Αλλαγές στην πολιτική προστασία θα εξαγγείλλει ο Αλέξης Τσίπρας

Αθήνα.- Σε μιά προσπάθεια να αλλάξει την πολιτική ατζέντα  των τελευταίων “καμμένων” ημερών, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί σήμερα στο υπουργείο Εσωτερικών όπου μετά από σύσκεψη με τον Πάνο Σκουρλέτη θα παρουσιάσει – σε συνέχεια των δηλώσεων που έκανε προχθές στο Λαύριο – αλλαγές στη λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας.

Είναι φανερή η αγωνία της κυβέρνησης και των κυβερνητικών παραγόντων σε όλα τα επίπεδα, να ξεφύγουν από την πολιτική καθύζιση που προκάλεσε η εθνική τραγωδία στο Μάτι, επιδόμενοι σε μία επιθετική πολιτική μέτρων, ωσάν η έλλειψη σχεδιασμού και μέτρων να ήταν η αιτία της συμφοράς με την εκατόμβη νεκρών και όχι η  διαπιστωμένη έλλειψη κάθε συντονισμού και η ανικανότητα των υπευθύνων που “διαχειρίστηκαν” την κρίση…

Σχετικά, πάντως, με τις αναμενόμενες για σήμερα εξαγγελίες, με τις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας ελπίζει να αλλάξει την “γραμμή άμυνας”, η εφημερίδα Ναυτεμπορική γράφει τα ακόλουθα στο ρεπορτάζ της:

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να εξαγγείλει ότι θα νομοθετηθεί το ποιος θα έχει την αρμοδιότητα για την εντολή εκκένωσης περιοχών από πληθυσμό, θέμα κεντρικό στη συζήτηση για την αναζήτηση τόσο των πολιτικών όσο και των επιχειρησιακών ευθυνών. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η πρόταση νόμου που θα καταθέσει η κυβέρνηση μέσα στις επόμενες ημέρες, όπως θα πει σήμερα ο πρωθυπουργός, οι δήμαρχοι και οι κοινοτάρχες θα αποσυνδεθούν από την εντολή εκκένωσης περιοχών καθώς  η αρμοδιότητα αυτή θα περάσει στον επιχειρησιακό τομέα, δηλαδή την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική.

«Σε στιγμές πρωτοφανούς συντριβής η εκφορά μίας συγγνώμης δεν μπορεί να είναι απλά λεκτική άσκηση. Πρέπει να λειτουργήσουμε με δράσεις, να υλοποιήσουμε άμεσα μέτρα και όχι να μείνουμε στην εντύπωση και την εικόνα» δήλωσε χθες η περιφερειάρχης Αττικής μετά από συνάντηση με τους κ.κ. Ζερεφό και Λέκκα – τους οποίους είχε συναντήσει και ο πρωθυπουργός – και πρόσθεσε ότι είναι αναγκαία «όπως τόνισαν οι δύο σημαντικοί επιστήμονες, η άμεση υλοποίηση ενός αποτελεσματικού σχεδίου αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας».

Μητσοτάκης: «Προκήρυξη εκλογών στις 20 Αυγούστου»
Την προκήρυξη εκλογών, στις 20 Αυγούστου, ώστε να υπάρξει μια επανεκκίνηση – όπως υποστηρίζει – για τη χώρα αντί για φιέστες «καθαρής εξόδου» ζητά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην Athens Voice.
«Το μόνο το οποίο μένει στον κ. Τσίπρα να κάνει, είναι στις 20 Αυγούστου, ημερομηνία ορόσημο κατά τον ίδιο- έξοδος από το πρόγραμμα-, αντί να στήσει φιέστες, να προκηρύξει εκλογές. Και μετά από 4 εβδομάδες να αποφασίσει ο ελληνικός λαός για το πώς και με ποιον τρόπο και με ποιους πρέπει να πορευτούμε στο μέλλον» είναι η θέση του κ. Μητσοτάκη, που θεωρεί ότι ο τόπος χρειάζεται «ένα πολιτικό restart που μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από εκλογές» σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης, ενώ για την εθνική τραγωδία στο Μάτι, επισημαίνει: «Οι ευθύνες θα διερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Θα αποδοθούν. Οι πολιτικές ευθύνες όμως είναι εδώ και αυτό το οποίο, σας λέω, ενοχλεί ακόμα περισσότερο, είναι ότι όσο αυξάνει το διαζύγιο που παίρνει ο κύριος Τσίπρας με την κοινωνία, τόσο εντείνεται η αλαζονεία του. Και αυτό είναι ασυγχώρητο».