Τα δέκα σημεία της συμφωνίας των Πρεσπών όπως αναρτήθηκαν στο vlada.mk και σχόλια της Panhellenic Post.

ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

  • <<1. Συμφωνία για το «μακεδονικό» μέλλον

Η μακεδονο-ελληνική συμφωνία είναι από ιστορική άποψη η καλύτερη και δίκαιη ευκαιρία για τους πολίτες της «Μακεδονίας.  Η Συμφωνία συνιστά συνεισφορά στο «μακεδονικό» μέλλον. Με αυτήν καθαρίζουμε τον δρόμο της χώρας μας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

(Panhellenic Post: Είδατε; Δεν λένε, για τους πολίτες της Ελλάδας και της Μακεδονίας! Το μέλλον των “πολιτών της Μακεδονίας”!!! Κάτι θα ξέρουν…).

Γινόμαστε μέλος των οικογενειών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, των εθνών που απολαμβάνουν ισχυρή οικονομική ανάπτυξη. Με τη Συμφωνία φέρνουμε καλύτερη ζωή για όλους τους πολίτες και διαφυλάσσουμε την πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά που δόξασε το «μακεδονικό» μας έθνος.

(Panhellenic Post: Να και το “Μακεδονικό έθνος!!! Και μάλιστα, δοξασμένο! Αλήθεια, πότε και πως δοξάστηκε; Γιατί η μόνη δόξα της Μακεδονίας ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος, και αυτός ήταν Έλλην και ας υπογράψει  όσες “συμφωνίες” θέλει “η πρώτη φορά αριστερά”…

  • 2. Η «μακεδονική» ταυτότητα προστατεύεται

Η Συμφωνία εγγυάται το δικαίωμα να προσδιοριζόμαστε ως «ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ» (σ.σ. κεφαλαία στο αυθεντικό κείμενο). Δεν υπάρχουν πλέον αμφισβητήσεις. Σύμφωνα με το άρθρο 7 της Συμφωνίας, η «μακεδονική» ταυτότητα αντικατοπτρίζει το έδαφός μας, την γλώσσα, το λαό, με όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα, με την ιστορία, τον πολιτισμό και την κληρονομιά του.

(Ρanhellenic Post: Η Μακεδονική ταυτότητα είναι ταυτότητα ελληνική. Όσοι δηλώνουν Μακεδόνες, είναι Έλληνες. Νικόλαος Μάρτης, Κωνσταντίνος Καραμανλής. Τι μας είπε ο κ. Κοτζιάς; Ότι, λέει, διαχωρίστηκε η ελληνική Ιστορία από την ιστορία της Μακεδονίας!!!!!!! ΟΙ “Μακεδόνες” όλου του κόσμου, σας ευγνωμονούν ΣΥΡΙΖΑΝΕΛς!  Άλλωστε, αυτοί πάντα υποστήριζαν ψευδώς ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν “Μακεδόνας” και όχι Έλληνας!..)

  • 3. Η «μακεδονική» γλώσσα προστατεύεται

Σύμφωνα με το άρθρο 1 (3) της Συμφωνίας, επίσημη γλώσσα της χώρας μας είναι η «μακεδονική γλώσσα», που είναι μεταφράσιμη σε όλες τις γλώσσες (π.χ. στα αγγλικά “Macedonian language”). Χωρίς επεξηγηματική υποσημείωση. Η «μακεδονική» γλώσσα κατοχυρώνεται, η ταυτότητα διαφυλάσσεται.

(Panhellenic Post: Εκείνα τα περί ...σλαβικής κλπ. που μας έλεγε ο κ. Κοτζιάς, πως και δεν τα “θυμούνται” οι Σκοπιανοί; -Ας μην αναφερθούμε στην αστεία δικαιολογία του ότι “ακόμα δεν έχει υπογραφεί η συμφωνία”! Δημοψήφισμα κάνουν, εάν κάποιος αντιλαμβάνεται τι σημαίνει αυτό!-)

  • 4. Η υπηκοότητα είναι «μακεδονική», τώρα και στο μέλλον

Σύμφωνα με το άρθρο 1 (3) της Συμφωνίας, η υπηκοότητά μας θα είναι: «Μακεδονική» / πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας

(Panhellenic Post: Μα δεν μας έλεγαν, Τσίπρας και Κοτζιάς και όλοι οι άλλοι της “πρώτης (και τελευταίας) φορά αριστεράς”, ότι Nationality είναι τάχα μου …Ιθαγένεια; Μάλλον καλύτερα Αγγλικά γνωρίζει ο Ζάεφ από τους δικούς μας!)

