Πυρκαγιά στην Εύβοια : Δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα

Αθήνα.- Καλύτερη είναι η εικόνα που υπάρχει στην Εύβοια με την πυρκαγιά καθώς αυτή την ώρα δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα στην ευρύτερη περιοχή των Ψαχνών.

Ο  διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Εύβοιας Βαγγέλης Παλιός υποστήριξε μιλώντας στο ΑΠΕ ότι δεν υπάρχουν πλέον ενεργά μέτωπα στην περιοχή των Ψαχνών Ευβοίας εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι η πυρκαγιά θα έχει κατασβεστεί πλήρως έως τις 10 με 11 π.μ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννης ο οποίος βρέθηκε στο σημείο της πυρκαγιάς από νωρίς το πρωί. Ο κ. Μπακογιάννης σημείωσε ότι δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο παρά μόνο αναζωπυρώσεις.

Οι πυροσβέστες που επιχειρούσαν σε όλα τα πύρινα μέτωπα έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες προσπαθώντας να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο.

Η πυρκαγιά που μαίνεται από το μεσημέρι της Κυριακής και οδήγησε στην εκκένωση δύο οικισμών, μίας κατασκήνωσης καθώς και ενός μοναστηριού, βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη το βράδυ με τους πυροσβέστες να κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε να οριοθετηθεί  και να μην κινδυνέψουν οικισμοί.

Τελικά η εικόνα της πυρκαγιάς βελτιώθηκε νωρίς το πρωί, όταν άρχισαν να πετούν και τα ελικόπτερα της πυροσβεστική τα οποία συνέδραμαν στην επιχείρηση κατάσβεσης.

Υπενθυμίζεται ότι η φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής, σημαίνοντας συναγερμό στο κρατικό μηχανισμό, αλλά και την κυβέρνηση που γνωρίζει καλά ότι μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι δεν έχει κανένα περιθώριο αστοχιών και λανθασμένων χειρισμών.

Στο πλαίσιο αυτό διατάχθηκε έγκαιρα η εκκένωση των χωριών που κινδύνευαν, ενισχύονται συνεχώς οι δυνάμεις πυρόσβεσης, ενώ από νωρίς πάρθηκαν από την Αστυνομία μέτρα για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, ό,τι δηλαδή έπρεπε να έχει γίνει και στην περίπτωση της πυρκαγιάς στο Μάτι.

Ειδικότερα, το Πυροσβεστικό Σώμα εκτιμώντας σε αυτήν την περίπτωση σωστά την κατάσταση, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς και τοπικούς παράγοντες πρόκειται ίσως για τη δυσκολότερη φωτιά στην περιοχή, εισηγήθηκε για προληπτικούς λόγους την απομάκρυνση των κατοίκων από τα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός, την εκκένωση της κατασκήνωσης που βρίσκεται στην περιοχή Δάφνη Ψαχνών, καθώς και της μονής Παναγιάς Γοργοεπήκοου.

Ο πρωθυπουργός, όπως έσπευσε να διευκρινίσει το Μαξίμου, ενημερώνεται από την πρώτη στιγμή και συνεχώς για τις εξελίξεις τόσο από τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, όσο και από τον υπουργό Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, που έσπευσε και βρίσκεται επί τόπου.

Σε εξέλιξη δε μέχρι αργά το βράδυ βρισκόταν η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Διαχείρισης Κρίσεων, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη και του γενικού γραμματέα Γιάννη Ταφύλλη, που συγκλήθηκε δεδομένης της αυξημένης σοβαρότητας και επικινδυνότητας της πυρκαγιάς στην Εύβοια, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων, όπως επισημαίνεται στην τελευταία ενημέρωση που έκανε το βράδυ η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη.

Αμεση, και από ότι φαίνεται αποτελεσματική, ήταν αυτή τη φορά η αντίδραση της Περιφέρειας Αττικής συνδράμοντας το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος.