Ο Τραμπ υπέγραψε το «πάγωμα» της παράδοσης των F-35 στην Τουρκία

Υπογράφηκε από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ ο αμυντικός προϋπολογισμός του 2019, που αναστέλλει την «παράδοση» (delivery) των μαχητικών F-35 στην Τουρκία, εν μέσω της κρίσης στην σχέση των δύο χωρών.

Ο νόμος προβλέπει πως εντός 90 ημερών το Πεντάγωνο θα πρέπει να εκπονήσει έκθεση όπου θα αναλύεται η στρατιωτική συνεργασία Ουάσιγκτον και Άγκυρας, περιλαμβανομένης της χρήσης της βάσης του Ιντσιρλίκ, και οι πιθανές συνέπειες της απόφασης της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400.

Το Πεντάγωνο θα πρέπει να αξιολογήσει εάν η χρήση των S-400 από την Τουρκία θα μπορούσε να επηρεάσει διάφορα αμερικανικά οπλικά συστήματα, όπως το F-35, το πυραυλικό σύστημα Patriot, τα ελικόπτερα Σινούκ, Απάτσι και Μπλακ Χοκ και το μαχητικό F-16 – το οποίο αποτελεί τον κορμό του στόλου της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Το Κογκρέσο ζητά εμμέσως πλην σαφώς από το Πεντάγωνο να εξετάσει έως και αποπομπή της Τουρκίας από την παραγωγή του F-35. Οι χώρες που παραγγέλνουν το μαχητικό συμμετέχουν και στην «αλυσίδα» κατασκευής του, ενώ τυχόν αποπομπή θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήρη απαγόρευση πώλησης του αεροσκάφους στην Άγκυρα.

Η μελέτη θα περιέχει περιγραφή της βιομηχανικής συμμετοχής της γειτονικής χώρας στην παραγωγή και αρμολόγηση μονάδων του F-35, συν αξιολόγηση τυχόν «σημαντικής αλλαγής» στην συμμετοχή των τουρκικών υποδομών στο πρόγραμμα.

Η Τουρκία έχει ήδη αγοράσει 30 F-35 από την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin και σχεδιάζει να αποκτήσει 100 συνολικά. Έχει προειδοποιήσει πως εάν η Ουάσιγκτον εμποδίσει την πώληση θα στραφεί σε άλλους παρόχους, όπως την Ρωσία.

Το Κογκρέσο πάντως φαίνεται να αφήνει οδό για ομαλοποίηση της κατάστασης εάν η Άγκυρα επιλέξει να αγοράσει διαφορετικό πυραυλικό σύστημα και εγκαταλείψει το S-400.

Ζητά από το Πεντάγωνο να εξετάσει εάν η Άγκυρα μπορεί να αγοράσει εναλλακτικά συστήματα αντιπυραυλικής και εναέριας άμυνας που χρησιμοποιούνται είτε από τις ΗΠΑ είτε από άλλο μέλος του NATO.

Ο αμυντικός προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2019, είναι ύψους 717 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μεταξύ άλλων, με την εν λόγω απόφαση προβλέπεται η ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στην Ευρώπη με στόχο να αποθαρρυνθεί η Ρωσία.

Η υπογραφή του νόμου για τον αμυντικό προϋπολογισμό από τον κ. Τραμπ ήλθε τη στιγμή που οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας κλυδωνίζονται με αιχμή την 22μηνη κράτηση του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, με κατηγορίες ότι στήριξε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 κι ότι έχει δράσει ως κατάσκοπος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο ίδιος ο Μπράνσον απορρίπτουν τις κατηγορίες, με την Ουάσιγκτον να αξιώνει την απελευθέρωσή του και από τον κατ’ οίκον περιορισμό όπου βρίσκεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Πηγή: skai.gr/