ΓΝΩΜΗ: Κοντολογίς, είναι ευθύνη του Πρωθυπουργού

Γνώμη: ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η κυβέρνηση “πανηγυρίζει” γιατί από τη φωτιά στην Εύβοια δεν είχαμε (ευτυχώς!) νεκρούς. Έσπευσε, μάλιστα, με ανακοινωθέν του Γραφείου Τύπου του Μαξίμου, να πληροφορήσει τον ελληνικό λαό ότι ο Πρωθυπουργός ενημερώνονταν συνεχώς από το τηλέφωνο! (Είπα και ΄γω μπας και πήγε μέχρι την Εύβοια!..)

Καλώς ενημερώνονταν ο Πρωθυπουργός (άλλωστε αυτή δεν είναι η …δουλειά του;) αλλά και καλώς έκαναν, ως φαίνεται, τη δική τους δουλειά η Πυροσβεστική και οι λοιπές εμπλεκόμενες Υπηρεσίες. Είναι είδηση ότι όλα λειτούργησαν καλώς; Για τα δεδομένα μας, δυστυχώς, ναι.

Ο Περιφεριάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης ευχαρίστησε τους πυροσβέστες, τους αστυνομικούς και όσους βοήθησαν για τον περιορισμό της πυρκαγιάς. Το σημαντικό, όμως, είναι άλλο. Ότι, όπως είπε, η αυτοδιοίκηση αντέδρασε πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά. «Είμασταν έτοιμοι, υπήρχε σχέδιο, η εκκένωση έγινε άμεσα. Όλα λειτούργησαν όπως έπρεπε. Υπάρχουν σχέδια εκκένωσης για κάθε χωριό» τόνισε.

Αλλά και για το Μάτι υπήρχαν σχέδια, και για το Μάτι υπήρχαν υποδομές και για το Μάτι υπήρχαν αρμόδιοι. Δυστυχώς, εκεί υπήρχαν και 94 νεκροί. Και έρχεται τώρα ο πρωθυπουργός να ανακαλύψει τα αυθαίρετα, από τα οποία, εντούτοις εισέραττε ΕΝΦΙΑ το Κράτος, πουλούσε ηλεκτρικό ρεύμα η ΔΕΗ, Νερό η ΕΥΔΑΠ κλπ. χωρίς να νοιάζονται, την εποχή της είσπραξης εάν εισέπραταν από αυθαίρετα! Τώρα κάνουμε νέα Σχέδια, συστήνουμε νέες Υπηρεσίες, χωρίς να αναλογιστούμε γιατί δεν λειτούργησαν οι υπάρχουσες. Άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς…

Στην Εύβοια, δόξα τω Θεώ όλα πήγαν καλά.

Ό,τι δηλαδή, δεν έγινε στην φονική πυρκαγιά, στο Μάτι. Εκεί ήταν όλοι εξαφανισμένοι! Μιά κρατική μηχανή διαλυμμένη! Ένας Πρωθυπουργός, απών. Μία Περιφεριάρχης απούσα. Ένας (ή και περισσότεροι) Δήμαρχος επίσης απών. Ένας Υπουργός με συνειδησιακές ενοχλήσεις, αλλά και με κομματική προσήλωση που του επέβαλε να αναβάλει για αργότερα την τακτοποίησή τους!  Ένας αρχηγός Πυροσβεστικής και ένας αρχηγός της Αστυνομίας που για ώρες έψαχναν να βρούν τι πήγε …λάθος και δεν μπόρεσαν να το βρουν! Αρκέστηκαν, έτσι, να μοιράζουν “στον αέρα” συγχαρητήρια σε εαυτούς και αλλήλλους, υπό τα χειροκροτήματα της Κυβέρνησης, που αργότερα τους “παραίτησε”!

«Για τη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται από το μεσημέρι σε συνεχή επαφή, τόσο με τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, όσο και με τον υπουργό Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, που έσπευσε και βρίσκεται επί τόπου». Για φανταστείτε: “Για τη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια”! Πόσο μεγάλη, δηλαδή; Ποιό μεγάλη από εκείνη που στοίχισε 94 νεκρούς στο Μάτι; Δηλαδή, αν καεί ένα στρέμμα και μαζί μ΄αυτό και πεντήντα άνθρωποι θα είναι μικρότερη φωτιά από το να καούν χίλια στρρέμματα και κανένας άνθρωπος; Συριζαίικη λογική…

Και γιατί στην Εύβοια εκκένωσαν χωριά νωρίς-νωρίς και στο Μάτι περίμεναν να φτάσουν οι φλόγες στην “Μαραθώνος” για να λένε, μετά, ότι είχαν μισή ώρα μόνο χρόνο και δεν προλάβαιναν; Πόσες ώρες έκανε η φωτιά από το Νταού Πεντέλης να φθάσει στο Μάτι;

Η φωτιά στην Εύβοια απέδειξε τα εγκληματικά λάθη που έγιναν στην Ανατολική Αττική. Και τα λάθη, όπως και οι ζωές 94 ανθρώπων, δεν συμψηφίζονται, δεν διαγράφονται και δεν ξεχνιούνται από την κινητοποίηση στην φωτιά της Εύβοιας. Το κυριότερο: Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από επικοινωνικά παιχνίδια και ανούσιες ανακοινώσεις Τύπου. Μένει χρεωμένη με 94 αθώες ψυχές,  όσο έμπρακτα δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της.

Δεν έφταγαν για τις έμψυχες απώλειες μόνον τα αυθαίρετα, τα οποία ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπιζόταν, ως κυβέρνηση τρία χρόνια τα συντηρούσε και τα εκμεταλλεύονταν ποικιλοτρόπως.  Για να έρθει ο κ. Καμμένος να κουνήσει το δάκτυλο ότι έφταιγαν όσοι παραβίασαν τους κανόνες… Και σε επίρρωση της υπουργικής λογικής, ο Πρωθυπουργός εξαγγέλει ότι θα τα γκρεμίσει. Ποιά; Τα αποκαίδια;

Άφησαν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, ανθρώπους τη μοιραία νύχτα, μέσα στον πανικό της φωτιάς και των καπνών, να μην ξέρουν κατά που να πάνε για να σώσουν τις ψυχές τους. Χωρίστηκαν ως ξενομαζωμένο κοπάδι παιδιά από μανάδες και πατεράδες, αδέλφια από αδέλφια, παππούδες από εγγόνια, άντρες από γυναίκες. Και εγκλωβίστηκαν. Αυτή η ευθύνη είναι όσων είχαν την υποχρέωση να έχουν καταγράψει εγκαίρως και τα αδιέξοδα και τις μάντρες και τους γκρεμούς. Και να έχουν έτοιμο σχέδιο διαφυγής των κατοίκων σε χρόνο “μηδέν”. Από ξηρά και από θάλασσα.

Το ότι δεν υπήρξε, ή ότι δεν λειτούργησε, είναι ευθύνη του διαλυμένου Κρατικού Μηχανισμού. Και των εντεταλμένων από το λαό να εξασφαλίζουν την συνεχή εύρυθμη λειτουργία του.

Κοντολογίς, είναι ευθύνη του Πρωθυπουργού, κατά την ταπεινή μας γνώμη.