ και πρώην υπουργό- John Pantazopoulo, έχουμε καλέσει τον πρώην βουλευτή και π. Πρόεδρο της ΠαΔΕΕ κ. Γιάνναρο να συμμετάσχει σαν μέλος του ΔΣ και θα βάλουμε πρόγραμμα στην γενική Συνέλευση του Ιουλίου 2019 να καλέσουμε όλα τα επίτιμα μέλη από όλες τις Ηπείρους που θέλουν να ενεργοποιηθούν στα πλαίσια της οργάνωσής μας».

Ένας, ακόμη, από τους μελλοντικούς στόχους της ΠαΔΕΕ, είναι η διερεύνηση της δυνατότητας, κατά τα πρότυπα άλλων κρατών, να καθιερωθεί από την ελληνική Πολιτεία η βράβευση ορισμένων επιφανών ομογενών τους οποίους θα προτείνει η ΠαΔΕΕ.

Μια ιδέα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα από την ΠαΔΕΕ

Μία άλλη ιδέα, πολιτιστικής σημασίας, αφορά το Μουσείο Δυτικής Αυστραλίας στην  Πέρθη, το οποίο, όπως εξηγεί ο κ. Κατσιαμπάνης, έχει μία ολοκληρωμένη σειρά υπέροχων αντιγράφων των Γλυπτών του Παρθενώνα.

«Υπάρχει πολλά χρόνια, και είναι τα καλύτερα αντίγραφα σε όλο τον κόσμο. Το Μουσείο το έχει χρόνια τώρα και το κρατάει αναξιοποίητο. Τώρα χτίζεται καινούργιο Μουσείο, μεγάλο.  Η πρωτοβουλία της ΠαΔΕΕ,  είναι σε συνεργασία με το Διευθυντή του Μουσείου και την κυβέρνηση Δ. Αυστραλίας, να βρεθεί τρόπος να εκτεθούν δημοσίως τα αντίγραφα αυτά. «Είναι Παγκόσμιος θησαυρός το να μπορούμε να έχουμε απομιμήσεις τόσο καλές. Είναι, συγχρόνως  και ένα μήνυμα στο Βρετανικό Μουσείο ότι δεν χάνουν αν κάνουν την πράξη που πρέπει, και επιστρέψουν στην Ελλάδα τα πρωτότυπα και κείνοι φτιάξουν αντίγραφα. Μας βοηθάει σ΄ αυτό και ο κ. Κολλιάδης Αντώνιος, πρόξενος της Ελλάδος στην Πέρθ».