  • 5. Ο ύμνος, το εθνόσημο και η σημαία δεν αλλάζουν

Τα κρατικά σύμβολα δεν αποτέλεσαν μέρος της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

(Panellenic Post:  Αν οι κίτρινες λωρίδες της σημαίας των Σκοπίων δεν συμβολίζουν τον Ήλιο της Βεργίνας, ας βρεθεί κάποιος σοφός εγκέφαλος να μας εξηγήσει, τι ακριβώς συμβολίζουν; Και γιατί δεν συζητήθηκαν;)

  • 6. Το «MK» και το «MKD» παραμένουν οι διεθνώς αποδεκτοί και αναγνωρίσιμοι κωδικοί

Κωδικός της χώρας συνεχίζει να είναι το «MK» και το «MKD», όπως έχει αποφασίσει επίσημα ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης (ISO).

(Panhellenic Post: Και πως ακριβώς διαβάζεται η συντομογραφία σε πλήρη ανάπτυξη;)

  • 7. Λάβαμε πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Θα γίνουμε το 30ο μέλος της Συμμαχίας

Η πρόσκληση ήταν εγκλωβισμένη από το 2008. Με τη Συμφωνία απομακρύνουμε το τελευταίο εμπόδιο για την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ. Εξασφαλίζεται η ασφάλεια και η οικονομική μας ανάπτυξη.

(Panhellenic Post: Αυτό ήταν το δικό μας veto, που τους το χαρίσαμε…)

  • 8. Θα ξεκινήσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, οι προετοιμασίες βρίσκονται σε εξέλιξη

Έχουμε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας από το 2005 και από το 2009 λαμβάνουμε συστάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έναρξη διαπραγματεύσεων. Για πρώτη φορά λαμβάνουμε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ως αποτέλεσμα της Συμφωνίας με την Ελλάδα.

(Panhellenic Post: Θέλω να ξέρω, η ΕΕ που σε επίπεδο κορυφής έχει αποφασίσει και ψηφίσει  -1991- ότι θα δεχθεί την πρώην διοικητική Περιφέρεια της Γιουγκοσλαβίας με τον όρο ότι δεν θα περιέχεται στην ονομασία της η λέξη “Μακεδονία”, τώρα τι θα κάνει;)

  • 9. Η Συμφωνία εγγυάται την μακεδονο-ελληνική φιλία και συνεργασία

Αυξάνεται η πολιτιστική συνεργασία μεταξύ της “Μακεδονίας” και της Ελλάδας στον τομέα των τεχνών, του χορού, του κινηματογράφου, της μουσικής, του θεάτρου και του αθλητισμού. Διευκολύνονται τα ταξίδια με τον εκσυγχρονισμό των συνοριακών διόδων και την κατασκευή νέων. Αυξάνεται η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον αγώνα για την αντιμετώπιση του οργανωμένου και του διασυνοριακού εγκλήματος, της τρομοκρατίας και του οικονομικού εγκλήματος

(Panhellenic Post: Ταρατουζούμ, ταρατουζούμ. Μιά ζωή για τα …πανηγύρια!)

  • 10.  Δεν υπάρχει πλέον FYROM

Με την υλοποίηση της Συμφωνίας θα σταματήσει να ισχύει η ονομασία FYROM (ΠΓΔΜ) και η χώρα μας θα καταχωρηθεί στα Ηνωμένα Έθνη με το όνομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, μεταφρασμένο σε όλες τις γλώσσες >>.

(Panhellenic Post: Αυτό, εάν και εφόσον γίνει αποδεκτό από τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, το καθένα από τα οποία έχει δικαίωμα veto… Λοιπόν, 30.000 ομογενείς έξω από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών την ημέρα που θα αποφασίζει για την αναγνώριση της “Μακεδονίας”. Αντικειμενικός σκοπός, veto. Είτε από Ρωσία, είτε από ΗΠΑ. Και ας λένε ότι είναι διακρατική Συμφωνία και δεν ανατρέπεται”) .

ΜΟΝΟΣ αρμόδιος να δώσει όνομα, είναι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ. -Κρις Σπύρου.